Yaşar Holding bu hale düşmemeliydi

uçanteneke

New member
Merkez Bankası’nın bugün açıklayacağı kritik faiz sonucunı beklerken gündemin biraz dışına çıkalım ve İzmir’e, Türkiye’nin en esaslı holdinglerinden birine, Yaşar Holding’e uzanalım.
Yaşar Holding’in idare şurası lideri Selim Yaşar, geçtiğimiz Eylül ayında Dubai’de genç denebilecek bir yaşta Covid’den vefat etti.

Yaşar Holding, rastgele bir şirketler topluluğu değil. Bünyesinde DYO, Pınar Et, Pınar Süt üzere büyük şirketler bulunuyor. Son senelerda biraz güç kaybetti lakin benim çocukluğumda Türkiye iktisadının kilit taşlarından bir tanesiydi. Türkiye’nin en büyük şirket toplulukları dendiğinde Koç, Eczacıbaşı ve Sabancı’yla birlikte Yaşar Holding’in de ismi anılırdı. Yaşar Holding’i Yaşar Holding yapan eski işveren Selçuk Yaşar, 1970’lerde TÜSİAD’ın kurucuları içinde yer almıştı. Selçuk Yaşar’ın devrin Başbakanı ve Adalet Partisi önderi Süleyman Demirel’e fazlaca yakın olduğu bilinirdi.

(Yaşar Grubu’nun kurucusu olduğu Tuborg’un 1968 yılındaki temel atma merasimi. Süleyman, Nazmiye Demirel; Zuhal, Selçuk Yaşar.)

2001 Krizi öncesinde Yaşarbank’a devlet tarafınca el konulması daha sonrasında Yaşar Holding eski gücünden uzaklaştı. Lakin dediğim üzere bugün de epeyce değerli şirketleri bünyesinde bulunduruyor.

Bütün bunları niye anlatıyorum? Selim Yaşar’ın vefatı daha sonrasında Yaşar Holding’den garip haberler geldiği için.

Selim Yaşar’ın 2 Eylül’deki vefatı daha sonrasında yeni idare konseyi lideri bir türlü belirlenemedi. Selim Yaşar’ın kız kardeşleri Feyhan Yaşar ile İdil Yiğitbaşı içinde idare şurası liderinin kim olması gerektiği konusunda bir çekişme yaşandığı söyleniyor. 23 Aralık’ta genel heyet toplantısı yapılacak. O görüşmede yeni lider belirlenebilecek mi, bakılırsaceğiz. Sıkıntı bundan ibaret olsa bu yazıyı yazmaz, olan biteni uzaktan izlemekle yetinirdim…

Ancak Selim Yaşar’ın vefatı daha sonrasında idare konseyi lideri olduğu Holding tarafınca ailesine 2.4 milyon TL borç çıkarıldığını ve bir an evvel geri ödenmesinin istendiğini duydum.

Selim Yaşar’ın eşi Yasemin Hanım mevzuyu mahkemeye taşımış. Yaşar Holding, 2.4 milyon TL’lik borcun yalnızca 300 bin liralık kısmını belgeleyebilmiş.

Garip olan nokta, 300 bin liralık borca ilişkin dokümanların Selim Yaşar’ın vefatından epey kısa müddet evvel, tedavi sürerken yapılan harcamalardan oluşması.

Bu ortada Holding, Selim Yaşar’a tahsis edilen ve özel tedaviye muhtaçlık duyan çocuğunun kullandığı makam aracını, cenaze günü geri almış.

Kardeşlerin birbirine uzak olduğunu duymuştum ancak bu kadarı beni açıkçası rahatsız etti. “Sana ne oluyor?” diyenler olabilir. Aileyi tanımıyorum, hiç biriyle yakınlığım yok. Bilakis, merkez sağla özdeşleşmiş babasından farklı olarak AKP’de siyaset yaptığı için Selim Yaşar’ı daima garipsedim. Ancak işte kim olursa olsun, haksızlıklardan rahatsız oluyorum.

Yaşar Holding’in payları üç kardeş içinde eşit biçimde bölünmüştü. Selim Yaşar’ın üçte bir payı eşi ve çocuğuna kalacak. Selim Yaşar’ın eşi Yasemin Yaşar, Feyhan Yaşar ve İdil Yiğitbaşı ile bir uzlaşı yolu bulacak, şirketleri birlikte yönetecekler mi?

Yasemin Yaşar’la konuştum, eşinin vefatından birkaç gün daha sonra gönderilen borç tebligatı niçiniyle mukadderatını ayırma sonucu almış. Bu, sahip olduğu payları, yani Yaşar Holding’in üçte birini satmaya istekli demek.

Öteki kardeşlere mi? Holding haricinden yatırımcı adaylarının da seçenekler içinde bulunduğunu öğrendim.

Bu, şirketlerin bölünmesi manasına gelir. Türkiye’nin endüstrileşme tarihinde ve bu ortada benim çocukluğumda kıymetli bir yeri olan Yaşar Holding bu hale düşmemeliydi…