Marmara’da 60 yıl daha sonra orfoz balığı görüldü

bencede

Member
Balıkesir’in Bandırma Körfezi’nde düzenlenen Zıpkınla Balık Avı Türkiye Şampiyonası’na katılan dalgıçlar, orfoz balığı görüntüledi.

1960’lı senelerdan bu yana Marmara’da orfoz balığına rastlanılmadığını belirten Balıkesir Üniversitesi Burhaniye Meslek Yüksekokulu Öğretim vazifelisi İlhan Deveci “Deniz hayat varlığı ve balık çeşitliliği açısından bu hayli kıymetli bir gelişme” dedi.

DUYUMLAR VARDI LAKİN KAYIT ALTINA ALINMAMIŞTI’

Balık, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Zıpkınla Balık Avı Kadrosu üyesi, ulusal atlet Fırat Yağcı, tarafınca kayıt altına alındı.

Balıkesir Büyükşehir Belediyespor Zıpkınla Balık Avı Grubu’nun kurucusu da olan İlhan Deveci “Belki kimi duyumlar var lakin şu güne kadar kayıt altına alınmamıştı. ötürüsıyla atletlerimiz Türkiye şampiyonasında bunu kayıt altına alma ve görüntüsünü çekme fırsatı buldu. Bunun bilim tarihinde, Türkiye’de değerli bir milat olduğunu düşünüyorum. Bu mevzuda akademik toplulukta da bir araştırma yaptım. Bilhassa Prof. Dr. Murat Bilecenoğlu hocamla görüştüm. Kendisi orfozun da tarihini yazan bir kaynağa sahip. Kendisiyle de bu hususta Marmara’da uzun senelerdan bu yana orfozun bulunmadığı konusunu tespit ettik. Bu manada Balıkesir Belediyespor Zıpkınla Balık Avı Grubu’nu tebrik ediyorum. Bilimsel çalışmaların kesinlikle vatandaş ve toplum ayağının olması gerekiyor. Zira yapılan biroldukca tetkikte aslında daha evvel de bu bölgelerde yaşayan ve biroldukca faaliyeti yürüten halkın buna katkı sunabileceğine inanıyorum. Şuna da vurgu yapmak istiyorum. Zıpkınla balık avı, denizlerimizdeki farklı tipleri keşfetmekte kıymetli bir araç. Bu manada bir daha bilimsel çalışmaların bu atletlerle bir arada ele alınmasında fayda olduğunu düşünüyorum. Bu tespit, Türkiye’de kıymetli bir milat. İyi olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Zıpkınla Balık Avı Kadrosu oyuncusu Fırat Yağcı, idman sırasında orfoz balığına denk geldiğini ve kayıt altına aldığını belirterek “Marmara Denizi, orfoz görülmemesinin yanı sıra müsilaj niçiniyle de makûs anılıyordu. Durumun bu biçimde olmadığını da imajlı biçimde kaydetmeyi başardık” dedi.

Ekip Kaptanı Sedat Osmanoğlu ise “Marmara’da çekilen bu manzara, müsilaj daha sonrası canlanmanın ne kadar kıymetli olduğunu gösterdi. Bu manada Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin, Etraf ve Şehircilik Bakanlığı çalışmalarının ne kadar yerinde olduğunu düşünüyoruz. Bu manzaralar geleceğimiz için umut oldu” diye konuştu.