DunyaVatandasi
New member
Almanya’daki mülteci çocuklar ve gençler genellikle aylarca veya yıllarca toplu konaklamalarda yaşıyorlar. Bir araştırma onların çocuk haklarının nasıl reddedildiğini gösteriyor.
Diğer insanlarla yakın yaşıyorlar, yabancılarla aynı odada uyuyorlar ve bazen nihayet okula gidebilmek için aylarca bekliyorlar: Mülteci çocukların hakları Almanya’da genellikle korunmuyor, çocuklara yardım kuruluşu Unicef Almanya’yı eleştiriyor ve Alman İnsan Hakları Enstitüsü.
İki kuruluşun yaptığı araştırmada kaydettiği en kötü durumlardan biri: Mülteci barınmalarında bazı çocukların ailelerinden ayrılarak yabancıların olduğu bir odaya yerleştirilmesi.
Araştırma için Sinus Sosyal ve Pazar Araştırmaları Enstitüsü, Almanya’nın kuzey, güney, batı ve doğu bölgelerindeki dört farklı konaklama yerinde yaşları 6 ile 17 arasında değişen 50 çocuk ve gençle görüştü. Yazarlar bazı cevapları kelimesi kelimesine yeniden yayınlıyorlar.
Güney Almanya’daki bir sığınma evinde yaşayan 16 yaşındaki bir kız, “Daha sonra bir aileyle birlikte, bir kadın ve iki çocukla aynı odada yaşamak zorunda kaldım” diyor. Bu arada annesi, bir erkek, bir kadın ve küçük bir çocukla birlikte üç aydan fazla bir süre başka bir odada yaşamak zorunda kaldı.
Kız, “En başından beri ayrılmamızın doğru olmadığını söyledik. Neden böyle olması gerektiğini sorup durduk” diye devam etti. Hiçbir şey yapmadı.
“Benim dileğim biraz daha mahremiyet”
Sinüs Enstitüsü Genel Müdürü Silke Brokstedt’e göre bu münferit bir durum değil. “Almanya’da, ülkemizin kapasitesi ve maliyetleri açısından mülteci ailelere koruma sağlama gibi büyük bir görevle mücadele ediyoruz” diyor.
Unicef Genel Müdürü Christian Schneider ise şu eleştiriyi yapıyor: Almanya’da koruma arayan kişilerin büyük bir kısmının çocuk olduğu sıklıkla gözden kaçırılıyor. Almanya’da sığınma ve koruma talebinde bulunanların yaklaşık yüzde 40’ını çocuklar ve gençler oluşturuyor. Almanya’daki diğer çocuklarla aynı haklara sahiptirler.
Ancak mültecilere yönelik konaklamaların çoğu zaman çocuklar için uygun olmaması nedeniyle bunlar sıklıkla ihlal ediliyor. Yine de pek çok çocuk ve genç birkaç ay, bazen birkaç yıl boyunca orada barındırılıyor.
Çocukların ve gençlerin çoğu, sıklıkla sıkışık olan yaşam koşullarını stresli olarak deneyimledi ve daha fazla mahremiyet istiyor. “Maalesef odam mutfak ve koridorla bağlantılı, bu yüzden hey, şimdi kapatabilirim ve biraz kafamı dağıtabilirim diyebileceğim bir kapı yok. […]. Biraz daha mahremiyet isterim” diyor genç bir kişi.
Bazı dolapların kapakları eksikti, böylece içindekiler konaklama birimindeki tüm sakinler tarafından serbestçe görülebiliyordu. Bir genç, kişisel dolabının kilitlenemediğini, bu nedenle içinde saklanan hijyen malzemelerinin hemen görülebildiğini ve bu durumdan rahatsızlık duyduğunu bildirdi.
“Buraya kabul edilmeyeceğimizden korkuyorum”
Başka bir sorun: Çoğu çocuk okula gidebilmek için aylarca beklemek zorunda kalıyor ve bu nedenle barınma yeri dışındaki sosyal temasları kaçırıyor. Ayrıca pek çok kişi durumlarının belirsizliğinden dolayı sıkıntı çekiyor ve sınır dışı edilmekten korkuyordu. Batı Almanya’daki bir sığınma evinde yaşayan on bir yaşındaki bir çocuk, “Korkarım buraya kabul edilemeyeceğiz çünkü tüm ülkelerde denedik” diyor. “Diğer ülkeler çok uzakta ve bizi buraya kabul etmezlerse büyük sorun olur.”
Bazıları o zaman neler olabileceğini zaten deneyimledi: Sınır dışı ediliyorlar.
15 yaşında bir kız bunu zaten bir kez yaptı, diyor. Onun korkusu daha da büyük. “Ağlamamaya çalışıyorum ama bazen bunun hakkında konuştuğumda çok acı çekiyorum” diyor. Memurlar gece yarısı haber vermeden konaklama yerine gelmişlerdi. “Az önce kırdıkları bir cam kapımız vardı; kapılar gerçekten çarpılmıştı” diye anlatıyor.