Nebati’den ekonomik değerlendirmeler: Lan nasıl!

uçanteneke

New member
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın sunumuyla yayınlanan Tarafsız Bölge programında gündeme ait açıklamalarda bulundu.

Programda muhalefet bildiri gönderen Bakan Nebati, “Geliyor gelmekte olan diyor. Onların sloganını kullanıyorsun diyorlar, onların kullandığı her şeyi kullanacağım, onlara bir şey bırakmayacağım. Şunu bilsinler: Geldi, gelmekte olan geldi” dedi.

Bakan Nebati’nin programda “Cumhurbaşkanımızın konuşmasından daha sonra döviz düşüşünü gördüğümde kıpır kıpır oldum, arkadaşlara sordum biz bir şey yaptık mı? Yok efendim. Lan nasıl? Olağanüstü. 20 Aralık büyük bir geceydi” demesi ise dikkat çekti.

“Algı operasyonu yapmaya çalışıyorlar”

Bakan Nebati’nin açıklamalarından satır başları şöyle;

Türkiye’de cımbızlama bir hastalık haline dönüştü. Bir bakıyorsunuz bir cümleyi almış bunu kullanıyorlar. Bunu hastalıklı bir biçimde ortaya sürmek, hastalık diyorum buna. Toplumsal medyada kim olduğunu muhakkak olmayan birileri, hakaret ediyor, cımbızlama yapıyor buradan algı operasyonu yapmaya çalışıyorlar.

Dolarda son durum

Evvelki gün yahut geçen günlerden 11,5 liradan doları TL mevduata çevirip Merkez Bankası’na verenler var. Canı yanıyor mu? Yanmıyor. Vadeli TL mevduatı olan yükselişten etkilenmeyecek. 12 lira ile açıklayanlar 3-5 gün daha sonra daha düşük sayıya geldiğinde parası karşılanıyor. Dolar çıktı mı gitti mi geldi mi diye bir sıkıntıları kalmadı.

“Oynaya oynaya kendi istikrarına girecek”

Dolar bugün 12.64’teydi. 18 liranın üstünden bugünlere kadar gelmiş durumdayız. 18 liraya yanlışsız giderken ki sayılar daima değişti, üste hakikat. O devir ortasında doların bu kadar radikal bir düşüşten daha sonra epeyce süratli biçimde, bunun salınımlarının epeyce yavaşça gelmesi beklenemez. Bu salınımlar üst, aşağı oynaya oynaya kendi istikrarına girecek.

“Dış taarruz yapacak bütün yolları kapattık”

Bize ‘hiç bir şeye müdahale etmeyin’ diyorlar. Hür piyasa bu değil. Biz de ülkenin özgür piyasa şartları haricindeki aksiyonlarının gerçek olmadığını söylüyor, ikaz ediyor, gereğini yapıyoruz. Biz dış hücum yapacak bütün yolları kapattık. Çok net bir biçimde işimize hakimiz.

Ziyan eden küçük yatırımcı kendisini yanıltana dava açsın.

Ruhsal harp uyguladılar. Küçük yatırımcıları döviz almaya teşvik ettiler. Dövizi bilerek yükseltmek intihardır, bu biçimde bir şey olmaz.