Veysel Ulusoy uyardı: FED sonucu daha sonrası dolar ne olacak?

uçanteneke

New member
ABD Merkez Bankası’nın faiz sonucu için geri sayım başladı. Siyaset faizinin yüzde 0-0,25 aralığında sabit tutulduğu son toplantının akabinde yatırımcıların gözü Fed Lideri Jerome Powell’ın yapacağı açıklamada. 2-3 Kasım’da yapılacak olan kritik toplantı öncesinde Yeditepe Üniversitesi öğretim nazaranvlisi Prof. Dr. Veysel Ulusoy, varlık alımlarını azaltarak global faiz oranlarını etkileyen Fed’in yeni sonucuna dair sinyaller verdiğini belirtti. Ulusoy, Yatırım maliyetini artıracak yaklaşımın Türkiye’de enflasyonu da artıracağını hatta denetim edilemeyecek bir yapıya dönüştürebileceğini söz etti.

‘Bu yaklaşım enflasyonu tetikleyecek’

“Küresel finansal piyasalardaki gelişmeler Fed’in attığı adımlardan son devirde çok derinden etkilenmektedir. Varlık alımlarını azaltarak global faiz oranlarını etkileyen Fed, buna gelecek periyotta de devam edeceğinin sinyallerini verdi”
diyen Prof. Dr. Veysel Ulusoy, “Bu karar doğal olarak Türkiye’de faiz oranlarını ve döviz kurunu üste taşıyacak sonuçlar doğurarak iktisadımızı olumsuz bir biçimde etkileyecektir. Yatırım maliyetini artıracak bu yaklaşım temel olarak enflasyonu da artıracak ve tahminen de denetim edilemeyecek bir yapıya eriştirecektir” dedi.

Global piyasalarda yaşananlara karşın TCMB Lideri Kavcıoğlu 29 Ekim’de yaptığı görüşmede , “Cari fazlanın sürdürülmesiyle uzun soluklu fiyat istikrarını yakalamanın mümkün olacağını” belirtti. Prof. Dr. Ulusoy, “Tüm bunlar olurken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nınn ne olduğu ekonomik teoride açıklanmayan şekilde bir “cari denge” siyaseti uygulayacağını ima etmiş, bu belirsizlik faizin kısa ve uzun devirde üst istikametli hareketine katkı yapmıştır. Tüm bu finansal gelişmeler ekonomimizdeki gerçek piyasalara da olumsuz tanımış ve tanımaya da devam edecektir.

Kısa devirde Türkiye iktisadını derinden etkileyecek

Bu gerçekle, döviz arzında yaşanan meşakkatlerin kısa periyotta Türkiye iktisadını derinden etkileyeceğini söylemek yanlış olmaz. Bunu aşmanın temel yolu iktisada evvela itimat verecek bir tekniğin uygulanması ya da idarenin değişimi olacaktır. Bu evvela dış finansal yatırımcıların davranışını değiştireceği üzere, direkt yabancı sermaye yatırımları yönlendirmede başarılı olacaktır”
dedi.