Kripto para mağdurlarından cürüm duyurusu

uçanteneke

New member
Ankara Adliyesi önünde toplanan 50’ye yakın kişi, kripto para borsası ‘Smart Trade Coin’ ve firmayla ilişkileri bulunan 25 kişi hakkında cürüm duyurusunda bulundu. Kripto para mağdurlarının avukatı Yağız Kaya, 50 binin üzerinde kişinin ‘saadet zinciri’ biçiminde düzenlenen dolandırıcılık sistemiyle mağdur edildiğini, bugüne kadar çeşitli vilayetlerde 30 hata duyurusunda bulunulduğunu söylemiş oldu. Avukat Kaya, meskenini, otomobilini, yerini satarak, kredi çekerek şirkete yatırım yapanların mağduriyetinin giderilmesi için şüpheliler hakkında rastgele bir süreç başlatılmadığını söylemiş oldu. Kaya, “Türkiye’de 50 binden çok vatandaşı farklı vilayetler ve ülkelerde mağdur eden ‘Smart Trade Coin’ şirketinden bahsediyoruz. Kelam konusu şirket Marshall Adaları’nda bir posta kutusu olarak var olmakta lakin 50’den çok şüphelisiyle faaliyetlerini ağır biçimde Türkiye’de gerçekleştirmektedir. Saadet zinciri biçiminde düzenlenen bu dolandırıcılıkta mağdur vatandaşların cüzdan hareketlerini incelediğimizde mağduriyetin boyutunun 2 milyar doları aştığını tespit etmiş bulunmaktayız” dedi.

Avukat Yağız Kaya, sisteme girmedilk evvel vatandaşlara bin dolar karşılığında kripto yazılım botu satıldığını kaydederek, “Ardından bota Bitcoin yükleniyor. Yüklenen kripto paralar sonucunda aylık yüzde 30 kar vadediliyor. Türkiye’de son vakit içinderda kripto para dolandırıcılıklarına bir yenisi daha eklendi. ‘Yeni’ sözünü kullanmış olsak da dolandırıcılığın üzerinden 6 ay geçmiş ne yazık ki çabucak hemen somut bir gelişme katedilememiştir. İstanbul’da polis olan 2 mağdur intihar etti bu yüzden. Banka hesaplarında milyonlarca dolar döndüren baş şüpheliler 6 aydır tabire dahi çağrılmamıştır. Soruşturmaya ehemmiyet verilmesi için illa şüphelilerin yurt dışına çıkış yapması mı gerekmekte? Bir an evvel soruşturma genişletilmeli ve geri döndürülemeyecek ziyanların önlenmesi için isimli denetim önlemlerinin alınması gerekmektedir” diye konuştu.

Avukat Kaya, konutunu, otomobilini, yerini kaybedenler olduğunu belirterek, kripto para ile ilgili yasal düzenlemenin bir an evvel yapılması gerektiğini kaydetti.

Kripto para mağdurlarından Eren Dinç, ailesiyle sisteme katıldığını söyleyerek, “FIFA kokartlı bir hakem şirketin sunumunu yapıyordu. Ben onu izleyince sisteme girmeye karar verdim. 20 bin dolar ziyanımız var” dedi.

Mağdur Gökhan Çelebi ise “Ben de FIFA kokartlı hakemin yaptığı tanıtımı izleyerek girdim. Yazılımın paramızı koruduğuna dair ikna ettiler. 55 bin dolara yakın ziyanım var. Aile yakınlarıma sistemi tavsiye ettim. Onların da ziyanları var. 6 aydır onlara da yardım ediyorum” diye konuştu.

Emekli Ali Abbas Kıratlı da kredi çekip, otomobilini satarak sisteme yatırım yaptığını söylerken, “Bir arkadaşım aracılığıyla sisteme çekildim. Anladığım bir husus değildi. ‘Yüzde 36 kar’ dediler aylık. 72 bin dolar ziyanım var. Bize konutumuzu, otomobilimizi satmamızı söylüyorlardı. Ben otomobilimi sattım” dedi.