Enflasyon raporu: “Şarkta palavra ayıp değildir”

uçanteneke

New member
“Şarkta palavra ayıp değildir”. Bu kelam, Atatürk devrinin ünlü gazetecisi Falih Rıfkı Atay’a ilişkin. Atay, 1. Dünya Savaşı periyodunda İttihat ve Terakki önderlerinden Cemal Paşa’yla gittiği Suriye’deki izlenimlerini anlattığı Zeytindağı isimli kitabında bu biçimde der. Bu coğrafyaya dair temel bir gerçeği damardan yakaladığı için herbiçimde, bu cümle vakit ortasında bir atalafına dönüştü.

Dün Merkez Bankası Lideri Şahap Kavcıoğlu’nun “Enflasyon raporu” sunumunu dinlerken Atay’ın bu kelamını hatırladım. Kavcıoğlu’nu tenzih ederim, o da önündeki raporu okuyordu sonuçta. Lakin şu anda yüzde 35’in üzerinde olan, önümüzdeki aylarda yüzde 50’yi de aşması beklenen enflasyonun sene sonunda yüzde 23’e, gelecek yıl yüzde 8.2’ye gerileyeceğini öngörmek nedir Allah aşkına?
İşin tuhaf yanı, Merkez Bankası’nın şahsen kendisinin de enflasyonun bahar aylarında yüzde 50’yi geçeceğini öngörüyor olması. Dün açıklanan enflasyon raporundaki grafiğe bakalım:

Yakında yüzde 50’yi geçecek enflasyonun yıl sonunda yüzde 23’e inmesi için kalan aylarda eksi çıkması gerek. bu biçimde bir şey mümkün mü?

Bir an için baskıyla, soruşturmalarla yurtarasındaki fiyatların zapturapt altına alındığını var iseyalım. Dünya piyasalarında varili 90 doları geçen, 100 doları da geçmesi beklenen petrol, gemi azıya alan güç meblağları ne olacak?

Merkez Bankası’nın eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara üstteki grafik için dün, “TCMB’nin enflasyon varsayımı şapkaya benziyor. Yıl ortasında yüzde 50’ye çıkan enflasyonu seneye yüzde 8.2’ye indiren iddiaya gerçekten şapka çıkarmak lazım” diyordu. Daha birinci bakışta absürtlüğü görülüveren varsayımlar Merkez Bankası’nın raporunda ne arıyor pekala?

Bunun gerisinde siyasi iktidarın enflasyon vaatleriyle çelişmeme uğraşı var, bana kalırsa.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonun 2022 sonunda yüzde 30’un altına, seçimlerin yapılacağı 2023’ün Haziran ayında ise tek haneye ineceğini söylemişken Merkez Bankası’nın zıddını öngörmesi mümkün mü?

Üstelik sayın Bakan, Merkez Bankası’nın bağımsız olmadığını daha geçenlerde açık açık söylemiş oldu. Bağımsız olmadığı ilan edilmiş bir kurumun iktisatçıları, “amirlerinin” dikine gidecek değiller ya…

esasen Merkez Bankası’ndan gelen bilgiler de, dün açıklanan enflasyon raporunun Hazine ve Maliye Bakanlığı ile “eşgüdüm” ortasında hazırlandığı tarafında.

Falih Rıfkı Atay’ın ömrün her alanına yayıldığını gözlemlediği palavraların gerisinde da buna emsal hiyerarşik toplumsal bağlar vardı, bana kalırsa:

kuvvetlilerin gazabını çekmektense palavra söylemek yeğdir, anlayışı…

Evet, palavra bu coğrafyada her vakit yaygındı lakin palavraya bu kadar epeyce başvuran bir siyasi iktidarı da şahsen ben hatırlamıyorum.

50 yılı aşkın müddettir bu ülkede yaşıyor, 30-35 yıldır Türkiye siyasetini izliyorum. Bugünkünden zalim devirler gördüm, 12 Eylül darbe günleri örneğin. Lakin palavra bir siyaset etme biçimi olmamıştı…

Düne geri dönelim. Merkez Bankası Lideri Şahap Kavcıoğlu, doların 18.4 TL’den 11 TL’nin altına düştüğü 20 Aralık gecesi tek kuruş bile döviz satılmadığını söylemiş oldu. halbuki Merkez Bankası’nın bilançosunu inceleyen biroldukca ekonomist ve yatırım kuruluşu, döviz rezervlerinde 20 ve 21 Aralık günlerinde yaklaşık 7 milyar dolar, o hafta genelinde ise 9 milyar dolarlık erime tespit etmişti. Bu kadar döviz nereye gitti?

Kavcıoğlu dün “20 Aralık’ta Merkez Bankası tek kuruş satmamıştır” dedi, “20 Aralık’ta tek kuruş bile satılmamıştır” demedi.

Nüans değerli, zira 20 Aralık haftasında döviz satışlarının Merkez Bankası değil kamu bankaları tarafınca yapıldığı bir epeyce kaynak tarafınca aslına bakarsanız lisana getirilmişti…

Falih Rıfkı Atay kimi şeylerin hiç değişmediğini görse ne sıkıntısı sanki?