Tüm ekonomistlerin aykırısını söylemiş oldu: Murat Muratoğlu niye sürprize oynadı? Merkez faiz indirmez

uçanteneke

New member
TCMB, Eylül ayındaki Para Siyaseti Konseyi’nde (PPK) siyaset faizini 100 baz puan düşürerek yüzde 18’ya indirmişti. TCMB bir daha ekim ayında faiz oranını 200 baz puan indirdi ve yüzde 16’ya indirdi.

niye “Sürprize oynadı?”

TCMB’nin faiz indirimlerine orta vereceğini varsayım ettiğini açıklayan Murat Muratoğlu, bu iddiası yaparken “Ben sürprize oynadım. Bu kestirimde kaybedeceğimi nisbeten biliyorum lakin olağan koşullarda ben olsan piyasaları o kadar zorlamam. Bırakırım yıl sonuna kadar biraz rahatlasın. Merkezin yıl sonu maksatları tutmayacak. Zira yıl sonunda şirketler yıl sonunda bilançolarını açıklıyor. Ayın 31’inde kesilen para ile bir anda ülkenin Gayri Safi Ulusal Hasılası açıklanıyor. Yani fakirliğimiz açıklanacak. Dolar bu kadar yüksek olursa Gayri Safi Ulusal Hasıla inanılmaz sayılara ulaşacak. Bu yüzden doların fazlaca devasa yükseklikte olmaması işlerine gelecektir. Banka bilançoları yıl sonunda dolar bazında ‘çüçük’ kadar kalır. Yani ortada hiçbir şey kalmaz. Bu yüzden herbiçimde doların ateşini bir daha çıkaracak bu biçimde bir şey yapmazlar diye düşünüyorum” dedi.

Şuraya varsayımımı koyayım, notumu düşeyim…
⬇

Merkez Bankası perşembe günü toplantısında;
“FAİZ İNDİRMEZ”
⬅

Pas geçer…

— Murat Muratoglu (@sozcumuratoglu) November 16, 2021

Merkezin faiz indirme ısrarının altında elde kalan konutlar mı var?

Ya bir daha 100 baz puanlık bir indirim daha yaparlarsa ne olur? Merkez’in faiz indirimine gitmekteki bu ısrarının sebebi ne olabilir? Faizleri indirerek eldeki konutların satışını mı sağlamak istiyorlar? sorusuna ise Murat Muratoğlu, ” Konut kısmı olabilir ancak ülkeyi bu kadar yoksullaştırmanın bir getirisi yok. Ben bu işin bu kadar sıradan olmadığına inanıyorum. İktisattan anlamayan Berkecan ne düşünebilir? Onun zekası ile düşünüp bu günü kavramaya çalışalım. Döviz fiyatlarına olağanda isteseler müdahale edebilirler. Ellerinde nispeten biriktirdikleri 12-15 milyar dolar kadar para var. Kamu bankalarını nispeten doldurdular. Mecburî Karşılık Oranlarını arttırdılar. özetlemek gerekirse bir kısım cephane elde ettiler” dedi.

“Kafalarındaki birinci plan şu”

“Şimdi benim fikrime nazaran başlarındaki birinci plan şu”
diyen Muratoğlu kelamlarına şöyleki devam etti:

Başlardaki ikinci plan ise…

İktidarın başındaki ikinci planı açıklayan Muratoğlu, “bir daha Türk Lirası’nı bırakacaklar nereye kadar giderse gidecek. Türk beşerinin hafızası ne kadar? Sedat Peker’in kıyamet koparacak açıklamaları en çok 3 ay gitti. 128 milyar dolar nerede? kelamı ne kadar durdu piyasada? O da 3 ay. Bizim hafızamız son 6 aya kadar çalışıyor.

Doları bırakan iktidar seçime 3 ay kala eldeki tüm cephaneyi kullanarak doları bir daha baskılayacak. Para basacaklar millete para verecekler. Seçime 4 ay kala millet bir daha alışveriş yapabilecek. ‘Millet vay be iktisat bir daha düzeliyor’ diyecek.

Millet bir daha ‘dolarda düştü alışverişte yapabiliyoruz’ diyecek. 13 ve ya 14 liraya çıkan dolar bir daha 9 liraya düşecektir. O saatten daha sonra dolar düşse ne manası olacak? beşerler buna bakmayacak 14 liraya çıkan doların düşmesine bakacaklar. Para basılıp piyasaya sunulunca paramda var harcıyorum diye düşünecek.

Millette geçersiz bir memnunluk havası yaratılacak. Son 8 aylık hafıza ile seçime giden AK Parti bir daha birinci parti olacak. İşte bana göre asıl plan bu. Milleti uydurma memnunlukla kandırıp ‘Atı alan Üsküdar’ı geçti’ diyecekler. Fiyat mı? Bence bu sefer tutmayacak”
dedi.