TÜİK’e nazaran sanayi üretim endeksi yüzde 8,7 arttı

uçanteneke

New member
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ait sanayi üretim endeksi sonuçlarını deklare etti.

Buna göre, temmuzda takvim tesirinden arındırılmış sanayi üretimi geçen yılın birebir ayına bakılırsa yüzde 8,7 yükseldi.

Endüstrinin alt dalları incelendiğinde, temmuzda madencilik ve taş ocakçılığı bölümü endeksi geçen yılın tıpkı ayına nazaran yüzde 15,2, imalat sanayi bölümü endeksi yüzde 7,9 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı dalı endeksi yüzde 11,7 arttı.

Arındırılmamış sanayi üretim endeksinde de yıllık bazda yüzde 2,3 düşüş oldu.

Sanayi üretiminde aylık bilgiler

Mevsim ve takvim tesirinden arındırılmış sanayi üretimi, temmuzda haziran ayına kıyasla yüzde 4,2 azaldı.

Endüstrinin alt bölümleri incelendiğinde, madencilik ve taş ocakçılığı kesimi endeksi bundan evvelki aya nazaran yüzde 1,8 ve imalat sanayi dalı endeksi yüzde 5 azalırken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı bölümü endeksi yüzde 4,5 yükseldi.

AA Finans Sanayi Üretimi Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, takvim tesirinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin temmuzda geçen yılın birebir devrine nazaran yüzde 16,9 artmasını bekliyordu. Temmuz devrinde arındırılmamış sanayi üretim endeksinin de yıllık bazda yüzde 14,2 artacağını öngörülmüştü.