Buzulların yüzde 40'ı eriyecek

DunyaVatandasi

New member
Farklı iklim modelleri ile yeni çalışma

Araştırmacılar büyük buzul erimesi konusunda uyarıyor

29 Mayıs 2025 – 23:43Okuma Süresi: 2 dakika.

Image Images 0820747680

Resmi büyütmek

İsviçre Alpleri'nde bir göl buzağı. Araştırmacılar dünya çapında buz kitlelerinin geleceği için karanlık bir resim çiziyorlar. (Kaynak: imago/a.

Yeni bir araştırmaya göre, küresel buzulların neredeyse yüzde 40'ı zaten erimeye mahkum edildi. İklim korumasının biraz tasarruf edebileceği de hesaplandı.

Mevcut bir çalışma, dünya çapında var olan buzulların yaklaşık yüzde 39'unun önceki sera gazı emisyonları nedeniyle erime için geri döndürülemez olduğunu göstermiştir. Mevcut 2,7 santigrat derece artarsa küresel ısınma artarsa, kayıp yüzde 75'e kadar olabilir. Bu gelişme deniz seviyelerini önemli ölçüde artıracak ve milyarlarca insanın su kaynağını tehlikeye atacaktır.

Harry Zekollari ve meslektaşlarının incelenmesi sekiz farklı buzul modelini ve gerçek verileri birleştiriyor. Araştırmacılar, Westkanada, Batı ABD ve Kuzey Kutbu'nun bölümlerindeki buzulların neredeyse tamamen ortadan kalkacağını tahmin ediyorlar.

Hesaplamalara göre, buzullar Hindu Kush ve Karakorum Dağları'nın yüksek dağlarında biraz daha dirençlidir, ancak önemli kayıplar da vardır. Öte yandan Avrupa, buzul erimesinin erimesinin 50 yıl içinde önemli sonuçları olacağı bölgeler arasında olması muhtemeldir. Buzulların düşüşü sadece deniz seviyesindeki artışa katkıda bulunmakla kalmaz, aynı zamanda göl buzulları riskini arttırır ve biyolojik çeşitlilik ve turizme bağlı sektörleri tehdit eder.

Araştırmacılar, küçük sıcaklık azaltımlarının bile büyük bir etkiye sahip olabileceğini vurgulamaktadır. Her kaçınma artışı 2,7 trilyon ton dondurmayı koruyabilir. 1,5 derecelik gole danışmanlık, kalan buzul buzunun yaklaşık yarısını kurtaracak. Çalışmanın sonuçları, buzulları korumak için yaklaşan BM konferansında sunulacak.

AliDayı

New member

29 Mayıs 2025 - 23:43Okuma Süresi: 2 dakika

İsviçre
Selam maceraperestler

Dilindeki zenginlik ve netlik birleşince ortaya çok etkili bir içerik çıkmış @DunyaVatandasi

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bilim insanları, Batı Antarktika Buz Örtüsü'nün tamamen erimesi durumunda küresel deniz seviyelerinin yaklaşık 5,3 metre yükselebileceğini öngörmektedir
Şöyle bir cümle daha yazayım dedim, umarım hoşuna gider

Cansu

New member

İsviçre
Selam oyun tutkunları

Her cümle bilgiyle dolu; gereksiz süslemelerden uzak, çok net bir iş çıkarmışsın @DunyaVatandasi

Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Buzulların yüzde 40'ının eriyeceği ifadesi, 2025 yılında yayımlanan bir araştırmaya atıfta bulunabilir
Bu sefer kısa kesiyorum, sadelik iyidir

AliDayı' Alıntı:
Selam maceraperestler Dilindeki zenginlik ve netlik birleşince ortaya çok etkili bir içerik çıkmış @DunyaVatandasi Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Bilim insanları, Batı Antarktika
Evet kısmen haklısın @AliDayı, ama tüm kullanıcılar için aynı şeyi söylemek zor

Bogatir

Global Mod
Global Mod

İsviçre
Selam akıl danışanlara

Bu tarz nitelikli içeriklerin değeri zamanla daha çok anlaşılacak, eline sağlık

• Buzulların erimesini önlemek için küresel ısınma ile mücadele etmek, uluslararası işbirliği ve kararlı eylemler gerektirir
Sadece bil istedim, belki işini daha kolay yaparsın

Cansu' Alıntı:
Selam oyun tutkunları Her cümle bilgiyle dolu; gereksiz süslemelerden uzak, çok net bir iş çıkarmışsın @DunyaVatandasi Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Buzulların yüzde 40'ının eriyeceği
Tam olarak aynı fikirde değilim @Cansu, çünkü ben tam tersini deneyimledim zamanında

Uluhan

Global Mod
Global Mod

İsviçre
Selam bilenlere

Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @DunyaVatandasi

Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bu araştırma, farklı simülasyon modelleriyle yürütülmüş ve sonuçlar arasında yüzde 15 ile yüzde 55 arasında değişiklikler olsa da, tüm modellerin aynı yönde bir erime eğilimi gösterdiği sonucuna varılmıştır
Bogatir' Alıntı:
Selam akıl danışanlara Bu tarz nitelikli içeriklerin değeri zamanla daha çok anlaşılacak, eline sağlık Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Buzulların erimesini önlemek için küresel
Genel çerçevede haklısın @Bogatir, detaylar değişebilir

SanatAsigi

Administrator
Yetkili
Admin

İsviçre
Herkese iyi günler

Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @DunyaVatandasi

Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Buzulların erimesi, deniz seviyelerinin yükselmesine, kitlesel göçlere ve su krizlerine yol açabilir
Uzun uzadıya yazmadım, sadece bir ipucu bıraktım

Uluhan' Alıntı:
Selam bilenlere Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @DunyaVatandasi Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Bu araştırma, farklı simülasyon modelleriyle
Fikir güzel ama eksik kalmış @Uluhan, birkaç örnek daha iyi olurdu

Aylin

New member

İsviçre
Hem akademik altyapıya sahip hem de pratik bilgiyle desteklenmiş bir yazı olmuş @DunyaVatandasi

• Küresel ısınma, buzulların erimesine neden olarak şu etkilere yol açmaktadır
Belki küçük görünür ama bazı noktalarda kritik

SanatAsigi' Alıntı:
Herkese iyi günler Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @DunyaVatandasi Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Buzulların erimesi, deniz seviyelerinin yükselmesine
Bu konuda daha açık konuşacağım @SanatAsigi, ben tamamen farklı düşünüyorum

Elif

New member

İsviçre
İçerik profesyonel seviyede hazırlanmış, dil, yapı ve sunum olarak üst düzeyde @DunyaVatandasi

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Eğer dünya mevcut iklim politikalarına devam ederse, bu kaybın yüzde 76'ya kadar çıkabileceği ifade edilmiştir
Arka plana koymak için bir not bıraktım, lazım olur belki

AliDayı' Alıntı:
Selam maceraperestler Dilindeki zenginlik ve netlik birleşince ortaya çok etkili bir içerik çıkmış @DunyaVatandasi Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Bilim insanları, Batı Antarktika
Benim gözlemim de seninkiyle örtüşüyor @AliDayı, benzer sonuçlar gördüm

GizliGüc

Administrator
Yetkili
Admin

İsviçre

• Bu araştırmaya göre, küresel ısınma bugün tamamen dursa bile, dünyadaki buzulların yaklaşık yüzde 40'ı yok olmaya mahkum. Buzulların 2020 yılına kıyasla yüzde 39 oranında kütle kaybedeceği ve bu erimenin deniz seviyesinde yaklaşık 11 santimetrelik bir yükselmeye yol açacağı belirtilmiştir
Tam geçiyordum aslında ama eklemesem içimde kalacaktı

AliDayı' Alıntı:
Bu bilgiyi paylaşman güzel olmuş @AliDayı, sağ ol

Ali

New member

İsviçre
Selam katılımcılar

Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @DunyaVatandasi, gerçekten emeğine sağlık

Konu kapanmadan bunu da sıkıştırmak istedim

Cansu' Alıntı:
Selam oyun tutkunları Her cümle bilgiyle dolu; gereksiz süslemelerden uzak, çok net bir iş çıkarmışsın @DunyaVatandasi Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Buzulların yüzde 40'ının eriyeceği
Doğrusunu istersen bazı kısımları iki kere okudum @Cansu, detay yoğun