uçanteneke
New member
Piyasaların gözü Fed sonucunda. Dün başlayan Fed toplantısı bugün bitecek. Mart ayına dair faiz sonucu için ipuçları verilecek mi? Tüm dünya Fed’in faiz sonucuna odaklanmışken Para piyasaları uzmanı Onur Altın ” Bu akşam faiz sonucu ile ilgili bir açıklama duymasak da Mart ayında faiz arttırıp arttırmayacağına dair verilecek sonucun ipuçlarını nazaranceğiz. Enflasyon, büyüme ve istihdam konusunda verilecek iletiler hayli kıymetli. Şu anda ABD’de işsizlik yüzde 3.9 düzeyinde. Pandemi öncesinde bu sayı yüzde 3.5 civarındaydı. Bu sayılara göre şu anda istihdam tarafı oturmuş durumda. Büyüme tarafındaki sayılar ise omikron varyantı ve tedarik sorunu niçiniyle son çeyrekte bir ölçü azalma oldu. ABD’de bakılan en değerli data ise enflasyondan gelecek sayılardır. Bilhassa fiyat artışlarının devam etmesi enflasyonun yüzde 7’yi aşmasını sağlayabilir. FED’in enflasyon niçiniyle faiz arttırımına gitmesini bekliyoruz. 16 Mart’taki görüşmede bu durum netleşecektir fakat bugün bir faiz bildirisi bekliyoruz” dedi.
‘Dolar artık tutulamayacak’
Onur Altın Türkiye piyasaları için ise “Dolar / TL bandında yatay seyir gözleniyor. Borsa İstanbul’a baktığımızda ise güne 0.30’lük bir artışla başladık. Orada da satış baskısının devam edeceğini düşünüyorum. Dün borsa olumlu kapatsa da bu reaksiyon alımıydı. Önümüzdeki periyotta FED’in kararları global bazda borsalardan mali çıkışları hızlandıracaktır. Bu da Borsa İstanbul’un 2100 düzeyinin altında kaldığı sürece satış baskısını koruyacağını düşünüyorum” dedi.
Fed açıklamasının Türkiye’ye nasıl yansıyacağını yorumlayan Onur Altın kelamlarına şöyleki devam etti:
“Benim borsa ile ilgili iddiam 1835 ve 1725’e kadar borsanın birinci etapta geri çekileceği istikametinde. FED kararları daha sonrasında yurtiçi piyasalarda Türkiye bankaları ve şirketleri artık daha fazla maliyetle para bulacaklar. Ve para bulurken epey daha zorlanacak. Dolar dünyada daha güç bulunacağı için başka para ünitelerine karşı bedel kazanmaya başlayacak. Bu toplantı daha sonrasında dolar 13.85 düzeylerini zorlamaya başlayacak. Dolar tarafı artık fazlaca fazla tutulamayacak”
‘Dolar artık tutulamayacak’
Onur Altın Türkiye piyasaları için ise “Dolar / TL bandında yatay seyir gözleniyor. Borsa İstanbul’a baktığımızda ise güne 0.30’lük bir artışla başladık. Orada da satış baskısının devam edeceğini düşünüyorum. Dün borsa olumlu kapatsa da bu reaksiyon alımıydı. Önümüzdeki periyotta FED’in kararları global bazda borsalardan mali çıkışları hızlandıracaktır. Bu da Borsa İstanbul’un 2100 düzeyinin altında kaldığı sürece satış baskısını koruyacağını düşünüyorum” dedi.
Fed açıklamasının Türkiye’ye nasıl yansıyacağını yorumlayan Onur Altın kelamlarına şöyleki devam etti:
“Benim borsa ile ilgili iddiam 1835 ve 1725’e kadar borsanın birinci etapta geri çekileceği istikametinde. FED kararları daha sonrasında yurtiçi piyasalarda Türkiye bankaları ve şirketleri artık daha fazla maliyetle para bulacaklar. Ve para bulurken epey daha zorlanacak. Dolar dünyada daha güç bulunacağı için başka para ünitelerine karşı bedel kazanmaya başlayacak. Bu toplantı daha sonrasında dolar 13.85 düzeylerini zorlamaya başlayacak. Dolar tarafı artık fazlaca fazla tutulamayacak”