Kadın muhtemelen felaketten dokuz gün sonra canlı olarak iyileşti

DunyaVatandasi

New member

Türkiye-Suriye sınır bölgesinde meydana gelen depremlerin ardından ölü sayısı artmaya devam ediyor. Katar, insanlara mobil konaklama sağlamak istiyor. Haber blogundaki tüm bilgiler.

Bir bakışta en önemli şeyler

İçişleri Bakanı Faeser eleştirileri reddetti

21:52: Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Türkiye ve Suriye’den depremzedelere vize verilmesinde aşırı engeller bulunduğu yönündeki eleştirileri reddetti. Çarşamba günü Hessischer Rundfunk’ta “hessenschau extra”ya “Bu noktada daha fazla rahatlama yapamayız” dedi. Ancak gerekirse, örneğin göçmenlik bürolarının personeli ile iyileştirmeler yapılacaktır.

Almanya’daki akrabalara kabul için üç aylık vizeler için bürokratik olmayan yardım vaadine rağmen, örneğin geçerli bir pasaport ve biyometrik bir fotoğraf gerekli olduğu için eleştiriler gündeme gelmişti. Etkilenen bölgelerdeki yıkım göz önüne alındığında, bu genellikle mümkün değildir.

Faeser, pasaportların enkaz altında kalması durumunda Türk makamlarıyla yapılan anlaşmalara atıfta bulundu. Almanya ayrıca bölgede iki vize ofisi kurdu. Ancak uygun vize prosedürlerini aşmanın bir yolu yoktur. Bakan, “Hızlı yardıma rağmen bize kimin geldiğine dikkat etmeliyiz” dedi.

Türk sivil savunması yoğun artçı sarsıntılar konusunda uyardı

17.45: On binlerce kişinin ölümüne yol açan deprem felaketinden bir buçuk hafta sonra, Türkiye-Suriye sınır bölgesi çok sayıda sarsıntıyla sarsıldı. Çarşamba günü Türk Sivil Savunma’ya göre, şimdiden 3800’den fazla artçı sarsıntı kaydedildi – 38’i 5’ten büyük. Yetkili, daha fazla “yoğun artçı sarsıntı” uyarısında bulundu.

Bu arada, Suriye’deki yardım malzemelerine olan ihtiyaç çok büyük. Amerika Birleşik Devletleri Kalkınma ve Acil Yardım Ajansı (USAID) direktörü Samantha Power, Twitter’da “90 yardım minibüsünün gelmesine rağmen, Suriye’deki depolardaki insani yardım fonlarının miktarı kritik derecede düşük seviyelere düşüyor.”

Bir hafta önce Pazartesi günü meydana gelen ilk sarsıntılardan bu yana 95 kamyon, isyancıların kontrolündeki kuzeybatı Suriye’ye yardım malzemesi taşıyor. Ayrıca, yaklaşık 2.000 çadır ve battaniye de dahil olmak üzere, felaketten önce ülkede depolanmış olan BM malları dağıtıldı. Ülkede 500.000 kişiye kadar su arıtma tabletleri bulunmaktadır.

Türk hükümeti yeniden yapılanma sürecini ilerletmek istiyor

13:58: On binlerce kişiyi öldüren şiddetli depremin ardından, Türk hükümeti Çarşamba günü dikkatini yeniden yapılanmaya çevirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Twitter’da yaptığı açıklamada, “Yıkılması gereken ne varsa hızla yıkıp güvenli evler yapacağız.” dedi.

Turizm Bakanı Nuri Ersoy, depremin merkez üssüne yaklaşık 160 kilometre uzaklıktaki Malatya’da düzenlediği basın toplantısında, hükümet yetkilileri tarafından güvenli görüldüğü takdirde insanları evlerine dönmeye çağırdı. “Böylece normale dönmeye başlayabiliriz.” Türkiye’de yapılması planlanan seçimlerden üç ay önce hükümet, kriz yönetimi nedeniyle eleştirilere hedef olmuştu.

Geçen hafta Pazartesi günü meydana gelen depremden sonraki hasar çok büyük. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye’nin güneyindeki Hatay ilinde tüm binaların yarısının çöktü, ağır hasar gördü veya hızla yıkılması gerektiğini söyledi. Son rakamlara göre sadece Türkiye’deki depremde 35 bin 400 kişi hayatını kaybetti. Devlet medyasına ve BM rakamlarına göre, Suriye’de şimdiye kadar 5.800’den fazla insan öldü.

Hollandalı ekip: Deprem enkazından dört kişi kurtarıldı

1.50: Hollandalı bir kurtarma ekibine göre, Hatay’ın Antakya ilçesinde enkazdan dört kişi sağ olarak kurtarıldı. Kurtarma köpeği ekibi RHWW Çarşamba günü, yaklaşık üç erkek ve bir çocuk olduğunu duyurdu. Dördü de dokuz gün önceki deprem felaketinden bu yana molozların altında yatıyordu.

Ekip, gece saatlerinde bir baba ve oğlunun bulunduğunu söyledi. Diğer iki adam, köpekler rayları kokladıktan sonra Salı akşamı kurtarıldı.