Eğitim toplumsal mıdır ?

Elif

New member
Eğitim Toplumsal Mıdır? Eğlenceli Bir Bakış Açısıyla Eğitim Sohbeti

Selam forumdaşlar!

Hepinizin bildiği gibi, eğitim konusu hem ciddidir hem de eğlencelidir. Bugün, bu iki kutbu birleştirerek, eğitimin toplumsal olup olmadığı konusunda biraz mizah yapalım istiyorum. Tabii, eğitim deyince herkesin aklına okul yıllarındaki o sıkıcı dersler gelmesin! Hadi gelin, eğitimi biraz daha neşeli bir şekilde tartışalım. Duyduğuma göre, erkekler çözüm odaklı, kadınlar ise ilişki odaklı bir yaklaşımla konuyu ele alıyormuş. Bakalım bu teori doğru mu, hep birlikte görelim!

Erkekler: Stratejik Eğitim Planları, Kadınlar: Duygusal Eğitim Analizleri

Evet, erkeklerin çoğu eğitimi "stratejik bir plan" olarak görüyor. Mesela, Efe ve Ahmet, eğitim sistemini şöyle bir gözden geçirecek olsa, çözüm odaklı yaklaşımlarını hemen devreye sokarlar. “Eğitimde eksiklik var mı? Var. O zaman çözüm nedir? Bunu düzeltmek için yeni bir sistem geliştirelim!” derler. Sonra, eğitim sistemine müdahale ederken, sanırım en çok kullandıkları cümle şu olurdu: “Sistem kötü, ama biz varız!” Ya da "Daha verimli hale getirebilmek için bu matematik kitaplarını kodlamamız lazım!" Tabii ki de, eğitimdeki problemleri tamamen dijitalleştirip robotlaştıracakları akıllarında bir plan vardır. Gözlüklerini takıp, stratejik bir şekilde "Toplumun en iyi mühendislerini yetiştireceğiz!" dedikleri an, hiçbir şey onlara engel olamaz.

Kadınlar ise, biraz daha insancıl bir bakış açısıyla eğitime yaklaşır. Tabii ki eğitimin toplumsal yönlerine de dikkat ederler ama “Her öğrenci özeldir” yaklaşımıyla derinlemesine bir empati kurarlar. Aslında, eğitimle ilgili de en büyük analizleri yaparken, her öğrencinin farklı bir hikayesi olduğuna inanırlar. “Evet, fizik dersinde başarılı olabiliriz ama peki ya öğrencinin duygusal gelişimi? Sınıfta, o öğrencinin hangi ilişkileri var, arkadaşlarıyla nasıl bir bağ kuruyor?” Bunu düşünmek, Asya'nın derdi. O, eğitimdeki her küçük detayı insanın ruhsal yapısına bağlar. Öğretmenin gözlerinin içine bakıp, "Bu öğrenciye daha fazla zaman ayıralım" demek, bence Asya’nın en iyi olduğu işlerden biridir.

Ve sonra da Asya şöyle der: "Sınıfın içindeki atmosferin ruhsal etkisi ne olacak? Öğrencilerin sadece notları mı önemli? Peki ya duygusal zekâları?" Tüm bu analizlerin ardından, "Eğitim toplumsaldır!" cevabını verirken, kimseye “Hadi gelin biraz daha duygusal zekânızı geliştirin!” demeyi unutur.

Eğitim, Kendi Kendisini Mi Eğitiyor?

Şimdi biraz daha derine inelim. Eğitim gerçekten toplumsal mı? Bence bu sorunun cevabını bulmak, biraz da eğitimin kendisinin nasıl şekillendiğine bakmayı gerektiriyor. Şöyle düşünün: Eğitim, toplumdaki insanları bir araya getiren bir araç mı yoksa toplumun içindeki farklı dinamikleri ele alarak kendi başına bir yolculuğa mı çıkıyor?

Evet, bildiğiniz gibi, eğitimde hepimiz farklı deneyimler yaşadık. Bazılarımız okulda başarılı olup her konuda bir uzman olmayı başardık, bazıları ise “Eğitim mi? O da ne?” diyerek okulu zorla bitirip, hayatın diğer alanlarında yeteneklerini keşfetti. Bu ne demek? Eğitimin bireyler üzerindeki etkisi, bir yandan toplumsal bir bağlamda şekillense de, aslında herkes kendi yolunda bir "kişisel eğitim" süreci yaşıyor.

Mesela, Ahmet’in çözüm odaklı bakış açısına göre, eğitim zaten toplumsal olarak pekişmiş bir şeydir. Çünkü herkesin eğitim aldığı ve toplumsal rollerini yerine getirdiği bir sistemde herkesin “doğru” eğitimi aldığı varsayılır. Ama Asya bununla aynı fikirde değildir. O, eğitimde toplumdan bireye giden bir yolculuk olduğunu savunur. Eğitim sadece bir sistemin bir parçası değil, kişilerin kendi içsel yolculuklarıdır. İnsanların bireysel değerleri, toplumun eğitim anlayışına da etki eder.

Eğitimdeki Sosyal Rol: Kromozomlar mı? Karakterler mi?

Yani eğitim gerçekten toplumsal mı, yoksa sadece kişisel bir yolculuk mu? Burada, biraz da cinsiyet rollerine de değinmek gerekebilir. Erkekler, eğitim sisteminin genellikle matematiksel ve mantıklı yönlerine odaklanırken; kadınlar, daha çok insan ilişkileri ve duygusal bağlar üzerine yoğunlaşırlar. Mesela, Ahmet sınıfta öğrencilerin test sonuçlarına bakarken, "Bu testi neden geçemediler?" diye sorarken; Asya, "Bu öğrencinin ailesiyle bir sorunu olabilir, belki bu hafta psikolojik destek alması gerekebilir" diye düşünür. Eğitim sistemi, belki de bu iki bakış açısının birleşiminden güç almalı, değil mi?

Eğitimde, öğretmenlerin sadece ders anlatan kişiler olmadığını, aynı zamanda birer "toplumsal yapı" inşa ettiklerini kabul edersek, o zaman gerçekten de eğitim toplumsal bir fenomendir. Bu yüzden, bu yazıda hem çözüm arayan Ahmet'in stratejik yaklaşımını hem de Asya’nın empatik bakış açısını birleştirerek daha geniş bir eğitim anlayışına sahip olmalıyız.

Sevgili forumdaşlar, sizce eğitim gerçekten toplumsal bir olgu mudur? Yorumlarınızı bekliyorum! Hem erkekler hem de kadınlar, konuya nasıl yaklaşır? Eğitimin toplumsal yönlerini tartışalım!