Türkiye Ukrayna yakınlaşması yeni bir gaz krizine niye olur mı? İşte uzman isimden net karşılık

uçanteneke

New member
Ukrayna ve Rusya içinde tansiyon tırmanırken Erdoğan Ukrayna’ya bir ziyaret gerçekleştiriyor. “Türkiye ile ‘kuvvetli bir ekonomik sinyal’ vermek istediklerini” belirten Ukrayna Devlet Lideri Vladimir Zelenskiy ziyaret sırasında Türkiye ile Hür Ticaret Muahedesi (STA) imzalamaya hazırlandıklarını söylemişti.

Bu açıklamadan daha sonrasında Rusya Devlet Lideri Putin, “Avrupa’ya gönderilen gaz hacimleri yaklaşık yüzde 40’a kadar düştü ve gelecek yıl Avrupa’daki ortaklarımız, muhtemelen sorun yaşayacak” dedi. Putin’in bu kelamı Avrupa’ya ‘gaz tehditi’ olarak algılanırken akıllara Türkiye ile Ukrayna içindeki yakınlaşmanın ilerleyen süreçte yeni bir doğalgaz krizine dönüşmesi ihtimalini getirdi. Bu ihtimali BOTAŞ eski Genel Müdürü Gökhan Yardım halktv.com.tr’ye kıymetlendirdi.

“1984 yılından beri Türkiye ile Rusya içinde doğalgazdan kaynaklı hiç bir kriz yaşanmadığını” belirten Gökhan Yardım Türk Hava Kuvvetleri’ne F-16 tipi savaş uçağı tarafınca 24 Kasım 2015 tarihinde Rus Hava Kuvvetleri’ne ilişkin Sukhoi Su-24 tipi bir atak uçağının düşürülmesini hatırlatarak bu biçimde bile bir doğalgaz kesintisi yapılmadığını söz etti.

“Meslek hayatımın 21 yılını Ruslar ile etkin müzakere ederek yaşadım” diyen Gökhan Yardım “Ruslar bir mutabakat yaptılar ve onu da imzalayarak resmiyete kavuşturduysalar bu taahhütlerine uyarlar. hiçbir biçimde kendi iç politik olaylarının içine koymazlar. Bizim Rusya ile Çeçenistan konusunda da sıkıntılarımız oldu. Ben Eski Başbakan Ecevit ile BOTAŞ Genel Müdürü olarak Rusya’ya gittim. Müzakere masasında Çeçenistan konusu açıldı ve görüşüldü. Ancak hiç bir biçimde aramızdaki ticari mutabakatlara yansıyacağı üzere bir şey hissettirmediler. Türkiye aslına bakarsanız Ukrayna ile yakın. Ukrayna ile bir sürü ticari ilgilerimiz var. Her olayı kendi içerisinde kıymetlendirmek lazım. O yüzde Ukrayna ve Türkiye içinde imzalanacak olan özgür ticaret muahedesinin Rusya’dan gaz alımımızı etkilemeyeceği kanısındayım. Türkiye İran ile yaşanan bir sorunun benzerini Rusya ile yaşamaz” dedi.

“Rusya ile Türkiye içinde 1 Ocak 2026 yılına kadar birisi BOTAŞ ve Rus güç şirketi Gazprom içinde imzalanan Türk Akım üzerinden gelen 5.75 milyar metreküp mutabakat, oburu de 16 milyar metreküp olan Mavi Akım mutabakatı var. Ayrıyeten tahkim ve ödeme meseleleri olmadığı özel şirketlere ilişkin bir daha Türk Akım üzerinden gelen daha uzun periyodik muahedeler var.

Rusya Avrupa’ya fazla gaz vermiyor

Putin’in “Avrupa önümüzdeki yıl gaz sorunu yaşayabilir açıklamasını” yorumlayan Gökhan Yardım, “esasen işin pratiğine baktığımızda Rusya Avrupa’ya bu kış taahhütlerinin haricinde ek gaz vermedi. Rusya Avrupa’ya fazla gaz vermiyor ancak imzaladığı mutabakatlarına da uyuyor” dedi.