Noel’de ABD’de kitlesel fenomen: Sundurma Korsanları

DunyaVatandasi

New member
ABD’deki paket taşıyıcıları malları genellikle ön kapının önüne bırakır. Modern korsanlar bundan yararlanır: paketleri milyonlarca kez çalarlar.

Korsanlar, Noel’den hemen önce gri bir kış sabahı gelirler. ABD’nin başkenti Washington’un sokaklarındaki ön bahçeler onların denizi. Bir gemisi olmadan, ama çok zekice, Amazon’dan gelen teslimat kamyonunu takip ederler.

Oturduğum evin birinci katındaki masamda oturuyorum. Ben modern korsanları fark etmeden önce, çoktan yağmalamışlar: bir el mikrofonu, bir köpük aparatı ve üç ayaklı bir teleskop standı. Yaklaşık 200 avro değerindeki mallar verandamdan kayboluyor. Geriye kalan, ben ön kapıyı açarken bana masumca bakan boş bir kutu.

Yukarı ve uzağa: paket korsanları sadece açık kutuyu geride bırakır
Yukarı ve uzağa: paket korsanları sadece açık kutuyu geride bırakır

Yukarı ve uzağa: paket korsanları sadece açık kutuyu geride bırakır (Kaynak: Bastian Brauns)

Saniyeler geçmiş olmalı. Az önce dijital gelen kutuma Amazon’dan bir e-posta geldi: “Siparişiniz teslim edildi.” Hala kapalı kutunun fotoğrafı. Kuryenin zili çalacak veya kapıyı çalacak vakti yoktu. Ya da arzu yok. Tek duyduğum bahçe kapısının arkasından çarparak kapanmasının metalik sesiydi. En azından habercinin hemen ardından kimin geldiğini görmek için hemen aşağı koşmalı ve daha da hızlı kaçmalıydım. Dışarıda durduğumda kendimi kötü hissediyorum. Hırsızlar sadece birkaç metre uzakta olabilir.

Kendi kendime düşünüyorum: Görünüşe göre ABD’ye ancak sipariş ettiğiniz bir şey hemen gittiğinde gerçekten geldiniz. Çünkü burada “Sundurma Korsanları” denen dolandırıcılık fenomeninin, yani sundurma hırsızlarının çok ama çok sayıda kurbanından biri olduğumu görünce şaşırdım. En kazançlı sezonları düzenli olarak Şükran Günü, Kara Cuma, Noel ve Yeni Yıl arasındaki yaklaşık altı haftadır.

Etkilenen her saniye Amerikalı

Bir ankette, ankete katılanların yarısından fazlası son on iki ayda kendilerinden birkaç paketin çalındığını belirtti. Korona salgını nedeniyle, bu çok özel ürün korsanlığı vakaları yeni bir zirveye ulaştı. 2021’de ABD’de 2020’ye göre 50 milyon daha fazla teslim edilen yaklaşık 260 milyon paketin çalındığı söyleniyor. 2022 için sayım henüz tamamlanmadı.

Birçok insanın yoksulluğu artmaya devam ederken, diğerleri her zamankinden daha fazla sipariş verdi. Böylece özgürlük ülkesi giderek, iş modeli yasa dışı yeniden dağıtım olan korsanların ülkesine dönüşüyor.

Seattle’dan San Diego’ya, Boston’dan New Orleans’a – sorun o kadar bariz ki, Kongre’de bir yasa tasarısı bile var. “2022 Sundurma Korsanları Yasası”, gerçekten büyük hırsızlıkla mücadele etmeyi amaçlamaktadır. Bugüne kadar, ticari paketlerin çalınması federal yasa kapsamında değildir. Ancak, Amerika Birleşik Devletleri Posta Servisi aracılığıyla gönderilen mektupları çalmak ceza gerektiren bir suçtur. Birçok eyalette, evinizin dışından bir paket çalınırsa ne olacağı konusunda net kurallar yoktur. Washington’daki politikacılar üzerindeki baskı, yalnızca etkilenen milyonlarca müşteriden değil, aynı zamanda özel dağıtım hizmetlerinden de geliyor.

Sundurma Korsanları Yasası: Yeni fenomene karşı yeni bir yasa
Sundurma Korsanları Yasası: Yeni fenomene karşı yeni bir yasa

“Sundurma Korsanları Yasası”: yeni fenomene karşı yeni bir yasa. (Kaynak: Congress.gov)

Refah sorunundan daha fazlası

Paket teslimat şirketi FedEx’in lobicisi Lance Mangum’un şu sözleri aktarılabilir: “Ülke çapında paket hırsızlığına tek tip cezalar getirecek federal yasaların getirilmesini memnuniyetle karşılıyoruz.” FedEx’in yanı sıra paket servis şirketi UPS de projeyi destekliyor.

Yasama girişimi Demokratik Kongre Üyesi Dean Philipps tarafından başlatıldı. Birçok Cumhuriyetçi siyasetçi de onu destekliyor. Philipps için sundurma korsanları, malları evlerine kolayca teslim edilen yüksek gelirliler için bir refah sorunundan daha fazlası. Bunu “daha fazla Amerikalı, özellikle yaşlılarımız ilaç ve bakkaliye gibi temel öğeler için teslimat hizmetlerine güvendiğinden, giderek daha tehlikeli bir suç” olarak tanımlıyor.