Faiz indirimlerini bitti mi sandın?

uçanteneke

New member
Yazının başlığını MFÖ’nün “Gözyaşlarımı bitti mi sandın?” isimli müziğinden aldım. Ne diyordu MFÖ? “Günler günlerin akabinde / Seni unutmak mecburiyetindeyim.” İktidar da “nas”ı bir süre unutmak mecburiyetinde. Aşikâr ki, Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinden yapılan satışlar ve kur garantili mevduatla dolar/TL’de sağlanan istikrarı heba etmek istemiyor. Doların 14 TL’nin altında kalması şimdilik “nas”tan daha değerli.

Nasa ne vakit geri döneceğiz? Merkez Bankası’nın dünkü sonucunda buna ışık tutan bir cümle var: “(Para Siyaseti Kurulu), enflasyonda baz tesirlerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir. Bu çerçevede Heyet, siyaset faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir.”

“Dezenflasyonist süreç” d
emek, enflasyonun düşmeye başlaması demek. Enflasyonun düşmesi yeni faiz indirimleri için alan doğurur. “Bakın, enflasyon düşüyor, biz de faizi indiriyoruz” deme imkanı sağlar. Yani enflasyonun düşüp düşmeyeceği, düşecekse ne vakit düşeceği sorusu nas açısından kritik.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonun ortasında bulunduğumuz Ocak ayında “pik noktaya” ulaşacağını, mayıs ayından itibaren düşüş yaşanacağını, kasım ve aralık aylarında bazın devreden çıkmasıyla sene sonunda manalı bir düşüşün geleceğini savunmuştu.

Merkez Bankası, Kasım, Aralık’a kadar bekler mi? Merkez Bankası bekler diyelim, nas bekler mi? Daha değerlisi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Faiz niye, enflasyon sonuç” teorisi bekler mi?

Cumhurbaşkanı birkaç gün evvel faizin “kademeli” biçimde düşeceğini söylemiş oldu. Kademeli sözünün manası fazlaca açık, faiz indirimleri sürecek lakin orta kademelerde bekleye bekleye yapılacak.

Yapbozda kayıp modül, enflasyonun ne vakit düşeceği. Nebati’nin argüman ettiği üzere baharda inişe geçerse faiz indirimleri kaldığı yerden devam eder.

Güzel lakin yatırım ve araştırma kuruluşları enflasyonun tam bilakis önümüzdeki aylarda daha da yükseleceğini, baharda yüzde 50’nin üzerine çıkılacağını öngörüyor.

Ben de Halktv.com.tr’de geçen hafta yayınlanan yazımda, tarımda maliyetlerin patladığını, yüzde 400’lük artırım niçiniyle bir fazlaca çiftçinin gübre kullanmadığını, bu niçinle bu yıl rekoltede büyük düşüş yaşanacağını ve yaza hakikat besin mamüllerinde astronomik artırımlar goreceğimizi yazmıştım.

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Lideri Sencer Solakoğlu da beni doğrularcasına , “Nisan ayı üzere et ve süt açığı ortaya çıkacak. Eserler o kadar değerli olacak ki beşerler alamayacak. Fiyatlar en az yüzde 30, en makus senaryoda ise yüzde 40 artabilir” dedi. Yani enflasyonda düşüş olması için bir mucize gerçekleşmesi lazım. Bu mucizeyi yapsa yapsa TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) yapar.

Dün haber sitesi Diken’de hayli farklı bir kulis yayınlandı. Habere göre TÜİK üzerinde, son artırımlar daha sonrası enflasyonun ‘yüksek hesaplanmaması’ için ağır baskılar kelam konusu. AKP’li bir kaynak, TÜİK’in bilgileri açıklarken hakikat vurgular yapmadığını düşündüğünü belirterek, “Hatayı düzeltmek Cumhurbaşkanımıza kaldı” diyor. Birebir kaynak, “İstifa mı gelecek?” sorusuna ise şu biçimde cevap veriyor: “Bir daha sonraki bilgi belirtildiğında bu yanılgılar düzeltilir ise niye istifa olsun? İktisatta her data toparlanma eğiliminde iken enflasyon da düşecektir, TÜİK bu dataları paylaştığında bakılırsaceğimize inanıyorum. Lakin yanılgıda ısrar, Cumhurbaşkanımızın yansısını büyütecektir.”

AKP’nin TÜİK datalarından rahatsızlığı, hesap formülünün değiştirilmesini talebi yeni değil. 2016 yılında periyodun İktisat Bakanı Nihat Zeybekci, enflasyon sepetinde besin mamüllerinin yükünün azaltılmasını istemişti. Bu yapılırsa enflasyonun düşeceğini belirterek…

TÜİK kendisinden beklenen “mucizeyi” o denli yahut bu biçimde gerçekleştirecek, enflasyon bir biçimde düşecek. Gerekirse mucizeyi gerçekleştirecek yeni bir lider bulunacak.

Merkez Bankası da faiz indirimlerine devam edecek. Gözyaşlarımı bitti mi sandın?