Brent petrolün varili 71,35 dolar

uçanteneke

New member
Dün 72,38 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 71,59 dolar düzeyinde tamamladı. Brent petrolün varili, bugün saat 09.16 prestijiyle kapanışa bakılırsa yüzde 0,34 azalışla 71,35 dolardan süreç gördü. Tıpkı dakikalarda Batı Teksas tipi (WTI) ham petrolün varili 68,33 dolardan alıcı buldu.

Fiyatlardaki düşüşte, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile OPEC dışı birtakım üretici ülkelerden oluşan OPEC+ kümesinin “ağustos-aralık devrinde günlük petrol üretim kesintilerinin kademeli olarak hafifçeletilmesi” planına devam etme sonucu tesirli oldu.

Suudi Arabistan liderliğindeki 13 üyeli OPEC ve Rusya önderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülke, dün görüntü konferans usulüyle bir ortaya geldiği 20. Bakanlar Toplantısı’nda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının belirsizlik oluşturmaya devam ettiğini lakin piyasa temellerinin güçlendiğine dikkati çekerek, daha evvel belirlenen üretim düzenlemesi planına devam etme ve ekim ayı için günlük 400 bin varil üretim artışına gitme sonucu aldı.

Küme, 18 Temmuz’daki toplantısında ağustos-aralık periyodunda petrol üretimini her ay günlük 400 bin varil artırma sonucu almıştı.

Öte yandan, ABD Güç Enformasyon Yönetimi bilgilerine nazaran, ülkenin ticari ham petrol stokları ise geçen hafta 7 milyon 200 bin varil (yüzde 1,7) azaldı. Piyasa beklentisi stokların 2 milyon 833 bin varil azalacağı istikametindeydi.

Beklentinin üzerinde yaşanan düşüş, dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD’de petrol talebinin artışa geçtiği sinyalini verirken ham petrol meblağlarının aşağı taraflı hareketini kısıtlıyor.

Brent petrolde teknik olarak 71,43 ile 71,65 dolar aralığının direnç, 71,21 ile 70,99 dolar aralığının ise dayanak bölgesi olarak izlenebileceği söz ediliyor.