Elektrikte yeni artırım yolda diyen uzmanlar uyardı: Vatandaş asıl şubatta çarpılacak

uçanteneke

New member
Güç Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) 1 Ocak 2022 itibariyle kademeli tarife uygulamasına geçildiği bildirilmişti. Kademeli tarifede mesken aboneleri için aylık 150 kilovata kadar tüketim ölçüleri için fiyat 1,37 TL / kilowatt; 150 kilowattın üzerindeki kısım için ise 2,06 TL/ kilowatt belirlenmişti. bu biçimdece elektriğin ünite fiyatı birinci kademe kullanımda yüzde 50, ikinci kademede ise yüzde 125 zamlanmış oldu.

Lakin birinci faturalardan daha sonra 31 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan elektrikteki ‘150 kilovat saat sonunun 210’a çıkarıldığını’ deklare etti. Faturalardaki 150 kilovat saat hududunun 210 kilovatsaate çıkarılması ne manaya geliyor? 1 Ocak ile 1 Şubat içindeki devirdeki faturalar 150 kilovat saat hesabına bakılırsa düzenlendi. Limit 210 kilovatsaate çıkarılınca kesilen ocak ayı faturaları iptal olacak mı? 1 Şubat günü BOTAŞ’tan elektrik üreten endüstriye yüzde 14 artırım yapıldı. Doğalgazdan elektrik üreten santrallerin doğalgazına yapılan artırım faturalara yansıyacak mı? Elektriğe yeni artırımlar olacak mı? Geçen hafta OSB’lerde hem doğalgaz birebir vakitte elektrik kısıtlamasına gidildi. Yeni kısıtlamalar olacak mı? Tüm bu soruların cevabını halktv.com.tr‘ye konuşan elektrik piyasası uzmanı encazip.com kurucusu Çağada Kırım ve Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Lideri Bülent Pala yanıtladı.

Çağada Kırım

Çağada Kırım: Yapılan değişiklik ile ayda 41 lira tasarruf yapılacak

Elektrik piyasası uzmanı encazip.com kurucusu Çağada Kırım yapılan değişiklik ile “tüketicinin günde 1 lira 38 kuruş ayda ise 41 liralık tasarruf yapmasının sağlandığını” tabir etti.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Lideri Bülent Pala, elektrikteki ‘150 kilovat saat hududunun 210’a çekilmesiyle ‘en çok iki lamba daha fazla yakmaya’ imkan tanındığını söylemiş oldu.

Bülent Pala

Bülent Pala: Elektrik faturaları asıl şubat ayında kabarık gelecek

“EMO olarak 230 kilovata kadar kullanmasın fiyatsız olması gerektiğini”
belirten Pala vatandaşı isyan ettiren ve hükümete bir manada geri adım attıran artırımlı elektrik faturalarının aralık ve ocak aylarının okumaları olduğunu söz ederek “faturaların kabarıklığının şubat ayı okumalarında görüleceğini” belirtti.

Çağada Kırım: Olağan tüketici bu faturayı hesaplayamaz

Aylık elektrik tüketiminde 210 kilovatsaat limitinin ne manaya geldiğini ve limit aşımında neler olacağını yorumlayan Çağada Kırım “gelen elektrik faturalarında günlük tüketim değil sayaç okuma periyodundaki tüketim baz alınır. Faturaların okunmasında aylık periyot 25 ile 35 gün içindedır. Örneğin bana bu ay 33 günlük fatura geldi. 33 günü 7 ile çarparsak 231 kilovatsaat benin fatura okunduğu zamanki limitim. Diyelimki ben 33 günde 251 kilovat saat elektrik tükettim. Bu tüketimin 231 kilovat saatini yüzde 50 artırımdan kalan 20 kilovat saatlik kısmını ise yüzde 125’lik artırımdan hesaplanacak. Ve bu ikisinin toplamı benim faturam olacak. İş bir çok karışık” dedi. “Elektrik faturalarının şeffaf olmadığını” belirten Kırım “Ben 12 yıldır elektrik işindeyim olağanda bir faturayı elime alınca göz hesabı ile anında hesaplayabilirim. Ben bugünkü faturamı hesaplamaya kalktım ve bir noktadan daha sonra üşendim ve hesaplamayı bıraktım. Benim gözümle çabucak hesaplayamadığım faturayı olağan tüketicilerin hesaplama talihi epey düşük” dedi.

Bülent Pala: Vatandaşı evvel kimyager daha sonra matematik mühendisi yapan iktidar şimdide elektrik mühendisi yapacak

Elektrik mühendisi Bülent Pala ise aylık hududun 210 kilovatsaate çıkarılmasını şu biçimde yorumladı:

Bu fazlaca düşük bir eşik. Hanelerin birçoklarında bu aşılacak. ötürüsıyla kademeli tarifeye göre aşım için faturalar yüzde 125’lik artırımlı tarife üzerinden belirlenecek. Elektrik faturalarında evvela günlük 7 kilovat saatlik sona bakılacak. Bu sonun aşıldığı günler yüzde 125 artırım ile 7 kilovat saatlik hududunun aşılmadığı günleri ise yüzde 50’lik artırım uygulanarak faturalandırma yapılacak. Bu hükümet bizi kimyager yaptı yetmedi matematik mühendisi yaptı. Artık de elektrik mühendisi yapacak. Elektrik faturasını hesaplamaya çalışan vatandaş bu gidişle mühendis olacak.

Çağada Kırım: Ocak ayı için geçmiş olsun

Ocak ayında 150 kilovatsaatlik sona nazaran gelen faturalar vatandaşları isyan ettirdi ve son yapılan düzenleme ile hudut 210 kilovatsaate çekildi. Gelen faturaların iptal edilmeyeceğini belirten Çağada Kırım, “Ocak ayı faturaları için geçmiş olsun” diyerek “Erdoğan’ın son deklare ettiğı düzenlemenin 1 Şubat tarihinden itibaren geçerli olduğunu” belirtti.

Bülent Pala: Elektriğe en az yüzde 7 artırım bekliyoruz lakin vaktini kestiremiyoruz

“Doğalgazdan elektrik üreten santrallere yapılan doğalgaz artırımının eninde sonunda faturalara yansıyacağını”
belirten Pala “Şuan için elektriğe en az yüzde 7 artırım beklediklerini fakat Türkiye’de kararların siyasi tavra göre alındığının altını çizerek bu artırımın ne vakit faturalara yansıyacağını kestiremediklerini” söylemiş oldu.

Çağada Kırım: Elektrikte esnafa yükleniliyor bu da tüm vatandaşlara artırım olarak yansıyor

“Kabaca üçabone kümesi var. Sanayi, ticarethane ve mesken olarak”
diyen Çağada Kırım uygulamadaki temel sakıncanın esnaflara yüklenmek olduğunu belirtti. Kırım esnafa yüklenmesin doğuracağı sonuçları şöyle tabir etti:

Esnaf dediğimiz ticarethane abone kümesi mesken sahiplerine nazaran 2 kat daha fazla elektrik parası ödüyor. bir daha ticarethane abone kümesi endüstrinin ise yüzde 33 üstünde elektrik parası ödüyor. Hal bu biçimde olunca da konutların maliyeti düşük tutularak onların ödemediği kısım esnafa yükleniyor. 2018’den beri konuttaki elektrik fiyatlarının maliyetin altında olduğunu ve bunun endüstride meblağların yüksek tutularak farkın üretici ve esnafa yüklenerek sübvanse edildiğini vurguladı. Burada asıl tüm yük esnafın sırtına yükleniyor. Pekala bu durumun ne sakıncası var diye bilirsiniz. Sakıncası şu esnaf sarfiyatını karşılamak için iğniçin ipliğe artırım yapmak zorunda kalıyor. Haneler bu sefer 40 ve ya 50 lira fazla fatura ödemesin diye yapılan uygulama katlanmış artırım olarak bir daha haneleri vuruyor. Asıl bu döngünün kırması gerekiyor. Avrupa da endüstrici ve ya ticarethane sahibi konutlardan daha az elektrik faturası öder. Bu niçinle de raflardaki mamüllerin fiyatı bizdeki kadar süratli bir biçimde artmaz. Esnafın elektrik faturasının yüksek olması enflasyonun yükselmesine sebep oluyor. Türkiye için asıl büyük tehlike bu durum.

Çağada Kırım: En geç Nisan ayında elektrikte yeni artırımlar bekliyoruz

Elektrik santrallerinde kullanılan doğalgaza yapılan yüzde 14’lük artırımın faturalara yansıyacağını belirten Kırım “En geç Nisan ayında bir artırım beklediklerini lakin artırım ölçüsü hakkında şimdiden öngörüde bulunmanın mümkün olmadığını” belirtti.

Bülent Pala: OSB’lerde bir daha elektrik kısıtlamasına gidilmez diyemeyiz

“Organize Sanayi Bölgelerinde geçen hafta yaşanan elektrik kısıtlamasında ilerleyen vakit içinderda bir daha yaşanabileceğini”
söyleyen Pala “Hükümet yaşananların niçinlerini bize tam olarak açıklamıyor. Biz yaşadığımız olayların perde gerisini yorumlamaya çalışıyoruz. Doğalgaz kesintisinin niçinleri hakkında net bilgi sahibi olsak önümüzü daha rahat görürüz ve planlamalarımızı ona bakılırsa yaparız. Artık her şey sır üzere saklanırken yarım yamalak bilgilerle net bir şey söyleyemiyoruz” dedi.

Çağada Kırım: Otoriteler arttık bilgileri paylaşmadığı için önümüzü goremiyoruz

“Verilerin EPİAŞ tarafınca gizlendiğini”
belirten Kırım “Bun buyruğunun bakanlıktan gelmiş olabileceği konuşuluyor lakin resmi bir şey yok, resmi olarak bilgileri gizleyen EPİAŞ’tır, o yüzden bence Hükümet gizliyor demek yerine otoriteler gizliyor demek resmi olarak daha yanlışsız olur” diyerek önümüzdeki süreçte neler yaşanacağına dair ise “Silivri’deki ve Tuz Gölü’nün altındaki doğalgaz depolarında ne kadar doğalgaz olduğunu evvelden nazaranbiliyorduk lakin son 10 gündür bilgiler paylaşıma kapandı. O niçinle depolardaki gaz durumu hakkında bir bilgimiz yok. OSB’lerdeki elektrik kesintisi de doğalgaz kesintisi ile ilişkili kesintilerdi. Artık şeffaf data paylaşımı olmayınca bizde bir iddiada bulunamıyoruz. A planında sınırlardan doğalgaz geleceği var. B planımız ise yok. Bir soğuk hava dalgası daha gelmezse ve İran doğalgaz vermeye devam ederse yeni bir elektrik kısıtlaması olmaz. Fakat soğuk hava dalgası gelirse ve İran bir daha gaz keserse tabi ki OSB’lerya da ülke genelinde ‘elektrik kısıtlamaları’ gündeme gelir” dedi.