Define avcısı denizde 65 bin avroluk saat buldu

DunyaVatandasi

New member
Mallorca'daki define avcıları – orada ne bulabilirsiniz? Bir metal dedektörüyle sahilde yürürseniz şişe kapakları, ama aynı zamanda kayıp alyanslar veya mücevher parçaları da bulacaksınız. Bir Alman göçmeni bu hobiyi profesyonelleştirdi.

Bir şeyinizi kaybettiğinizde ve onu umutsuzca aradığınızda nasıl bir şey olduğunu biliyor musunuz? Onu bulamadığınızda çıldırıyorsunuz. Giorgio bu hissi bir yıl boyunca unutamadı. Berlin'de eğitim gören Gürcü, Mallorca açıklarında kaybolan lüks bir saati arıyordu. Ve bu saat kendisine ait bile değildi. Bir Danimarkalı onu kaybetmişti ve amatör bir dalgıca aramasını söyledi. Geçtiğimiz Salı günü, nihayet bir gelişme yaşandı. Giorgio 65.000 avroluk aile yadigarını sudan çıkardı. Dalgıç, “Gerçekten çıldırdım. Sahibi sevinçten çığlık attı,” diyor.

Akşamları tatil adasındaki plajlarda uzanırsanız, insanların metal dedektörleriyle hazine aradığını görebilirsiniz. Cihazlar genellikle süpermarkette çok ucuza satın alınabilir. Giorgio da onlarla ilgili bir belgesel izledikten sonra bu isteği duydu. “Metal dedektörü, yola çıkmadan önce birkaç yıl köşede durdu,” diyor televizyon izleyicilerinin “The Perfect Dinner” dizisinden de tanıyabileceği Gürcü.

Mallorca göçmeni, yavaş yavaş hazine avcılığının adrenalinine kapıldı. Ancak Giorgio, sahildeki kumda arama yapmıyor, bunun yerine özel ekipman kullanarak suda batık nesneleri avlama konusunda uzmanlaşıyor. Denizdeyken kulaklık takıyor. Bir çubuğa bağlı büyük bir metal dedektörü tarafından gönderilen bir sinyal ona bir şeyin nerede olduğunu gösteriyor. Konumu daralttığında, nesneyi bulmak için daha küçük bir dedektör çıkarıyor.

Çoğu zaman çöp oluyor, bira kutuları, şampanya kapakları veya şişe kapakları gibi. Arada sırada bozuk paralar oluyor ama bunların pek değeri yok. Ama arada sırada pahalı şeyler de buluyor. “Alcúdia'daki sudan birkaç hafta önce bir Alman tatilcinin kaybettiği bir yüzüğü yeni çıkardım. Onun sevinci benim ödemem oluyor,” diyor Giorgio.

En muhteşem buluntu şüphesiz Patek Philippe Aquanaut Travel Time'dı. “Danimarkalı, bir yatla Banyalbufar açıklarında yelken açıyordu. Denize atladığında saatin kayışı koptu. Muhtemelen yanlış kesilmişti,” diyor Giorgio. Tatilci, saatin kaybolduğu yerin GPS verilerini not etmişti. Ama bu kadar basit değildi. “Çapa zinciri 30 metre uzunluğundaydı. Tekne sürükleniyordu.” Yani amatör dalgıcın önünde oldukça büyük bir arama alanı vardı.

“Eğer sadece kum olsaydı, saati hemen bulurdum,” diyor. Ancak deniz tabanı kayalıktı ve yosun ve alglerle kaplıydı. Mallorca göçmeni iki oksijen tüpünü suya daldırdı. Saatten hiçbir iz yoktu ve kendisi de daha önce nereye baktığını hatırlayamıyordu. Başarısızlık onu bir yıl boyunca kemirdi. “Bu arada, kendi başıma tekrar yola çıktım. Ancak saati bir türlü bulamadım. Çok yorucuydu ve beni rahat bırakmıyordu. Ne yapabileceğim konusunda uzmanlara danıştım.”

Giorgio, su altında arama alanını bölmek için kendi sistemini geliştirdi. Plastik şişeleri kumla doldurdu ve boş şişelere bağladı. Bu şekilde dalış sırasında kendisine rehberlik edecek şamandıraları oldu.

Mallorca açıklarında define avcısı görev başında.

Resmi büyüt

Mallorca açıklarında define avcısı aksiyonda. (Kaynak: Instagram / mallorcadetecting)

Bir buçuk saat boyunca şebekesini aradı. Dedektör alarmı çalmaya devam etti, ama bu sadece bir sonraki kutuydu. Tekrar bip sesi çıkardı. “Yine sadece çöp olduğunu düşündüm. Ama sonra bileziğin bir kısmını gördüm.”