Şiddetli depremler Türkiye ve Suriye’nin bazı bölgelerini sallıyor – ölü

DunyaVatandasi

New member

Türkiye’nin güneydoğusunda sabahın erken saatlerinde yer şiddetle sarsılıyor, binalar çöküyor. Kuzeybatı Suriye de etkileniyor. Yüzlerce insan öldü.

7.4 ve 7.9 büyüklüğünde iki güçlü deprem Pazartesi sabahı erken saatlerde Türkiye’nin güneydoğusunu salladı. Geoforschungszentrum Potsdam’a göre, her iki vakada da depremin merkez üssü Suriye sınırına çok da uzak olmayan Gaziantep kenti yakınlarındaydı. Buna göre, sarsıntılar 10 kilometre derinlikte 04:17 (yerel saat/2:17 CET) ve 4:28 (yerel saat/2:28 CET) civarında meydana geldi.

Resmi rakamlara göre sadece Suriye’de Türkiye-Suriye sınır bölgesinde 300’den fazla kişi hayatını kaybetti. Sağlık Bakan Yardımcısı Ahmed Dhamirijeh Pazartesi günü Suriye devlet televizyonuna verdiği demeçte, birkaç ilde 600’den fazla kişinin de yaralandığını söyledi. Avrupa deprem izleme istasyonu EMSC, bir tsunami riskinin hala incelendiğini söyledi.

Kızıl Haç kurtarma görevlilerini seferber etti ve insanlardan hasarlı evleri terk etmelerini istedi. Türk içişleri bakanı, toprağa verilen kişilere önce ulaşılabilmesi için halkı cep telefonlarını kullanmayı bırakmaya çağırdı. Dördüncü uyarı seviyesi ilan edildi ve uluslararası yardım istendi.

“TRT” ve “Habertürk” TV kanalları, enkaz altında hayatta kalanları arayan insanların resimlerini yayınladı. DHA haber ajansından bir muhabir, Kahramanmaraş’ta halkın panik içinde evlerini terk ettiğini söyledi. Türkiye’nin güneydoğusunda şu anda çok soğuk ve yer yer kar var.

İsrail Türkiye’ye insani yardım yapmak istiyor

İsrail, Türkiye’ye insani yardım sağlamak istiyor. İsrail Savunma Bakanı Joav Galant Pazartesi günü orduya ve savunma bakanlığına uygun hazırlıkları yapmaları talimatını verdi. Galant, “Güvenlik güçlerimiz gerekli her türlü yardımı sağlamaya hazır.” dedi. İsrail’in acil durumlar ve hayat kurtarma konusunda deneyimi var.

İsrail kurtarma servisi Zaka, bir yardım heyeti göndermeye hazırlandıklarını duyurdu. Bu, çöken evlerde aramaya yardımcı olacaktır. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, şiddetli deprem nedeniyle Türkiye’ye en içten başsağlığı diledi ve bakanlığının yardımını da duyurdu.

Felaketin boyutu henüz öngörülebilir değil

Felaketin tam boyutu başlangıçta öngörülebilir değildi. Birkaç güçlü artçı sarsıntı izledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter hesabından, “Umarız bu felaketi hep birlikte en kısa sürede ve en az hasarla atlatırız.”

Türkiye defalarca şiddetli depremlerden etkileniyor. En büyük kıta levhalarından ikisi burada buluşuyor: Afrika ve Avrasya. Aslında, Türk nüfusunun çoğu sürekli deprem tehlikesi altında yaşıyor.

Ekim 2020’de İzmir’de son yılların en ciddi depremlerinden birinde 100’den fazla kişi öldü. 1999’da Türkiye, tarihinin en kötü doğal afetlerinden biri tarafından sarsıldı: Kuzeybatıdaki sanayi şehri İzmit çevresindeki bölgede 7,4 büyüklüğünde bir deprem 17.000’den fazla insanın hayatına mal oldu. Uzmanlar ayrıca yakın gelecekte Türkiye’nin en büyük şehri olan İstanbul’da güçlü bir deprem bekliyorlar.