DunyaVatandasi
New member
Akdeniz’in Lampedusa adasındaki teknelerle binlerce göçmenin görüntüleri dünya çapında dolaşıyor. Özellikle küçük bir çocuğun kaderi şu anda İtalyanları etkiliyor.
“Ağlamıyor, gülmüyor ve konuşmuyor”: Geçen Cuma günü Lampedusa’daki Favarolo iskelesine vapurla tek başına gelen küçük çocuk hakkında İtalyan medyası böyle haber yapmıştı. Çocuğun nereden geldiği, isminin ne olduğu, neler yaşadığı belli değil. Çocuğun yaşı kesin olarak belirlenemiyor ancak yaklaşık üç yaşında olduğu tahmin ediliyor. Şu anda İtalya’da birçok insanı etkileyen bir kader.
Küçük çocuk Akdeniz adasına vardığında tamamen yalnız değildi. İtalya’ya doğru giderken bir genç onun elini tuttu. Daha sonra yetkililere çocuğu çölde yalnız bulduğunu söyledi. İtalyan medyasında genç göçmenin “Çölde tek başına ölmesine izin veremezdim, bu yüzden onu yanıma aldım ve birlikte yola çıktık” dediği aktarıldı. “Ama o benim ailemin bir parçası değil ve ona nasıl bakacağımı bilmiyorum.” Çocuk birlikte oldukları süre boyunca arkadaşıyla tek kelime konuşmadı.
“Sanki kendi dünyasında yaşıyormuş gibi”
Kızıl Haç ve Save the Children yardım kuruluşundan gönüllüler ve psikologlar şu anda çocuğa bakıyor. Onu konuşturmaya çalışıyorlar ama şu ana kadar başarılı olamadılar. İtalyan televizyonunda bir yardım görevlisinin “Sanki kendi dünyasında yaşıyor ve oradan ayrılmak istemiyormuş gibi” dediği aktarıldı.
Save The Children’ın sözcüsü Giovanna Di Benedetto, İtalyan gazetesi Corriere della Sera’ya şunları söyledi: “Çocuk hakkında hâlâ hiçbir şey bilmiyoruz ve bu kadar zor bir ortamda onun geçmişini bilmek kolay olmayacak.”
Di Benedetto, çocuğun izole bir vaka olmadığını söyledi. “Son yıllarda refakatsiz çocukların gelişinde istikrarlı bir artış görüyoruz ve bu çocukların sayısı giderek artıyor.”
“Küçük olan ciddi duygusal stres altında”
Palermo’daki çocuk mahkemesinin çocuğun akıbeti hakkında birkaç saat içinde karar vermesi bekleniyor. Yardım kuruluşlarına göre amaç, onu “Imbriacola” ilk kabul merkezinden mümkün olan en kısa sürede çıkarmak. Hiçbir akrabanın öne çıkmaması durumunda mahkeme bir vasi atayacaktır.
Palermo’daki reşit olmayan çocuklardan sorumlu savcı Claudia Caramanna, İtalyan haber kanalı Rai News 24’e şunları söyledi: “Küçük çocuk ciddi bir duygusal stres altında ve kendini sözlü olarak ifade edemiyor.” ” Basında çıkan haberlere göre Lampedusa’dan birkaç aile öne çıkıp çocuğa geçici bakım teklifinde bulundu.
Yalnızca geçen Salı günü, Sicilya ile Kuzey Afrika arasındaki küçük adaya 5.000’den fazla kişi geldi; bu sayı, bir günde her zamankinden daha fazlaydı. Daha sonra binlerce kişi feribotlara ve polis gemilerine bindirilerek Sicilya’ya veya İtalya ana karasına götürüldü. Ansa haber ajansına göre adadaki kampta hâlâ 1.300 civarında kişi bulunuyor.