Özyeğin ve Şahenk’in bankası sahiden banka mı?

uçanteneke

New member
Bu hafta bu köşede Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin Londra’da yabancı yatırım kuruluşlarının temsilcileriyle yaptığı toplantıya dair iki yazı yazdım. Yazılarda, teamüle ters olarak Londra’ya Merkez Bankası’ndan kimsenin davet edilmediğine dikkat çektim ve toplantının bir evvelkilerden farklı olarak büyük bir yatırım kuruluşu tarafınca değil, Londra’daki küçük Türk yatırım bankası Dome Group tarafınca düzenlendiğini belirttim.

Farklı kaynaklarda da toplantının Dome Group tarafınca düzenlendiği kaydedildi. Örneğin BloombergHT geçen haftasonu şu biçimde yazdı: “Toplantıları Ferit Şahenk’in de ana ortakları içinde bulunduğu İngiltere’deki birinci Türk sermayeli yatırım bankası olan Dome Group düzenleyecek.”

Dün İngilizce, “Sayın Soydan, okurlarınızı yanlış yönlendiriyorsunuz” başlıklı bir eposta aldım. Vakit zaman Nijerya’dan ya da Afrika’nın öbür bir ülkesinden, büyükannesinden ya da ailesinin pahalı bir büyüğünden miras kaldığını, parayı yurtdışına çıkarmak için benim desteğime gereksinim olduğunu söyleyen epostalar aldığım için evvel açmadım. bir daha kim bilir hangi dolandırıcılık hikayesiydi…

Dome Group’un Türkiye’de yıllardır banka ismini kullandığından emindim. Gerçekten bankanın iki ortağından biri olan Ferit Şahenk’in medya şirketi NTV, bundan 4 yıl evvelki açılışta “Başbakan Yıldırım Dome Group Yatırım Bankası’nı açtı” başlığını kullanmıştı. Haber şu biçimde devam ediyordu: “Başbakan Yıldırım, Londra’daki birinci Türk sermayeli Dome Group Yatırım Bankası’nın açılışını yaptı. Doğuş-Fiba iştirakindeki bankanın açılışına Ferit Şahenk ve Murat Özyeğin de katıldı.”

“Acaba yatırım bankası tabirini kullanmaktan çabucak sonrasında mı vaz geçtiler?”
diye şüphelenerek Dome’la ilgili yakınlarda yayınlanan haberlere baktım. Hayır, bir değişiklik yoktu. Hepsinde, “Londra’daki tek Türk sermayeli yatırım bankası” deniyordu. Çok yeni tarihindeki haberlerde de “Yatırım bankası” tabiri kullanılmıştı. Örneğin iktidara yakın Yeni Asır’da bu hafta yayınlanan bir haberde, “Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, iktisatta Türkiye modelini dünyaya anlatmak için kolları sıvadı. Toplantıları Ferit Şahenk’in ana ortakları içinde yer aldığı İngiltere’deki birinci Türk sermayeli yatırım bankası olan Dome Group düzenleyecek” denmişti.

Banka tabirini kullanarak okurlarımı yanlış yönlendirdiğimi argüman eden bireye yazarak, Türkiye’de yıllardır bu tabirin kullanıldığını, Özyeğin ve Şahenk rahatsız olsa tashih edeceklerini fakat etmediklerini belirttim.

“Valla Türkiye’yi bilmem, İngiltere’de bir danışmanlık şirketini banka diye tanıtmak suçtur” diye karşılık verdi.

Dome’un İngiltere’deki bilançosunu buldum. Hakikaten de bankacılıkla iştigal etmeyen, küçük bir şirkete benziyordu…

Dome’un ortaklarından Ferit Şahenk’in iktidara yakın bir iş insanı olduğu biliniyor. Hüsnü Özyeğin’in pek o denli bir imajı olmasa da iktisat idaresinde yakın dostları bulunduğu bir sır değil. Merkez Bankası Lider Yardımcısı Emrah Şener geçmişte Özyeğin Üniversitesi bünyesindeki Risk İdaresi Laboratuvarı’nın yöneticiliğini yürütmüştü. Bu sırada Hüsnü Özyeğin’le güzel alaka kurduğu biliniyor.

Ferit Şahenk, Türkiye’de bankalara olan borçlarını 2018’de bir daha yapılandırarak ötelemişti. Geçen yıl kredilerini bir kere daha bir daha yapılandırdığı haberi gündeme düştü.
Şahenk’in holdingi Doğuş’un 2018 sonunda 27.8 milyar lira borcu bulunuyordu. Kredilerin yüzde 86’sı dolar ve Euro cinsindendi. Doğuş’un İdare Konseyi Lideri Ferit Şahenk, bir daha yapılandırılan borç meblağının 2.3 milyar Euro meblağında olduğunu söylemişti. Çok büyük para…

O tarihte yazdığım T24’te, “Şahenk’in 8 milyar doları nereye gitti?” diye sormuştum. O denli ya, Şahenk Garanti Bankası’nı 8 milyar dolara satmıştı.

Şahenk Ailesi, Garanti Bankası’ndaki paylarını, 2005 – 2017 içinde toplam dört süreçle elden çıkardı. Bu satışlardan elde ettiği gelir (2.8 milyar dolar + 2 milyar dolar + 2 milyar Euro + 3.3 milyar lira), Forbes’a bakılırsa periyot kurları üzerinden yaklaşık 8 milyar dolara ulaşıyordu. Bu kadar epeyce parası olan bir işadamı bankalara olan borçlarını niye ödemiyor, niye daima bir daha yapılandırıyordu?

Bu soruya cevap alamadım. Bugün artık Şahenk’in 8 milyar dolarının bir kısmının Londra’daki danışmanlık şirketi (Yatırım bankası olmadığını artık biliyoruz) Dome’e gittiğini biliyoruz.
Nebati’nin Londra toplantılarını düzenleyen Dome’la ilgili edindiğim bilgiler bu biçimde. Son bir not: Bu yazıyı yazarken Dome’un İstanbul ofisini arayıp mevzuyu onlara da sordum ancak bir yanıt alamadım…