Solgun: Türkiye’den 60 bin ton tütün ihracatı bekleniyor

uçanteneke

New member
Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği Genel Lideri Şeyhmus Solgun,

Birfazlaca vilayette tütün kırımının bitmek üzere olduğunu, Muş’ta da devam ettiğini aktaran Solgun, “Geçen yıl Türkiye genelinden 46 ülkeye 53 bin ton tütün ihraç ettik. Maksadımız 2021 yılında 60 bin ton ihracat gerçekleştirerek üreticimize ve ülkemize daha fazla para kazandırmak olacaktır.” dedi.

‘Tütün dendiğinde akla yalnızca sigara gelmemeli’

Bu yıl ekim yapılan alanlardan 120 bin ton tütün elde etmeyi beklediklerini tabir eden Solgun, şunları kaydetti:

“Önümüzdeki periyotlarda tütün üretiminde daha fazla artış sağlanacaktır. İthalatı azaltarak daha fazla eser ihraç edeceğiz. Biroldukça ülkeye gönderilen Türk tütünü, esans olarak ülkemize geri geliyor. Kozmetik eserlerde kullanılıyor. Yüzde 35 oranında yağ elde ediliyor. Kağıt fabrikalarında, zirai ilaç fabrikalarında bedellendiriliyor. Bu vesileyle tütün dendiğinde akla yalnızca sigara gelmemeli.”

‘Tütünden kazandığımız parayla geçiniyoruz’

Sungu beldesinde tütün üreten 55 yaşındaki Mehmet Tatlı Söylemez tütün üretiminden kazandığı parayla ailesini geçindirdiğini söylemiş oldu.

İlkbaharda ekimini yaptıkları tütünün kırımına başladıklarını anlatan Söylemez, “8 dönümden 2 ton tütün bekliyorum. Ailemin hepsi bu işle uğraşıyor. Okul açıldıktan daha sonra çocuklar okula gidiyor, ben ve eşim tek kalıyoruz. 6 çocuğum var, 5’i okuyor. Tütünleri sattığım vakit öğrencilerimin gereksinimlerini karşılıyorum.” diye konuştu.

Mehmet Tatlı Söylemez’in eşi Fatma Söylemez ise ömrünün büyük kısmının tütün işiyle uğraşmakla geçtiğini belirterek, “Kadınlar olarak işimiz hayli güç. Bu iş yalnızca erkekle olmuyor. Bayanların da olması gerekiyor.” tabirini kullandı.