Merkez Bankası’nın “Aralık’ta faiz indirimi yapılmama mümkünlüğü arttı” kelamı nereden çıktı?

uçanteneke

New member
Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz indirimleri konusundaki ısrarının Türkiye’ye uçurumun eşiğine getirdiği, ödemeler istikrarı krizi riskinin belirdiği konusunda ikna edilmiş olabilir mi?

Daha bir hafta evvel “Tayyip Erdoğan’ın bu biçimde zikzakları yok. Tayyip Erdoğan, en başından beri düşük faizden bahsediyor ve ‘Bu faiz inecek’ diyor” diyen bir siyasetçinin üç-beş günde geri adım atmasını beklemek saflık olur. Pekala bu biçimde Merkez Bankası’nın “Aralıkta faiz indirimi yapılmama ihtimali arttı” kelamı nereden çıktı?

Bu cümle Türkiye’nin gündemine Merkez Bankası’nın geçen hafta yabancı yatırımcılarla yaptığı toplantıya katılan İsviçre bankası Credit Suisse’in yayınladığı raporla girdi. Haftaya 14 TL’nin eşiğinde giren doların pazartesi ve salı yavaşça de olsa bedel yitirerek 13.50’lere gerilemesinin gerisinde işte bu cümle vardı.

Erdoğan’ın faiz konusundaki net haline karşın Merkez Bankası’nın bu biçimde bir açıklama yapmasına ihtimal vermediğim için ortada bir yanlış manaya olduğunu düşündüm; İsviçre bankasının uzmanı cümleyi yanlış anlamış olmalıydı. Hakikaten toplantıya katılan öteki yabancı yatırımcıların hiç biri bu biçimde bir açıklamadan kelam etmiyordu…

Toplantıya katılan birkaç yatırımcıya sorunca “Aralıkta faiz indirimi yapılmama ihtimali arttı” cümlesini kuran kişinin Merkez Bankası Lider Yardımcısı Mustafa Duman olduğunu öğrendim.

Olay şu biçimde olmuş: Toplantı Lider Şahap Kavcıoğlu’nun kısa konuşmasıyla başlamış. Soru-cevap kısmında ise kelamı Lider Yardımcısı Mustafa Duman almış… (Mustafa Duman, eski lider yardımcısı Uğur Namık Küçük’ün nazaranvden alınması daha sonrasında yabancı yatırımcılarla yapılan toplantılarda öne çıkan yönetici.)

Duman bir soruyu cevaplarken Lider Kavcıoğlu ortaya girip uygun duyulmayan bir sesle birkaç şey söylemiş. Akabinde Duman, “Aralık’ta faiz indirimi yapılmama mümkünlüğü arttı” cümlesini kurmuş…

Merkez Bankası’na bu cümlenin gerçek olup olmadığını sordum. Beklentimin bilakis yalanlama gelmedi. İşte bu sahiden değişik.

Yani cümle yanlışsız. Fakat ortada birtakım tuhaflıklar bulunduğu açık. Tuhaflıklar, Erdoğan’ın ısrarına karşın Merkez Bankası’nın pas geçmekten kelam etmesinden ibaret değil. Bu kadar kritik bir açıklamanın Lider Kavcıoğlu tarafınca değil, yardımcısı Duman tarafınca soru-cevap kısmında yapılmış olması garip.

Öbür iştirakçilerin bu kelamı fark etmeyip yalnızca İsviçre bankası temsilcisinin not etmesi de.
En değerlisi ise bu bilginin yerli yatırım kuruluşlarının temsilcileriyle yapılan görüşmede değil yabancı yatırımcılarla yapılan görüşmede açıklanması. (Merkez Bankası tıpkı gün ortasında yerli ve yabancı yatırımcılarla iki başka toplantı yapıyor.) Amaçlanan bu olmasa bile bu durumun yabancı yatırımcılara piyasada bilgi avantajı sağladığı ortada.

Bir an için Merkez Bankası’nın bu ay sahiden faiz indirimlerine orta vereceğini düşünelim. Dolar düşer mi?

Hayır hiç sanmıyorum. Çok geç. Merkez Bankası faizi bu ay sabit tutsa bile birinci fırsatta indirimlerin devam edeceği artık muhakkak. Erdoğan bunu tekraren vurguladı. Son kertede Merkez Bankası’nın ne düşündüğünün hiç bir değeri yok, değerli olan Cumhurbaşkanı’nın fikirleri.
Cumhurbaşkanı bir kusur yaptığını, bundan daha sonra para siyasetine karışmayacağını, kendisini dinlemek yerine iktisadın gerekleri her neyse o tarafta karar almaları tarafında Merkez Bankası’na talimat verdiğini açıklamadıkça TL’den kaçış durmayacak.
Erdoğan bu biçimde bir U dönüşü yapmayacağına bakılırsa TL’deki baş aşağı gidişi devam edecek. Nereye kadar? Görünen o ki, seçime kadar…