uçanteneke
New member
Ekonomistler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KDV indirimi açıklaması ve Bakan Nebati’nin yeni iktisat paketiyle ilgili açıklamalarını kıymetlendirdi. Oğuz Demir, KDV açıklamasıyla ilgili “Fiyatlara tesiri %6,5. Pazar fiyatlarına tesiri olacağını sanmıyorum. Süreçlerde kayıtlılığın yüksek olduğu market, restoran vs tesirli olacağını sanıyorum” dedi.
‘Enerjide yeni artırımlar gelebilir’
Karar Gazetesi muharriri ekonomist Oğuz Demir, Bakan Nebati’nin “Serzenişte bulunanlar şunu epey uygun bilsinler, Türkiye’de elektrik ve doğalgaz meblağları gerçek fiyatların da altındadır” açıklamasına yönelik şu paylaşımda bulundu:
“Ben size dedim fakat indirim bir kenara yakında yeni artırımlar gelebilir diye.
aslına bakarsan artan güç maliyeti fiyatları yakın vakitte %5-7 içinde arttıracaktı. O sınırlandı.
Yani bugün 108 TL fiyatı olan mal güç maliyeti niçiniyle yakında 119’a çıkacaktı. Artık 110 TL’ye çıkacak şayet Cumhurbaşkanının istediği ek %7 indirimi firmalar yapmazsa.”
‘Pazar fiyatlarına tesir etmez’
Oğuz Demir, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın besin meblağlarında KDV’nin yüzde 8’den 1’e indiği açıklamasına yönelik şu tabirleri kullandı:
“Gıdada KDV %8’den %1’e indirildi. Fiyatlara tesiri %6,5. Pazar meblağlarına tesiri olacağını sanmıyorum. Süreçlerde kayıtlılığın yüksek olduğu market, restoran vs tesirli olacağını sanıyorum. %1 indirim bile şu yoksulluk, zorluk devrinde kıymetli.”
‘Yanlış yapıyorsunuz yanlış‘
Ekonomist Veysel Ulusoy da KDV indirimiyle ilgili şu değerlendirmede bulundu:
“Gıdada KDV indirimi yapılmış., Yanlış yapılıyor.. KDV’nin fiyatın ortasında olduğu bir vergi uygulamasında KDV’nin azaltılması küçücük bir artırımla perakendeciye gidecektir. Yanlış yapıyorsunuz yanlış. Evvel vergiyi fiyattan arındırmanız gerekiyor.”
‘Kamu maliyesi bütçeyi nasıl denkleştirecek sanki?’
Ekonomist İris Cibre, KDV indirimine yönelik şu sözleri kullandı:
“KDV gelirlerinden feragat
Kurumlar vergisinden feragat
Mevduat stopajından feragat derken Kamu maliyesi bütçeyi nasıl denkleştirecek sanki, bilgisi olan?
Aaa yoksa para mı basılacak? E 6.5% besin kdv sini indirdik daha yeni, bir daha mi enflasyon”
‘Ekonomik tesir sıfır’
Merkez Bankası eski Lideri ekonomist Durmuş Yılmaz, Nebati’nin açıklamalarını şu biçimde kıymetlendirdi:
“Enflasyonla gayrette hoş bir ‘reality show’ seyrettik!
İdare yastık altı altınların iktisada kazandırılması için 20 yılda 14. davetini yaptı. Yastık altı sebep değil sonuç. Sebebe odaklan.
Davet bir oksimorondur. MB/dış piyasa sürece taraf olmaz ise MB dışı kesimde altın ile nakit durumları yer değiştirir.
Ekonomik tesir sıfır.”
‘İddia ediyorum, tarihe geçecek bir istikrar paketi !…’
Ekonomist İbrahim Turan, yeni paketi şöyle kıymetlendirdi:
“Enflasyonla gayret için evvel Merkez Bankası siyaset faizini düşürdüler. Artık besinde KDV’yi düşürüyorlar. İkisi de genişletici siyasetler.
Enflasyonu düşürmek için genişletici siyaset izlemek iktisat niyetinde büyük bir yenilik/inovasyon.
Enflasyonla gayret paketinin temel ögeleri:
-Kuyumcularla anlaşıp altın toplamak,
-KGF takviyesi ile kredi vermek,
-Mobil yazılımla indirim takibi,
-Tim kurup fiyat kontrolleri yapmak,
-Gıdada KDV indirimi,
…
Tez ediyorum, tarihe geçecek bir istikrar paketi !…”
‘Bu indirim fiyatları sırf bir ay aşağı çeker’
Ekonomist Alaattin Aktaş KDV indirimine yönelik şu tabirleri kullandı:
“Gıdada KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesi meblağları kesinlikle etkileyecek olumlu bir adımdır.
Fakat unutmayalım bu indirim fiyatları sırf bir ay aşağı çeker; mesela 108’den 101’e inen fiyat 101’in üstünde artmayı sürdürür.”
‘Enerjide yeni artırımlar gelebilir’
Karar Gazetesi muharriri ekonomist Oğuz Demir, Bakan Nebati’nin “Serzenişte bulunanlar şunu epey uygun bilsinler, Türkiye’de elektrik ve doğalgaz meblağları gerçek fiyatların da altındadır” açıklamasına yönelik şu paylaşımda bulundu:
“Ben size dedim fakat indirim bir kenara yakında yeni artırımlar gelebilir diye.
aslına bakarsan artan güç maliyeti fiyatları yakın vakitte %5-7 içinde arttıracaktı. O sınırlandı.
Yani bugün 108 TL fiyatı olan mal güç maliyeti niçiniyle yakında 119’a çıkacaktı. Artık 110 TL’ye çıkacak şayet Cumhurbaşkanının istediği ek %7 indirimi firmalar yapmazsa.”
‘Pazar fiyatlarına tesir etmez’
Oğuz Demir, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın besin meblağlarında KDV’nin yüzde 8’den 1’e indiği açıklamasına yönelik şu tabirleri kullandı:
“Gıdada KDV %8’den %1’e indirildi. Fiyatlara tesiri %6,5. Pazar meblağlarına tesiri olacağını sanmıyorum. Süreçlerde kayıtlılığın yüksek olduğu market, restoran vs tesirli olacağını sanıyorum. %1 indirim bile şu yoksulluk, zorluk devrinde kıymetli.”
‘Yanlış yapıyorsunuz yanlış‘
Ekonomist Veysel Ulusoy da KDV indirimiyle ilgili şu değerlendirmede bulundu:
“Gıdada KDV indirimi yapılmış., Yanlış yapılıyor.. KDV’nin fiyatın ortasında olduğu bir vergi uygulamasında KDV’nin azaltılması küçücük bir artırımla perakendeciye gidecektir. Yanlış yapıyorsunuz yanlış. Evvel vergiyi fiyattan arındırmanız gerekiyor.”
Gıdada KDV indirimi yapılmış.,
Yanlış yapılıyor..
KDV’nin fiyatın içinde olduğu bir vergi uygulamasında KDV’nin azaltılması küçücük bir zamla perakendeciye gidecektir.
Yanlış yapıyorsunuz yanlış.
Önce vergiyi fiyattan arındırmanız gerekiyor.
— Prof. Veysel Ulusoy (@ekonomikanaliz) February 12, 2022
‘Kamu maliyesi bütçeyi nasıl denkleştirecek sanki?’
Ekonomist İris Cibre, KDV indirimine yönelik şu sözleri kullandı:
“KDV gelirlerinden feragat
Mevduat stopajından feragat derken Kamu maliyesi bütçeyi nasıl denkleştirecek sanki, bilgisi olan?
Aaa yoksa para mı basılacak? E 6.5% besin kdv sini indirdik daha yeni, bir daha mi enflasyon”
Yine aklıma bir şey takıldı
KDV gelirlerinden feragat
Mevduat stopajından feragat derken Kamu maliyesi bütçeyi nasıl denkleştirecek acaba, bilgisi olan?
Aaa yoksa para mı basılacak? E 6.5% gıda kdv sini indirdik daha yeni, yine mi enflasyon
— İris Cibre (@iriscibre) February 12, 2022
‘Ekonomik tesir sıfır’
Merkez Bankası eski Lideri ekonomist Durmuş Yılmaz, Nebati’nin açıklamalarını şu biçimde kıymetlendirdi:
“Enflasyonla gayrette hoş bir ‘reality show’ seyrettik!
İdare yastık altı altınların iktisada kazandırılması için 20 yılda 14. davetini yaptı. Yastık altı sebep değil sonuç. Sebebe odaklan.
Davet bir oksimorondur. MB/dış piyasa sürece taraf olmaz ise MB dışı kesimde altın ile nakit durumları yer değiştirir.
Ekonomik tesir sıfır.”
Yönetim yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması için 20 yılda 14. çağrısını yaptı.
Yastık altı sebep değil sonuç. Sebebe odaklan
Çağrı bir oksimorondur.MB/dış piyasa işleme taraf olmaz ise MB dışı kesimde altın ile nakit pozisyonları yer değiştirir.
Ekonomik etki sıfır
— Durmuş Yılmaz (@DurmusYillmaz) February 12, 2022
‘İddia ediyorum, tarihe geçecek bir istikrar paketi !…’
Ekonomist İbrahim Turan, yeni paketi şöyle kıymetlendirdi:
“Enflasyonla gayret için evvel Merkez Bankası siyaset faizini düşürdüler. Artık besinde KDV’yi düşürüyorlar. İkisi de genişletici siyasetler.
Enflasyonu düşürmek için genişletici siyaset izlemek iktisat niyetinde büyük bir yenilik/inovasyon.
Enflasyonla gayret paketinin temel ögeleri:
-KGF takviyesi ile kredi vermek,
-Tim kurup fiyat kontrolleri yapmak,
-Gıdada KDV indirimi,
…
Tez ediyorum, tarihe geçecek bir istikrar paketi !…”
Enflasyonla mücadele paketinin temel unsurları:
-KGF desteği ile kredi vermek,
-Tim kurup fiyat denetimleri yapmak,
-Gıdada KDV indirimi,
…
İddia ediyorum, tarihe geçecek bir istikrar paketi !…
— Ibrahim M. Turhan (@ibrahimmturhan2) February 12, 2022
‘Bu indirim fiyatları sırf bir ay aşağı çeker’
Ekonomist Alaattin Aktaş KDV indirimine yönelik şu tabirleri kullandı:
“Gıdada KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesi meblağları kesinlikle etkileyecek olumlu bir adımdır.
Fakat unutmayalım bu indirim fiyatları sırf bir ay aşağı çeker; mesela 108’den 101’e inen fiyat 101’in üstünde artmayı sürdürür.”
Gıdada KDV'nin yüzde 8'den yüzde 1'e indirilmesi fiyatları mutlaka etkileyecek olumlu bir adımdır.
Ama unutmayalım bu indirim fiyatları yalnızca bir ay aşağı çeker; örneğin 108'den 101'e inen fiyat 101'in üstünde artmayı sürdürür.
— Alaattin Aktaş (@Alaattin_Aktas) February 12, 2022