İtalya'da eşcinsel erkeklerin rahip olmasına izin veriliyor

DunyaVatandasi

New member
Kısıtlamalarla giriş

İtalyan piskoposlar rahiplik eğitimiyle ilgili eski kuralları değiştirdi

01/11/2025 – 01:16Okuma süresi: 2 dakika

imago görselleri 0788468802

Resmi büyüt

Roma'daki rahip (sembolik resim): İtalya'da artık eşcinsel erkeklerin de eğitim almasına izin veriliyor. (Kaynak: IMAGO/Marco Iacobucci / SOPA Görselleri/imago)

İtalya'da rahiplik adaylarına yönelik düzenlemeler gevşetiliyor. Artık eşcinsel erkeklerin de eğitim almasına izin veriliyor.

İtalya'da eşcinsel erkeklerin Katolik rahip olmak için eğitim almasına izin veriliyor. Bu, Vatikan tarafından onaylanan ve Perşembe günü yürürlüğe giren İtalyan Piskoposlar Konferansı'nın (CEI) yeni kurallarından ortaya çıkıyor. Ancak bir sınırlama var.

Buna göre İtalya'daki Katolik Kilisesi, gelecekte genel olarak eşcinsel erkeklerin ruhban okuluna erişmesine izin verecek. Ancak 68 sayfalık belgede, “eşcinsellik yapan” kişilerin ve “derin eşcinsel eğilimleri olan veya sözde eşcinsel kültürü destekleyen” erkeklerin kabul edilemeyeceği belirtiliyor.

Papa Francis, papalığı boyunca daha kapsayıcı bir kiliseyi savundu ve seleflerine kıyasla LGBTQ+ Katoliklerine açık oldu. Ancak resmi Katolik Kilisesi öğretisi hala eşcinsel eylemlerin “doğası gereği düzensiz” olduğunu savunuyor.

2013'te, göreve başladıktan sadece birkaç hafta sonra Francis şunları söyledi: “Eğer biri eşcinselse, Tanrı'yı arıyorsa ve iyi niyetliyse, ben kimim ki onu yargılayacağım?”

İtalyan basınında çıkan haberlere göre bu yılın haziran ayında Papa, İtalyan Piskoposlar Konferansı'nın bir toplantısında Katolik Kilisesi'ndeki eşcinseller hakkında aşağılayıcı yorumlarda bulundu. Bu nedenle piskoposlara açıkça eşcinsel erkekleri ilahiyat okullarına kabul etmemeleri yönünde çağrıda bulundu çünkü orada zaten yeterince “ibne” vardı. Ağır eleştirilerin ardından Papa, açıklamasından dolayı özür diledi.

Geleneksel olarak Katolik bir ülke olan İtalya'da rahip sıkıntısı giderek ciddi bir sorun haline geliyor. İtalyan Piskoposlar Konferansı'nın yaptığı bir analize göre, rahiplerin sayısı son 13 yılda yüzde 11 düştü ve 2021'de 31.800 civarındaydı. Şu anda rahipliğin yüzde 8,3'ünü oluşturan yabancı din adamlarının akını olmasaydı, bu düşüş daha da anlamlı olurdu. Görünüşe göre düzenlemelerin gevşetilmesi aynı zamanda genç yeteneklerin güvence altına alınmasına da hizmet ediyor.

Özellikle endişe verici olan, şu anda 60,6 olan rahiplerin ortalama yaşının artmasıdır. İtalya'daki yaklaşık 25.600 Katolik cemaatinin yaklaşık üçte birinin kendi rahibi yok ve bu da pastoral bakımı ve topluluk çalışmalarını önemli ölçüde etkiliyor.