‘Elektriğe yüzde 40-45 bandında bir zama gereksinim var’

uçanteneke

New member
Hammadde meblağlarının artışı, kuraklık ve döviz kurundaki yükseliş dünyada olduğu üzere Türkiye’de de güç şirketlerinin maliyetlerini 2-3 katına çıkartıyor. Kesim temsilcileri artan talepler, fiyat ve maliyet baskısının elektrik dağıtım ve üretim şirketlerini zora soktuğunu söylemiş oldu.

Bloomberg’den Cemre Işık Karaca’nın haberine bakılırsa, bilhassa sanayi kesiminin elektrik gücünü hayli ucuza aldığına dikkat çeken temsilciler önümüzdeki devirde yüzde 45 artırım yapılması gerektiğinin altını çiziyor

Güç Ticaret Derneği Lideri Burak Kuyan, artan maliyetler niçiniyle önümüzdeki devirde elektriğe yüzde 40-45 bandında artırım yapılması gerektiğini söylemiş oldu. Burak Kuyan “1 Temmuz’da yüzde 15 artırım yapıldı. Ekim ayında yüzde 15’lik bir artırım daha bekliyorduk. Ancak bu artırımın olmaması bilhassa perakende ve tedarik şirketlerini pek zora soktu. Ocak ayında ise yüzde 25’lik biz artırım bekliyorduk. Artan maliyetleri göz önünde bulundurduğumuzda elektriğe yüzde 40-45 bandında bir artırım yapılmasına muhtaçlık var” dedi.

‘Alınmayan tedbirler daha büyük sorunlarla karşımıza çıkıyor’

Yapılmayan artırımların ilerde daha büyük sıkıntılara niçiniyet vereceğini söyleyen Burak Kuyan “Yapılmayan artırımlar, vaktinde alınmayan tedbirler ve halının altına süpürdüğümüz meseleler ilerde daha büyük sorunlarla karşımıza çıkıyor. Üretim şirketlerinde epey fazla düşünce yaratmasa da bilhassa perakende şirketlerinde epey önemli ezalara niçiniyet verdi. Artan gaz ve ithal kömür maliyetleri iki kat yansıyor ve piyasadan alınıyor.” dedi.