‘Kamuya dönmek isteyen doktor sayısı 6 bini aştı’

uçanteneke

New member
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sıhhatte ‘Beyaz Reform’ düzenlemesiyle ilgili, “Adil ve sıhhat çalışanlarının emeğinin karşılığını alabileceği bir devir olacak. Şu ana kadar 6 binden çok tabip kamuya dönmek üzere başvurusunu yaptı. Kamu, doktorların sağlam limanı olacak. Şunu hayli net söyleyebilirim; kamu hastanelerine dönüşler daha da artacak” dedi.

Dün kabine toplantısı daha sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Koca, geçen hafta atlattığı koronavirüsle ilgili, “Eşim ve çocuklar, 3-4 hafta evvel geçirmişlerdi, onlardan bulaşmadı fakat Malazgirt programında yakalandım. yavaşça geçirdik. Yani bir grip üzere bile değildi, yavaşça bir soğuk algınlığı üzere geçti. Yalnızca 1 gün yavaşça bir boğaz ağrısı oldu. Negatife dönmesi 1 hafta daha sonra oldu. İlaç kullanmadım, istirahat ettim ve bol sıvı aldım” diye konuştu.

‘COVID artık yeni periyodun gribi’

Bakan Koca, günlük COVID-19 olay sayısının 5-6 binlerin altına kadar indiğini, hastaneye yatışların bariz düştüğünü vurgulayarak, “Bazı hastanelerimizde COVID klinikleri, ağır bakımlar yine kapanmaya başladı. Önümüzdeki 3-4 hafta ortasında bu daha da belirginleşecek fakat bu tekrar olmayacak manasına gelmiyor. Bu dalgadan daha sonra evvel Avrupa’dan başlayıp daha sonra bize yanlışsız gelen bir dalga kasım-aralık üzere bir daha olabilir. Artık COVID’le bir arada yaşamayı öğrendik. Daha fazlaca ileri yaşlarda, ek hastalığı olan vatandaşlarımızı muhafazamız gerekiyor. COVID artık yeni periyodun gribi” dedi.

‘Artık maske için mecburilik olmayacak’

Koca, gelecek hafta okulların açılmasıyla ilgili, “Endişe edilmemeli, maske takmak isteyen olabilir, takabilirler lakin zarurî değil. Bu manada çocuklarımız itimatla bundan daha sonraki süreçte hiç bir kısıtlama olmadan eğitimlerine devam edecekler. Muhafaza açısından bir kıymetli küme ise ek hastalığı olan çocuklarımız. Bu durumdaki çocuklarımızın aşılarını olmaları kıymetli, onların daha dikkatli korunması gerektiğini bilhassa tabir etmek istiyorum. Maske için genel manada artık bir mecburilik olmayacak. Hastalık belirtisi hissedenler, diğerine bulaştırmamak için takmalılar. Ek hastalığı olan ve ileri yaşlarındaki vatandaşlarımız kalabalık ortamlara girmedilk evvel maske takmalılar” formunda konuştu.

’12 maymun çiçeği olayı var’

Türkiye’deki maymun çiçeği olaylarına ait değerlendirmede de bulunan Koca, “Geçen sefer de söylemiş oldum. Maymun çiçeğinin bizler için ne endemi ne de pandemi olmayacağını hayli net tabir edebiliriz. Şu ana kadar 12 hadise tespit edildi. Maymun çiçeği fakat fazlaca yakın temasla tıpkı ortamda uzun mühlet bir arada kalmakla bulaşabiliyor” diye konuştu.