Salento şarkıcısı-söz yazarı ile aşk ve nostalji arasında röportaj

JacksonduS

New member
“Müziğin de yeniden keşfedilmesi gerektiği fikrine deli oluyorum ve onu yeniden keşfetmenin tek yolu, oldukça basit bir şekilde onu çalmak”: Notizie.it tarafından özel olarak röportaj yapılan İtalyan şarkıcı-söz yazarı Antonio Maggio’nun sözleri

İle ilgili News.it yazı işleri personeli Yayınlanan 19 Temmuz 2023

Röportaj yapma zevkini yaşadık Anthony Mayıs, tanınmış İtalyan şarkıcı-söz yazarı ve Sanremo Festivali 2013’ün Gençlik kategorisinde birincisi. Kısa sohbetimizin merkezinde son albümünden beşinci tekli yer alıyor: Yurtdışı Serenat.

Yurtdışından Serenat bir tablodur, geri dönmeyi uman nostaljik bir aşkın resmidir.

Serenata d’Oltreoceano, plak şirketi tarafından geçen Mart ayında yayınlanan “Maggio” albümünün beşinci şarkısı Başlangıç kayıtlarıdeniz, ay, mumlar… Her birine yüklediğiniz anlamı açıklar mısınız?

Alışılmışın dışında bir serenat olduğundan, sevgilinin penceresinin altından değil, bir okyanusun öte yanından çalınıp söylendiği için, Deniz imkansız bir aşkı dalgaları boyunca ve onlar aracılığıyla dünyanın öbür ucuna ulaştırmak için şarkı söyleyip çalanların suç ortağı olur.
Başka bir görüntü o zamanşelale, içimizde olanı, içimizde sahip olduklarımız ile dışsallaştırdıklarımız arasındaki dengeyi sembolize eder. Tükenmez bir denge arayışı.
Mum bunun yerine boş, tam da sevgili orada yaşamadığı için boş pencereyi aydınlatmaya hizmet eder, o başka bir yerde, bir okyanus ötede olduğu için insan dışarı bakamaz.
Serenata d’Oltreoceano’da bize, tam olarak yokluk olmasa da nostalji ve mesafe kavramlarıyla yakından bağlantılı, çok kesin bir aşk anlayışı sunuyorsunuz. Neden aşkın bu yüzünü vurgulamak istediniz?

Aslında albümde aşkın daha çok yüzünü aydınlatıyorum – ve sadece aşktan bahsetmiyorum bile (diğer temalara da değiniyorum, sosyal ve başka türlü). Ancak, bir anlamda haklısın: içinde Yurtdışı Serenat aslında ıstıraplı ve dramatik bir aşktan bahsediyoruz, doğduğu ve sürekli beslendiği, tedavisi olmayan ve aşılmaz mesafeyi dert eden bir aşk. Video klibin başkahramanını, en azından birkaç dakikalığına, sevdiğine ulaşma yanılsamasını içinde barındırabilmek için kendini denizin dalgalarına atmaya itecek kadar ıstıraplı ve dramatik bir aşk.
Bu nedenle okyanus, aşktan çok, asla kendi tatminiyle buluşamayan bir arzunun imgesi haline gelir; yönelen ve yönelirken, hiçbir zaman varmayacağı bilindiği halde kendi anlamını ve kendine özgü doyumunu bulan bir çabanın. İşte Serenata d’Oltreoceano’nun teması tam da bu: kimera. Denizin arkasını renklerle kaplayan dalgacıkların üzerinden uçarken hepimizin peşinden koştuğu serap. Aynı zamanda trajik bir şekilde, yıllardır Akdeniz’i geçerek hayatlarını riske atan binlerce insanın, (tam olarak) çoğu durumda sadece bir kuruntuya dönüşmeye mahkum bir arzuyla yönlendirildiği rüya.
Bu şarkı için Alessandro Quarta’nın müziğini seçme fikri nasıl oluştu? Kendi kemanıyla düet yapmak için mi?

Alessandro ile on yılı aşkın süredir arkadaşız. İlk başta o da benim gibi Salentolu olduğu için onu albümdeki başka bir şarkıya dahil etmeyi düşünmüştüm. Lecce ne kadar güzelsin. Ancak dinlediğinde Yurtdışı Serenat yapacak başka bir şey yoktu: kararı o verdi. Ayrıca kemanının sesi de şarkının sözlerine nüfuz eden nostaljik ve romantik tonlara mükemmel bir şekilde eşlik ediyor. Dahası, büyülü dokunuşu şarkıya şehvetli bir hava katmayı başararak şarkıyı daha da etkili kılıyor. Bunu inkar etmek mümkün değil: Seçiminin gerçekten doğru olduğunu kabul etmeliyim.
Yelpazeyi biraz genişletmek: canlı müziğin varlığı – çalınan, orkestranınki – albüm boyunca sabittir. Müziği tekrar merkeze alma fikri var mı yok mu?

Bak, gerçekten bu albümümün hedefine ulaştın. Haklı olarak “pandemi sonrası” olarak tanımlayabileceğimiz böyle bir dönemde, neyse ki değerlerin yeniden keşfi yaşanıyor. Yeniden keşfin bu genel resminde, müziğin de yeniden keşfedilmesi gerektiği fikrine deli oluyorum ve onu yeniden keşfetmenin tek yolu, kayıtların bilgisayar olmadan bile yapılabileceği son yıllarda olanlardan uzaklaşmak. odandan bile çıkma. Ve müziğe yeniden değer vermenin tek yolu nedir? Çal, çok önemsiz. Bu nedenle, 24 kişilik bir yaylı çalgılar orkestrası, bir üflemeli bölüm dahil etme arzum… her zaman tüm diske özgünlük ve doğruluk vermek amacıyla. Ayrıca, diğer geçmiş projelerden farklı olarak, Mayıs Ayrıca metni çıkardım, daha samimi ve içe dönük hale getirdim ve bu yakınlık mükemmel ve zorunlu olarak ses akustiği ile evlenir.
Son olarak, bu albümü bitmiş bir proje olarak mı değerlendiriyorsunuz, yoksa bunun “sadece” bir başlangıç, daha geniş bir yolculuğun ilk aşaması olduğuna mı inanıyorsunuz diye sormak istiyorum.

Mayıs öyledir ve her zaman olmuştur gelişen bir proje. Aslında, bu altı parçadan daha fazlasını üretmeye çoktan başlamıştım. Ancak çalışma devam ederken, işime daha saygılı davranmak için onu iki bölüme ayırmanın daha uygun olacağına karar verdim. Son derece dijitalleşen mevcut çağ, bizi dinlediğimiz kayıtları oluşturan her bir parçanın arkasında yatan bağlılığı ve çabaları dağıtmaya zorluyor. Bunun için albümümü oluşturan şarkıların tek tek kalitelerinin kaybolmaması ve kayıp Bu şekilde karar verdim: bir kısmını şimdi, diğer kısmını da gelecek yıl yayınlamaya.