Kripto para alırken nelere dikkat etmeli?

uçanteneke

New member
Dünya gazetesinden Ufuk Korcan, bugün yazdığı “Kripto parada mümkün rallide hangi coin’ler alınabilir?” başlıklı yazısında, kripto para projeleri ve yükseliş trendlerini inceledi.

Korcan, “Geçtiğimiz günlerde eski bir gazeteci dostum aradı. ‘Şu coin’i almayı düşünüyorum. Nasıl sence?’ dedi. bahsetmiş olduğuni coin’i birinci kez duymuştum. Merak ettim, nasıl bir proje diye. Sordum: Ne yapıyorlar? Ne farklılıkları var? Aldığım cevap beni hayal kırıklığına uğrattı. ‘Şöyle bir takımı var, şu biçimde yenilik getiriyorlar, şu özellikleri onları öne çıkarıyor’ üzere bir cevap beklerken kulağımda ‘bol sıfırlı’ karşılığı yankılandı. Evet etrafımızda o kadar hayli insan var ki yalnızca ‘bol sıfırlı’ diye coin alan. Bunda geçtiğimiz devirde ‘bol sıfırlı’ birtakım coin’lerin kısa vadede yaptığı üst taraflı sert hareketlerin hissesi yüksek” dediği yazısında, coinler hakkındaki bilgileri anlattı.

Dolanımdaki arz belirliyor

“Önce bu coin’lerin ya da token’larınn niye bol sıfırlı olduğunu anlatayım. Aslında pay senetlerinde büyük sermayeli şirketlerin pay fiyatının ‘düşük’ olmasından pek farkı yok. Şayet bir coin’in dolanımdaki arzı yüksekse fiyatı da bol sıfırlı oluyor. Örneğin Bitcoin’in dolanımdaki arzı yalnızca 18.8 milyon adet. Shiba’nın ise 549 trilyon adet. ötürüsıyla sirkülasyondaki arzı ne kadar fazla ise fiyatı da o kadar ‘düşük’ oluyor. Burada bahsetmiş olduğum ‘düşük’ sözü ‘ucuz’ olarak algılanmasın.”

Ralli bir süre ötelendi

“Gelelim başlıktaki soruya… Evet son devirde yılın son aylarında kripto paralarda bir ralli beklentisi oluşmuştu. ABD Lideri Joe Biden’ın imzaladığı tasarıda broker tarifinin kripto paraları da kapsayacak biçimde genişletilmesi ve bu piyasalarda süreç yapanlara vergi raporlama kuralı getirmesi piyasalarda tedirginlik yarattı. Hem ABD’den gelen birebir vakitte Çin’in akabinde Hindistan’ın da kripto paraları yasaklayabileceği haberleri beklenen ralliyi bir süre ötelemişe benziyor. Mümkün rallide, bilhassa bu yılın başlarında borsalarda listelenmiş, prim yapmamış, yeterli bir takıma ve teknolojiye sahip projeler öne çıkabilir. Bu, daha evvel çıkmış projeler bedel kazanmayacak demek değil. Kesinlikle ralli piyasanın tamamına yakınını etkileyecektir. Lakin ne olursa olsun yatırım yapacağınız coin’in fiyatındaki sıfırlar yerine, projenin ardındaki teknoloji ve gruba bakmak sizin faydanıza olacaktır. bir daha hatırlatmakta fayda var. Kripto piyasalarda epey sert fiyat hareketleri oluyor ve toplam paranızın ortasında gereksiniminiz olmayan düşük bir kısmını kripto varlıklara ayırın.”

Yeni trend: Metaverse ve GameFi

“Kripto piyasasında son günlerde bilhassa metaverse ve GameFi projelerine ilgi artmış durumda. Metaverse özetlemek gerekirse tüm dijital dünyaların birleşmesinden oluşan kurgusal bir cihan manasına geliyor. Facebook’un ismini Meta olarak değiştirmesi de metaverse’in popülerliğini artırdı. Kurgusal bir cihan olan metaverse şimdilik yalnızca bir hayal. Gelecekte oluşturulacak olan bu metaverse’e sanal gerçeklik yahut artırılmış gerçeklik yoluyla ulaşılabilecek. Sanal gerçeklik de şu an çoklukla oyunlar da kullanılıyor. GameFi ise game ve DeFi sözlerinin birleştirmesinden oluşuyor. GameFi, kullanıcıları oyun oynayarak çıkar elde edebilecekleri finansal bir düzenek. Oyun oynayanlar kazandıkları coin’leri borsalarda satabiliyor.”

“Bitcoin fazlaca kritik seviyelerde”

“Bitcoin’de 55 bin 600- 55 bin 800 dolar takviye bandının üzerinde uzun müddet kalmaya çalıştı. Hatta bu bölgede ikili taban oluşturmuştu. Fakat bu formasyonun kritik direnç noktası olan 60 bin dolar seviyesininin kırılamaması teknik manada düşüşe niye oldu. Bitcoin artık 53.400- 54.000 dayanak bandını üzerinde kalmaya çalışacak. Teknik manada bu bölge pek güçlü bir dayanak bandı.

Bu sebeple olumsuz gelişmeler olmadığı takdirde kısmi reaksiyon alımlarını geleceği bölge burası olabilir. Beklenen reaksiyon alımlarının gelmemesi durumunda ise 50.000 doların test edilme riski var. Burası son derece kritik. Bu düzeyin altına gelmedikçe inişli çıkışlı bir fiyat seyri de gözlemlense BTC / USD paritesi için ana trendin üst istikametli olduğu söylenebilir. Ayrıyeten parite üstündeki satış baskısının azalması için evvela 60 bin dolar düzeyi hacimli kırılarak 62 bin dolar düzeyinin güçlü takviye noktası haline gelmesi kaide. Bunu haricindeki yükselişlerin reaksiyon alımı niteliğinden öteye gitmeyecek.”