DunyaVatandasi
New member
G7 Doruğu kapanışında Biden’dan birinci ileti ABD Lideri Joe Biden, dünyanın en gelişmiş 7 iktisadına sahip olan ABD, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve Kanada’nın bir ortaya geldiği G7 Doruğu’nun kapanışında basın toplantısı düzenledi.
Çin, Rusya, Putin’le yapacağı dorukla ilgili değerlendirmelerde bulunan Biden’ın konuşmasından öne çıkanlar şu biçimde:
Çin, Rusya, Putin’le yapacağı dorukla ilgili değerlendirmelerde bulunan Biden’ın konuşmasından öne çıkanlar şu biçimde:
- Çin, Jenerasyon ve Yol projesini yürütüyor. Bizce ülkelerin muhtaçlıklarını karşılamanın daha adil yolları var.
- Evvelki ABD Lideri global ısınma diye bir sorun olmadığını düşünüyordu. Global ısınma bir varoluş problemidir.
- Yolsuzlukla çaba konusunda anlaştık. Yolsuzluk hükümetlere ziyan veriyor. Paravan şirketler ve kara para aklama sıkıntılarına el atacağız.
- G7 demokratik bedellerin işletilmesi gereğini teyit etti.
- G7 başkanlarına ABD’nin üstüne düşeni yapacağını aktardım: Masaya geri döndük. Amerika geri döndü.
- G7’den çıkan sonuçtan epey şad kaldım. Mevkidaşlarımın birbiriyle nasıl düzgün geçindiğine dair hayli haber gördüm ki bu doğrudur. Amerika’nın masaya geri dönüşüne ait içten bir coşku olduğunu hissettim.
- Amerika’nın güvenliğini korumak marifetimiz açısından NATO’yu yaşamsal kıymette görüyoruz.
- NATO Mutabakatı’nın 5. unsurunun sapasağlam yerinde olduğunu G7 önderlerine söylemiş oldum. 5. unsurun kutsal bir yükümlülük olduğuna inanıyoruz.
- 11 Eylül taarruzlarının akabinde NATO derhal ABD’nin yardımına koştu.
- Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin, milletlerarası normlara uymadı.