İnsan Hakları Enstitüsü engelli insanlar için dezavantajları eleştiriyor

DunyaVatandasi

New member

İster konut piyasasında olsun, ister eğitim sisteminde: Almanya’da engellilerin birçok dezavantajı var, bir insan hakları örgütünü eleştiriyor.

Alman İnsan Hakları Enstitüsü’ne (DİM) göre, Almanya’da hala engelliler için eşit katılım yoktur. BM Sözleşmesi izleme organı başkanı Leander Palleit, “Engellilerin, hayatın birçok önemli alanında, diğer insanlar için doğal olduğu gibi, kendi kaderini tayin etmelerini sağlayacak gerçek seçenekleri hâlâ yok” dedi. Engellilerin Hakları, Cuma günü . 26 Mart 2009’da Almanya’da sözleşmenin yürürlüğe girmesi vesilesiyle konuştu.

Palleit, pek çok yerde, normal okullarda kapsayıcı bir konsept, gerekli ekipman veya eğitim personeli bulunmadığından, engelli çocukların bir özel eğitim okuluna gitmekten başka seçeneği olmadığını söyledi. Okuldan sonra engelli gençler, tanınan bir mesleği zorlukla öğrenebiliyor veya bir üniversiteye gidebiliyorlardı. Palleit, “Engellilerin haklarını büyük ölçüde etkileyecek bir dışlama zinciri olacak” uyarısında bulundu.

Konut piyasasında engelliler için de “çok sınırlı seçenekler” olduğunu sözlerine ekledi. 50 daireden sadece biri engelsizdir.

DİM: Özel yapılara giden yol haritalandı

DİM, federal, eyalet ve yerel yönetimleri konuyla ilgili kararlı adımlar atmaya çağırdı. Palleit, “Almanya’da, insan hakları yükümlülüklerinin ve tüm kapsayıcılık söylemlerinin aksine, yol hala öyle bir şekilde belirleniyor ki, birçok engelli için özel yapılara giden yol planlanıyor.” Yaşamın tüm alanları, engelliler de dahil olmak üzere tüm insanlar için erişilebilir ve kapsayıcı olmalıdır.

Alman İnsan Hakları Enstitüsü, Birleşmiş Milletler tarafından bağımsız bir insan hakları kurumu olarak akredite edilmiştir ve Almanya’daki insan hakları durumu hakkında yılda bir kez Federal Meclis’e bir rapor sunar. DİM’deki BM Engelli Hakları Sözleşmesi izleme organı, engelli kişilerin haklarına uyumu teşvik eder ve Almanya’da BM Sözleşmesinin uygulanmasını izler.