Nebati’nin Londra toplantısının perde ardı

uçanteneke

New member
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin Londra’da yabancı yatırım kuruluşlarının temsilcileriyle toplantısı, gösterilmek istendiği üzere epey başarılı mı geçti? Yoksa ortada büyük bir başarısızlık mı var?

Evvelki günkü yazımda, teamüle alışılmamış olarak bu toplantıya Merkez Bankası’ndan hiç kimsenin davet edilmediğini belirtmiş ve “Para siyasetini kim anlatacak, Hazine ve Maliye Bakanı mı?” diye sormuştum. Nitekim de o denli olmuş… Toplantıya katılanlardan iki kişinin izlenimlerini dinledim. Bu ortada Bloomberg’de de toplantıya dair birtakım bilgiler yayınlandı. Fakat onlara geçmedilk evvel, “Merkez Bankası yöneticilerinin de orada olması gerekirdi” derken ne kastettiğimi anlatmaya çalışayım. Yıl 2019, yer Amerika. Hazine ve Maliye Bakanı (Ama bu sefer Berat Albayrak) yabancı yatırımcılarla bir ortada.

Albayrak’ın sağ yanındaki kişi, Merkez Bankası Lideri Murat Çetinkaya… Yalnızca üstte gördüğümüz görüşmede değil, ondan evvel, örneğin eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in katıldığı toplantılarda da kesinlikle Merkez Bankası lideri olurdu.
Dünkü görüşmeden yansıyan fotoğrafa bakalım.

Ne görüyoruz? Nureddin Nebati tek başına, Merkez Bankası lideri ya da lider yardımcılarından biri davetli değil. Evvelki gün belirttiğim üzere bunun manası, “Türkiye’de fiilen Merkez Bankası yok” demek. Yabancı yatırımcılar bildirisi almış olmalı.

Fotoğrafın tahlilini sürdürelim… Büyük bankaların toplantı salonlarında ya da büyük otellerde düzenlenilk evvelki toplantılardan farklı olarak, Londra Büyükelçisi’nin rezidansında bir salondayız. Malum bu toplantı, evvelkilerden farklı olarak memleketler arası bankalar tarafınca değil Hüsnü Özyeğin ile Ferit Şahenk’in Londra’da sahibi olduğu küçük Türk bankası Dome tarafınca düzenlendi. Bir de üstte bir karesini gördüğümüz 2019’da Amerika’da düzenlenen toplantı salonunu bakılırsalim.

Bu kere salon hınca hınç dolu. Türkiye iktisadına dair umutların çabucak hemen solmadığı yıllar… Toplantıyı düzenleyen aslına bakarsan dünyanın en büyük yatırım bankalarından biri olan JP Morgan… Dünkü toplantıya ilginin sönük olduğu ayan beyan ortada. İştirakçilerin bir kısmının rica minnetle getirildiğini de konuşuluyor.

Artık içeriğe gelelim. görüşmede ne konuşuldu? Memleketler arası haber ajansı Bloomberg, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin, yabancı yatırımcılara Türkiye’deki enflasyonun “Yabancıların kültürel olarak anlayamayacağı sebeplerden yükseldiğini dediğini” yazdı. Bakanlık bir açıklamayla Bloomberg’in haberini yalanlayarak bu biçimde bir tabirin kullanılmadığını öne sürdü. Kime inanalım?

Benim bilgi aldığım iştirakçilerden biri de Nureddin Nebati’nin “Enflasyon kültürel sebeplerden” sözünü kullandığını söylemiş oldu. Çeviri kusuru mı?

Bilgi aldığım öbür bir iştirakçi, görüşmede anlatılanların “trajikomik” olduğu niyetindeydi. Bakan Nebati, İstanbul’da ekonomistlerle yaptığı görüşmede olduğu üzere “Merkez Bankası’nın siyaset faizini önemsizleştirdiklerini” söylemiş olduyse, trajikomik bulunmasında şaşıracak ya da kızacak bir durum yok bence.

Nebati’nin yabancılara en değerli bildirisi, kurun değerli düzeylerde kalacağı olmuş. “Kur artınca fiyatlarda çok artış olur. 90’lar hâlâ hafızalarda, fiyatlar artınca millet mala saldırır” minvalinde kelamlar dediğini öğrendim.

bir daha iştirakçilerden öğrendiğime bakılırsa Türkiye’de hiç bir şartta sermaye denetimi olmayacağı konusunda teminat da vermiş.

Lakin bunu söylemiş olduği gün şirketlere, kullandıkları döviz kredisinin yüzde 20’sini TL’ye çevirme zaruriliği getirildi. Dün akşam konuştuğum bir ihracatçı şirketin yöneticisi, “Ben girdilerimi dövizle alıyorum, TL’yi ne yapayım?” diye kaygı yanıyordu. Bu, yumuşak cinsinden de olsa, sermaye denetimi değil mi yani?