OSB’lerdeki duruş huzursuz ediyor! Emekçi fiyatları mi kesilecek?

uçanteneke

New member
Güç krizi niçiniyle OSTİM’de fabrikaların birçok üretimi durdurdu. 60 binden çok personelin çalıştığı OSTİM sokaklarında sessizlik hakimken emekçileri fiyat kesintisi ihtimali endişelendirdi. OSTİM’de biroldukça atölyede üretim durdu. Fakat çalışanların bir kısmı bir daha de işe geldi. Bilhassa çıraklar ve stajyerler, atölyenin genel paklığı ve makinelerin kaba bakımı için mesai saatleri ortasında kesintiye karşın çalıştı. Elektriğin belirleyici olmadığı depo işlerinde çalışma orta vermeden sürdü.

Üniversal Gazetesi’nde yer alan habere nazaran; Biroldukca atölyede çalışanlar geçtiğimiz pazar günü telafi mesaisi yaparken, bir daha biroldukca emekçi önümüzdeki hafta sonu ve güç akışının sağlandığı günlerde akşam saatlerinde telafi mesaisi yapacağını söylemiş oldu. Telafi mesaisi yapamayan emekçiler fiyat kesintisinden ötürü korkulu.

‘Bir günlük fiyatım kesilse o gün açım’

İş makineleri bakım tamirat atölyesinde çalışan bir personel 2 gün işe gelmeyeceklerini öğrendiğinde birinci tedirginliğinin fiyat kesintisi olduğunu söylemiş oldu. Arka arda gelen artırımlarla birlikte geçinmenin aslına bakarsan imkansız olduğunu tabir eden personel “Bir günlük fiyatım kesilse o gün açım” dedi.

İşverenlerin yükü çalışana yıktığını, fiyat kesintisi yapabileceğini söyleyen personel, “Sanki kesintinin hatası biziz, hani bu ülkenin hiç bir kasveti yoktu” sözlerini kullandı. Kesintiyi ve mesai olmadığını sabah işe geldiğinde öğrenen deneyimli bir metal personeli “Olan git gel 10 lira dolmuş parasına oldu” diyerek yaşanan tabloya isyan etti. Metal iş kolunda iş durmasının az rastlanan bir durum olduğunu tabir eden personel “Üretim şayet olmazsa fiyat kesilir OSTİM’de. Burada sendika yok hak arama yok. Hem yevmiyeden olduk hem dolmuş piçinden” dedi.

‘Para kesilmesinden tedirginim’

İŞKUR aracılığıyla işe girmiş 20 yaşındaki genç bir depo çalışanı elektrik kesintisinin kendi işlerini etkilemediğini tabir ediyor. “Biz hamalız ağabey, her şartta çalışırız. Karda çalışırız, su olmaz çalışırız, yemek yok derler çalışırız” sözlerini kullanan genç personel üretim epeyce durursa depoda sakinlik olacağını ve işler durursa fiyat kesintisi yaşayıp yaşamayacağını merak ettiğini tabir etti. Genç emekçi, “Ana taban fiyatı yatırırlar ancak üstüne elden aldığımız parayı kesebilir. Bundan dolayı tedirginim” tabirlerini kullandı. Redüktör üreten bir firmada çalışan genç çırak, “Sen çalışacak mısın bugün?” sorumuza hayıflanarak “Keşke” dedi. Atölyede yalnızca kendisi üzere bir çırak arkadaşı ile iki kişinin çalıştığını söz eden çırak “Ustalar gelmeyecekmiş, biz paklık yapmaya geldik. E hafta sonu da mesai var, çırak haftanın yedi günü çalışsın 1400 lira para alsın adalet mi bu?” sözleri kullandı.