Uzman izimden ‘paralel güç şirketleri’ uyarısı: Her yer Isparta olacak

uçanteneke

New member
“Elektrik Piyasası Kanunu’nu son 7 yılda tam 9 defa, Yenilenebilir Güç Kanunu’nun ise son 15 yılda 5 defa değiştiğini” belirten İklim ve Güç uzmanı Lider Algedik yapılan değişikliklerin paralel güç şirketlerinin kurulmasını sağlayacağını söz etti.

Algedik yapılan değişiklikleri şöyle özetledi:

Unsur 9 ile paralel Cumhurbaşkanlığı Güç Şirketleri geliyor. Hakikat duydunuz; 12 şirket kurulacak, T.C. kanunlarından değerli oranda muaf olacak ve Cumhurbaşkanı yönetecek.

2 Aralık 2020’ta Resmî Gazete’de (Sayı : 31322) “Kurulan şirketlerin iştirak yapısını değiştirmeye, yurt ortasında ve yurt haricinde şirket kurmasına yahut bir şirkete yüzde elliden çok payla ortak bulunmasına karar vermeye Cumhurbaşkanı yetkilidir” denmektedir.

örneğin Unsur 28, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) şirketlerin bir ünitesi üzere çalışması sağlayacak.

Unsur 35 ile dağıtım şirketlerinin denetlenmesi özele verilecek.

25 Kasım 2020’de TBMM’de Elektrik Piyasası Kanunu ile Kimi Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne dair yapılan oylamada 231 kabul oyu ve 247 muhalefet vekilinin yalnızca 60’ının ret oyu ile geçti. O gün muhalefet tam katılsa idi 231 KABUL-247 RET oyu ile geçemeyecekti. Ya da iktidar da tam katılmak zorunda kalacak, Meclis’in tam çalışmasını, tam iştirakli bir yasama çalışmasına şahitlik edecek, mesela 260-270 kabul oyuna karşılık 247 RET oyu ile yeni bir uğraş devri başlayacaktı. Meclis Tutanakları o gün yaşananları net bir biçimde gözler önüne seriyor.

bu biçimde olmadı, kimse söylemiyor lakin yakında TEDAŞ’ın denetleme nazaranvi de özelleşecek, özele geçecek. bu biçimdece her yer Isparta üzere olabilecek.

Türkiye’de birinci elektrik santrali kurulduktan 136 yıl daha sonra bir kent karanlığa gömüldü

Isparta’da yaşanan elektrik kesintisiyle ilgili bilgi veren Lider Algedik, “Türkiye’de birinci elektrik santrali kurulduktan tam 136 yıl daha sonra bir kentin güç altyapısı çökmüştü. Günlerce Isparta karanlığa mahkum olduğunu” tabir etti.

Lider Algedik dedi.

Bütün bu problemlerin temelinde 2013 yılında yapılan özelleştirmenin olduğunu söz eden Algedik kimsenin elektrik kesintilerinin baş sorumlusu olan 2 firmaya dokunmadığını belirtti.

Dağıtım şirketi çalışmadı denetleme üzerine düşeni yapmadı

Isparta üzere misal durumların yaşanabileceğini söyleyen Algedik kelamlarına şöyleki devam etti:

“Kimsenin bu iki firmanın üstüne düşen yükümlüklerini ne kadarını yerine getirip getirmediğini sorgulamıyor. Ancak hayli daha kıymetlisi dağıtım şirketlerinin üzerine düşen bakılırsavi yerine getirip getirmediğini denetlemesi gereken TEDAŞ’ın üzerine düşeni yapmadığını Meclis KİT Komitesi’nde yapılan tartışmalardan alıyoruz. Ortada işletilmeyen bir dağıtım sistemi var. Dağıtımı yapması gereken firmaları denetlemeyen kurumlar var. Tüm bunlar yakın vakitte emsal süreçlerin yaşanacağı öteki kentlerde de misal durumların vuku bulacağı manasına geliyor. Olacak demiyorum ancak firmalar uygun işletemiyorsa ve bunları denetleyecek bir kurum yoksa ve ya denetleyecek kurum zayıfsa bizim bu akıbetleri yaşamamamız mümkün değil. ötürüsı ile Isparta sıkıntısının bir şanssızlık olduğunu düşünmüyorum. Bilgiler fazlaca daha ötesini gösteriyor. O niçinle bu işin epeyce ciddiye alınması gerekiyor.

‘Isparta’da kamu çöktü ortada kapitalist bir işletme olarak “hizmet” bölümü kaldı’

“Isparta’da devletin kamu hizmetlerinde kamu çöktü ve ortada kapitalist bir işletme olarak ‘hizmet’ bölümü kaldı”
diyen Algedik sorumluları ve niye sorumlu olduklarını şu sözlerle deklare etti:

Isparta’da yaşananların bir numaralı sorumlusu CLK ve CK şirketleridir. 28 Mayıs 2013 tarihinde bu bölgede elektrik dağıtım işi özelleştirme kararında Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. (AEDAŞ)’ye verildi. CLK firmasının misyonu iletim noktalarından aldığı elektriği son kullanıcılara dağıtmaktadır. CLK’dan sonrasındasında Limak çıkınca CK sürdürdü, artık sahipleri ise Cengiz-Limak-Kolin şirketleridir.

CK Güç Akdeniz Elektrik ise 28 Mayıs 2013 tarihinden itibaren Akdeniz bölgesinde “perakende elektrik satış şirketi olarak” faaliyetlerine başlamış. Sahipleri Cengiz ve Kolin şirketleridir.

CK Güç Akdeniz Elektrik ise 28 Mayıs 2013 tarihinden itibaren Akdeniz bölgesinde “perakende elektrik satış şirketi olarak” faaliyetlerine başlamış. Sahipleri Cengiz ve Kolin.
Bu iki firmanın misyon alanı Antalya, Isparta ve Burdur’dur. Güç sistemi günlük güneşlik havalar için tasarlanmaz, buna göre işletilmez, buna bakılırsa bakımı yapılmaz. En sıkıntı şartlar dikkate alınır ve ona bakılırsa tedbirler hayata geçirilir. Isparta’da günlerce elektriksiz kalındıysa demek ki güç alt yapısı çökmüştür.

Sayıştay raporlara göre TEDAŞ Cengiz ve Kolin’i denetlemedi

İki numaralı sorumlusu TEDAŞ’dır. Bu şirketleri denetleme yetkisi Güç ve Olağan Kaynaklar Bakanlığı’nca TEDAŞ’a verilmiş. Denetlemiş olsa idi tedbirler tam olurdu ve küçük istisnalar alışılmış ki yaşanabilirdi. Lakin bu boyutlara ulaşmazdı. Sayıştay raporlara göre TEDAŞ’ın şirketlerin büyük kısmını denetlemediğini tespit edilmiş.