Kutup araştırmacısı Arved Fuchs, “son nesli” eleştiriyor

DunyaVatandasi

New member
Maceracıdan kutup kaşifine: Arved Fuchs korku, amaçlarına zarar veren iklim aktivistleri ve 70. doğum günü için Ulaştırma Bakanı’ndan ne istediğini anlatıyor.

Grönland’ı bir köpek kızağıyla geçti, Eskimolarla yaşadı, katlanır bir kayıkla Horn Burnu’nun çevresini dolaştı ve bir yıl içinde Kuzey ve Güney Kutuplarına yürüyüş yaptı. Arved Fuchs, 40 yılı aşkın bir süredir dünyanın en ücra bölgelerine seyahat ediyor ve iklimde insan yapımı değişiklikleri birkaç kişiden daha doğrudan deneyimledi. Gelecek hafta 70 yaşına girecek, Haziran ayında bir sonraki seferine çıkacak.

t-online: Bay Fuchs, en son ne zaman gerçekten korktunuz?

Arved Fuchs
: Üi. söyleyemem Keşif gezilerimde her zaman tehlikeli durumlar vardır, denizde şiddetli bir fırtına veya ince, kırılgan buz olabilir. Ama korku benim için ana tema değil. Bunun bir parçası çünkü insanları belirli kriz durumlarıyla daha iyi başa çıkabilmeleri için sarsıyor. Sadece panik yapma.

“Son nesil” iklim krizine panikle mi tepki veriyor?

Gençlerin çaresizliğini anlıyorum ve teröristlerle köşeye sıkıştırılmalarını hain buluyorum. Yine de “son neslin” yaptığının yanlış olduğunu düşünüyorum.

Çünkü yaptığı saplantılarla toplumu bölüyor. Tersine ihtiyacımız var: tüm toplumsal güçlerin dayanışmasına.

Nasıl ulaşılabilir?

İnsanları duygusal olarak yanımıza alarak ve onlara, örneğin, benim bölgemdeki rüzgar türbinlerinin iyi olduğunu düşünmesem bile, tamamen yenilenebilir enerjiye güvenmekten başka alternatifimiz olmadığını göstererek. Görevimi burada görüyorum: bilimi net bir şekilde tercüme etmek, böyle devam edersek neleri yok ettiğimizi ve kaybettiğimizi ve sonuçlarının herkes için ne olduğunu göstermek. Görüntüler insanların zihninde oluşmalıdır. İnsanlara ancak bu şekilde ulaşabiliriz, moral parmağını kaldırarak değil.

imago görüntüleri 0196250442
imago görüntüleri 0196250442

Ekstrem uçlar arasındaki hayat: Arved Fuchs, seyahatleri hakkında 23 kitap yazdı ve Federal Liyakat Haçı ödülüne layık görüldü. (Kaynak: IMAGO/Thomas Bartilla)
maceracılar ve kaşifler

1953’te Bad Bramstedt’te doğan Arved Fuchs, başlangıçta ticaret denizciliği eğitimi aldı, gemi operasyon teknolojisi okudu ve 1977’de Kuzey Kutbu’na ilk seferine başladı. Bunu kışın Grönland üzerinden, Horn Burnu çevresinde katlanabilir bir tekneyle, Tierra del Fuego’ya, Borneo’ya ve tekrar tekrar Arktik Okyanusu’na yapılan yolculuklar izler. 1989’da Fuchs, dağcı Reinhold Messner ile birlikte Güney Kutbu’na ulaştı ve bir yıl içinde her iki kutba da yürüyüş yapan ilk kişi oldu. Yıllardır yaptığı seyahatlerde araştırma enstitüleri için veri topluyor.

“Son Nesil” aktivistleri diyor ki: Bu çok uzun süredir deneniyor. Artık bunun için zamanımız yok.

sabırsızlığını anlıyorum. Ve evet, gürültülü ve rahatsız olmalılar. Ancak halkın tüm kesimlerini kendilerine karşı çevirdiklerinde bunun tam tersini başarırlar ve davaya zarar verirler. Greta Thunberg ve Fridays for Future’ı ele alalım, “son nesil”den çok daha fazlasını yaptılar.

Artık neredeyse kimse onlardan bahsetmiyor.

Okul grevleri etkisini yitirmiş olabilir. Hareketin değişmesi gerekiyor ve zaten değişiyor. Birçoğu kamusal tartışmaya dahil oluyor ve politikacıları vaatlerine göre yargılıyor. Bugüne kadar, FDP’nin hızla muazzam miktarda CO2 tasarrufu sağladığı kanıtlanmış bir hız sınırını neden engellediğini anlamıyorum? Başlamaları ve can sıkıcı olmaya devam etmeleri gereken yer tam olarak burasıdır. Bu da halk tarafından kabul edilecekti.

Hükümetin daha sonra parlamentoda zorlamak zorunda olduğu iklim yasalarını hazırlamak için “son neslin” bir “sosyal konsey” çağrısı hakkında ne düşünüyorsunuz? Kura ile seçilen vatandaşlardan oluşan bir organdır..

Paralel siyaset olur. Neden seçim yapıyoruz? Mevcut düzen çerçevesinde siyasi nüfuz kullanmak zorundayız. Birçoğu uzun süredir apolitik olan gençlerin nihayet uyanmaları ve büyük kuşaklar arası adalet sözünün şimdiye kadar hayatla doldurulması gereken boş bir söz olduğunu fark etmeleri iyi. Ancak önümüzdeki görevlerin bir gecede üstesinden gelinemeyeceği ve daha geniş bir toplum tarafından üstlenilmesi gerektiği herkes için net olmalıdır. Bunu yapmak için, insanlara ihtiyacı fark etmeleri için rezonansa girmelerini sağlamalıyız. Hepimizin karşı karşıya olduğu büyük zorluk bu.

Derslerinizde ve kitaplarınızda nesli tükenmekte olan bu yerlerin güzelliğini göstererek bunu yapmaya çalışıyorsunuz. Bu bölgeleri de tehlikeye atan oraları gezme ve turizmi tanıtma özlemini siz de beslemiyorsunuz değil mi?

Buralara hasret uyandırmak için mutlaka ayakkabıyı giydim. Ancak insanların oraya seyahat etmesini yasaklamak yanlış olur. Bu manzaraların değerini bilen herkes, onların korunması için bir çarpandır. Orada sadece sürdürülebilir bir şekilde seyahat etmelisiniz. Mürettebatım ve ben bir yolcu gemisinin klimalı kabininden bakmıyoruz. Eksi 40 derecede bir fırtınada güvertede duruyoruz. Bu, doğanın bu doğrudan deneyimiyle ilgili, doğayı tüketmekle ilgili değil. Ben ikincisine karşıyım. Kitle turizmini ve ait olmadığı bölgelere giden o canavar yolcu gemilerini kınıyorum. Yaptığım şey, bu eşsiz manzaraların korunması için kulis yapmak.