Ilişkide kıskançlık neden olur ?

SanatAsigi

Administrator
Yetkili
Admin
İlişkilerde Kıskanmak: Aşkın Kıskanmak İçin İyi Bir Bahane Olduğu Anlar!

İlişkilerde kıskanmak, özellikle de birkaç hafta ya da birkaç ay süren bir ilişki evresindeyken, kesinlikle olmazsa olmazlardandır. Hani, "Kıskanmak, sevginin göstergesidir" diyenler var ya, işte onları böyle her zaman ciddiye almak lazım! Ama tabii, hep bir sınır var... Zira kıskanmak, çok hızlı bir şekilde “kıskanmak” olmaktan çıkıp, "takıntı"ya dönüşebilir. İlişkiyi keyifli hale getiren küçük kıskanma anları ve ilişkilerdeki ‘sosyal medyanın küçük tehlikeleri’ arasında gidip gelirken, insan farkına varmadan bir "sahiplenme" hali yaratabiliyor. Şimdi, bu duygunun kökenlerine biraz daha eğilmek gerek.

Kıskanmanın Evrimi: Bilimsel Bir Yaklaşım mı, Aşk mı?

Kıskanmak aslında çok eski bir insani duygu. Evrimsel psikolojiye göre, bu duygu genetik bir motivasyondan besleniyor olabilir. Düşünsenize, binlerce yıl önce, bir insanın hayatı çoğunlukla hayatta kalma mücadelesiyle şekillenirken, diğerleriyle rekabet etmek de o kadar doğaldı ki. "Benim olanı kimse almasın!" düşüncesi, aslında ilk başta bir tür sahiplenme hissiyatından kaynaklanıyor. Ama bunu bugüne taşıdığımızda işler biraz daha değişiyor tabii. Artık kıskanmanın amacının aşkı korumak, birisini kendimize yakın tutmak olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Şimdi, kıskanmak konusunda erkeklerin genellikle daha stratejik bir yaklaşımı olduğunu kabul edersek... “Ne kadar kıskanabilirim ki, sonuçta seviyorum, ama buna biraz da sınır koymalıyım” gibi bir tavır içerisine girebilirler. Onlar, bir yandan sevgisini göstermek için ‘takıntılı’ bir şekilde sosyal medyada biriyle görüşmeyi istemezken, diğer yandan da "İyi ki kıskanıyorsun, bu seni sevdiğini gösteriyor" diyebilecek kadar eğlenceli olabilirler.

Kızların Kıskanma Hakkı: Empati ve İletişim Arasında Bir Denge!

Kadınlar, kıskanmayı genellikle bir tür ilişkilerindeki empatik değerle birleştirirler. Kıskanmak, çoğunlukla güven, duygusal yakınlık ve paylaşılan anların bir parçası olarak görülür. Bir kadın, sevgilisinin başka birine yakınlaşması durumunda, "Ama ben burada nasıl bir rol oynuyorum?" diye sorabilir. “Beni ne kadar değerli görüyorsun?” gibi sorular ilişkideki duygusal bağın sağlamlık testi haline gelebilir. Yani, bir kadının kıskanması bazen “Eğer beni seviyorsan, bu sınırı aşma” mesajını verir. Ama bu, sürekli ve boğucu bir şekilde değil, daha çok "Ben burada mıyım, değerliyim, hissettiklerim öncelikli mi?" sorularıyla şekillenir.

Kadınlar, kıskanma durumunu empatik bir yaklaşım içinde dengelemeye çalışırken, bazı erkekler bu durumun “yine bir kıskanma, yine bir güven sorunu” diyerek küçümsediğini düşünebilir. Ancak kadınlar çoğu zaman bunun daha çok ilişkinin bağ kurma isteğinden kaynaklandığını fark ederler. Eğer erkekler sadece "Ben sana güveniyorum" diyerek geçiştirirse, kadınlar bazen bu güveni duygusal olarak hissetmek ister.

Kıskanmanın Sınırları: Ne Zaman Takıntı Olur?

Tabii ki, her şeyin bir sınırı vardır. Kıskanmak, sağlıklı bir ilişki için bir tür korunma refleksi olabilir, ama abartıldığında kişiyi takıntılı bir hale getirebilir. Mesela, sosyal medyada biriyle en ufak etkileşimde bulunan sevgiliye "Kim bu?" gibi sorgulayıcı bir yaklaşım sergilemek, gerçekten sağlıklı bir kıskanma durumu değildir. Bu, zamanla güven sorunlarını ortaya çıkarır. Bu noktada, kıskanmak bir 'takıntıya' dönüşebilir.

Kıskanmanın sağlıklı olup olmadığını anlamanın yollarından biri, bu duyguyu yönetebilmektir. "Kıskanıyorum ama güveniyorum, bu durumu anlayışla karşılıyorum" yaklaşımı, sağlıklı bir kıskanma örneği olabilir. Kısacası, kıskanmanın sınırları genellikle sağlıklı iletişimle çizilebilir. İnsanlar, partnerlerine güven duyduklarında, kıskanmanın da kendi sınırları olduğunu daha iyi fark ederler. Öyle ki, "Ne kadar kıskanabilirim ki?" diye sormak, bazen ilişkinin sağlam olduğunun bir göstergesi olabilir.

Kıskanmanın Sosyal Medyadaki Rolü: “Aşkı Paylaşmak mı, Paylaşımlardan Korkmak mı?”

Sosyal medya devrinde, kıskanmanın yeni bir boyutu ortaya çıkmıştır. Her an herkesin paylaştığı bir fotoğraf, sürekli etkileşimde olunan bir durum, kıskanmayı neredeyse bir hobi haline getirebilir. O yüzden, sosyal medya paylaşımları bazen kıskanmanın tetikleyicisi olabilir. Yani bir erkek ya da bir kadın, ilişkisindeki güveni kaybetmemek adına sosyal medyada yapılan "ortak paylaşımları" sıkı bir şekilde takip edebilir. Ama bir sorum var: Eğer sevgilinizin paylaşımı her an kontrol ediliyorsa, gerçekten sağlıklı bir ilişkinin temelleri üzerinde mi duruyoruz?

Kıskanmanın en komik kısmı, aslında bazen bir paylaşımın "sosyal medyada kimseyi beğenme" kurallarını getirmesiyle başlar. Evet, kabul ediyorum, bence de biraz fazla! Ama bir bakmışsınız, "Beğeni" savaşları başlamış bile. Kıskanmak, bazen bu paylaşımlardan da doğar. Ama şunu unutmayın, her şeyin aşırıya kaçması sağlıksızdır. Kıskanmak, ilişkiyi daha derinleştirmek için bir fırsatken, sosyal medyanın kuralcı yaklaşımı bu duyguyu sıkıştırabilir.

Sonuç: Kıskanmak, Eğlenceli ve Sağlıklı Bir Duygu olabilir mi?

Kıskanmak, doğru dozda ve sağlıklı sınırlar içinde, ilişkiyi pekiştiren, bağları güçlendiren bir duygu olabilir. Ancak bu, birbirini sürekli denetlemek, sorgulamak ve kıskanmanın sonucunda güven problemleri yaşamak anlamına gelmemeli. İyi bir ilişki, karşılıklı güven ve sağlıklı iletişimle kurulur. Kıskanmak ise, bu güvenin daha da pekişmesini sağlayan, doğru yapıldığında hem eğlenceli hem de anlamlı bir duygu olabilir. O yüzden kıskanmak, sadece “kimseyi kaptırmamak” değil, “sana olan sevgimi ifade etmek” şeklinde de anlaşılabilir!

Unutmayın, kıskanmanın keyifli olanı, sağlıklı olanıdır!