Kürtaj hapını yasaklayan ilk eyalet: ‘Kadınlar için yıkıcı’

DunyaVatandasi

New member
Amerika Birleşik Devletleri’nde kürtaj hakları konusunda bir mücadele var. Şimdi ilk devlet tıbbi kürtajı engelliyor – yakında ABD çapında bir yasak gelebilir.

Wyoming, ABD’de kapsamlı bir kürtaj yasağı için verilen mücadelenin ortasında kürtaj haplarını yasaklayan ilk eyalet oldu. Cuma günü bir yürütme emri imzalayan Vali Mark Gordon, milletvekillerini bir adım daha ileri gitmeye, eyalet anayasasına kürtajı tamamen yasaklamaya ve ardından bunu oylama için seçmenlere sunmaya çağırdı. Cumhuriyetçi kürtajla mücadelede geri adım atmayacağını vurguladı.

Teksas’taki bir federal mahkeme şu anda en yaygın kürtaj hapı olan mifepristonun ABD çapında yasaklanmasını düşünüyor. Kürtaj savunucuları, aşırı muhafazakar Yargıç Matthew Kacsmaryk’in kararının büyük yankıları olabileceği için davadan endişeli. Mifepriston Amerika Birleşik Devletleri’nde her iki kürtajdan birden fazlasında kullanılmaktadır. Eski Başkan Donald Trump tarafından atanan federal yargıç Kacsmaryk, artık onayını bozabilir.

Gömülü içerik simge resmi

Göm

ABD’deki en tartışmalı konulardan biri

ABD Başkanı Joe Biden hükümeti zaten Mart ayı başında böyle bir karara karşı uyarıda bulunmuştu. Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre, “Bu adım kadınlar için yıkıcı olur” dedi. ABD hükümeti “her türlü olası sonuca hazırlıklı” olmak için çalışıyor.

Kürtaj hakları, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en tartışmalı ve tartışmalı sosyo-politik konulardan biridir. Ülkenin Yüksek Mahkemesi, geçen Haziran ayında ülkenin temel kürtaj hakkını kaldırdı – siyasi bir depremi tetikleyen bir karar. Yargıtay’ın kararı, eyaletlere kürtajı büyük ölçüde kısıtlama veya yasaklama hakkı verdi. Birçok muhafazakar devlet bunu çoktan yaptı.

Almanya’da Mifegyne ticari adıyla bilinen Mifepriston, ABD’de kürtaj için ilaç misoprostol ile birlikte kullanılmaktadır. Birçok kadın tıbbi kürtajı araçsal bir müdahaleye tercih ediyor. Kürtaj haklarını savunan Guttmacher Enstitüsü’ne göre, 15 eyalet halihazırda mifepristona erişimi orada sadece bir doktorun uygulamasını şart koşarak kısıtlıyor.