Bucht'ta mahsur kalan 150'den fazla yunus – “Hepsi kavga”

DunyaVatandasi

New member
Dramatik kitle plajı

“Bana bak ve sana yardım edemem”

19 Şubat 2025 – 04:36Okuma Süresi: 3 dk.

Tazmanya'da mahsur balinalar

Resmi büyütmek

Tazmanya'nın batı kıyısında üzücü bul. Bir grup sahte kılıç Arthur Nehri yakınında mahsur kalıyor. (Kaynak: Verilen/Doğal Kaynaklar ve Çevre Bölümü Tazmanya/AAP/DPA/DPA resmi)

Tazmanya'daki uzak bir koyda 150'den fazla sahte kılıç balinası mahsur kalıyor. 90'dan fazlası yunuslar hala yaşıyor. Bir sakini güvencesiz durumu tanımlar.

Avustralya'daki uzak bir koyda 150'den fazla yunus mahsur kalıyor. Çevre Bakanlığı'nın açıkladığı gibi, Batı Tazmanya'da ulaşılması zor Arthur Nehri Körfezi yakınında 157 yunustan oluşan bir grup keşfedildi. Bu yunusların düzinelerce öldü. Çarşamba öğleden sonra hala yaklaşık 90 hayvan yaşıyordu. Kurtarma ekipleri hayatta kalan yunusları incelemek için yerinde.

Kıyıklı Yunuslara göre, bilgi sahte bir kılıç balinalarıydı – kılıç balinalarına benzerlik adlarını borçlu olan büyük bir yunus tipi. Yetkililere göre, neden bu uzak yerde mahsur kaldıkları bir gizem.

Vahşi hayvanlardan sorumlu olan Brendon Clark, 50 yılda ilk kez Tazmanya'nın bu bölgesinde yunusların yıkandığını söyledi. Daha güneyde Strahan yakınlarındaki Macquarie Limanı'nda, 2020'de yaklaşık 470 Grind Balinası ve 2022'de 200 hayvandan başka 200 hayvan aynı limanda mahsur kaldı.

Bir sakini Jocelyn Flint, Çarşamba sabahı Avustralyalı yayıncı ABC News ile konuştu. “Buradaki tek kişi benim. Çoğu hala yaşıyor,” dedi Flint. “Bana bak ve sana yardım edemem.” Flint, Facebook hesabında acı çeken hayvanların birkaç videosunu paylaştı.

“Bebekler var, her şey var. Sadece korkunç. Hepsi savaşıyor,” dedi Flint. Oğlu, balık tutarken kılıç balinalarını keşfetti ve gece yarısı çağırdı. Sabahın erken saatlerinde plaja döndü. Hayvanların “suyun kenarında” olduğunu söyledi. “Birkaç büyük dalgamız vardı ve herkes savaşıyor,” dedi Flint. “Gözlerin açık, bana 'yardım' demek istiyormuş gibi bakıyorlar. Sefaletlerinden kurtulmak zorundalar.”

Clark, deniz memelilerinin ağırlığı göz önüne alındığında, onları suya geri getirmek zordu. Bölgenin uzak konumu nedeniyle, hayvanları zamanında yere kurtarmak için gerekli ekipmanı taşımak mümkün değildi.

Clark, ABC News'e, “Hayvanları doğrudan sörfte rahatlatma girişimi bir meydan okuma olacak ve elbette personelimiz ve çalışanlarımız için muazzam güvenlik riskleri anlamına gelecektir.” Dedi. Ayrıca karkaslarla nasıl başa çıkılacağı henüz karar verilmemiştir. Diyerek şöyle devam etti: “Karkaslar yerinde kalabilir ve doğanın yollarını çalıştırmasına izin verebilir.”

Yanlış veya küçük kılıç balinaları, orca veya katil balina olarak da bilinen kılıç balinasının akrabalarıdır. Her iki hayvan türü de yunus ailesine aittir, sahte kılıç balinaları yaklaşık altı metre uzunluğunda orcas'tan önemli ölçüde daha küçüktür. Esas olarak balık ve kalamarlarla beslenirken, daha büyük akrabaları da mühürler gibi memelilere saldırırlar.

Küçük balinalar dünyadaki tropikal ve orta derecede sıcak denizlerde bulunabilir. Çoğunlukla açık denizlerde oldukları için, keşfetmek zordur, ancak küresel nüfus tehdit altında değerlendirilmez. Çoğunlukla daha büyük gruplarda olan son derece sosyal deniz memelileri olarak kabul edilirler.