Besin dalında doğalgaz ve elektrik daveti: Geri dönülemez ziyanlar yaşanabilir

uçanteneke

New member
T.C. Güç ve Alışılmış Kaynaklar Bakanlığı sonucuyla, yüksek tüketimi olan sanayi tesislerinde doğalgaz ve elektrik tüketiminde kısıtlamalar yapılacağı haberi işletmelerin gündeminde birinci sırayı aldı.

“Elektrik kesintisi, 15 günlük üretim kaybına niye olur”

Sirke Üreticileri Derneği (SirkeDer) Lideri Gürhan İtimat, “TEİAŞ’ın aldığı kararla, 24 Ocak Pazartesi’den itibaren Türkiye’deki tüm organize sanayi bölgelerinde 72 saat mühletle elektrik kısıntısı uygulanacağı duyuruldu. SirkeDer olarak tağşişin önüne geçmek ve kodeksteki boşlukları kapatarak kriterleri Avrupa standartlarına çıkarabilmek maksadıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Lakin bu çalışmaların muvaffakiyetle sonuçlanabilmesi kesintisiz kalite ve hizmet ile mümkün olabilir. Fermantasyon teknolojisiyle olan üretim direkt elektrik gücüne bağlıdır. Fermantasyondaki bakterilerin muhtaçlık duyduğu hava, elektrikle çalışan aerator sistemiyle sağlanmaktadır. Bu bakterilerin havasız kalabilme müddeti de azamî 10 saniyedir. Elektrik kesintilerinde bakterilerin hayatı sona erer ve bunları bir daha etkin hale getirmek en az 15 günlük bir üretim kaybına niye olur. Bu müddet içerisinde sistem çalıştırılır ve bakterilerin etkin hale gelmesi beklenir, güç sarfı devam eder lakin üretim gerçekleşemez. Jeneratör ile karşılanamayacak bu durum da kıymetli ölçüde ekonomik kayıp demektir. Kaliteli, muteber üretim ve halkımızın besine her an erişebilmesi lakin işletmelerimizin kesintisiz çalışmasıyla mümkün olabilir. Yapılacak kesintiler kısa müddetli görünse de besin üretim tesislerinde fazlaca uzun müddette onarılamayacak ziyanlar ortaya çıkarabilir” dedi.

SirkeDer Lideri Gürhan İnanç

İtimat, “Sanayi ve üretim tesislerinde doğalgaz tüketiminde kısıtlamalar ve elektrik kesintisi yapılacağı sonucu, üretim yapan işletmeleri fazlaca sıkıntı durumda bırakır. Tarladan sofraya kadar tüm besin tedarik zincirinin yapılacak kısıtlamalardan olumsuz tarafta etkilenmemesi için açıklanan bu karar, yine gözden geçirilmeli ve besin kesimi bu sonucun haricinde tutulmalıdır. Aksi takdirde hem üretici birebir vakitte tüketici sıkıntı durumda kalacaktır. Besinde üretimin sağlıklı biçimde ilerlemesi için ısı ve elektrik tüm besin kesiminin şayet olmazsa olmazları içindedır. Besin tedarik zincirinin hangi kademesinde ve ne müddetle olursa olsun güç kesintileri, başta eser kalitesi, güvenilirliği ve üretim ölçüsü olmak üzere biroldukca açıdan öngörülemez boyutta olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabilir kanaatindeyiz” biçiminde konuştu.

“Doğal gaz ve elektrik kısıtlamalarından besin dalı muaf tutulmalı”

Doğalgaz kısıtlaması ve elektrik kesintinin bir öteki boyutunun da besin israfı olduğuna dikkat çeken İtimat, “Gıda ve üretim kesiminde uygulanması gereken kritik denetim noktalar bulunmaktadır. Bunlardan kimileri, mamüllerin denetimi, soğuk hava depolarında uygun şartların sağlanması üzere kesintilere tahammülü olmayan adımlardır. Mümkün güç kısıtlaması evvela besin güvenliği riski doğuracak olup, önemli boyutlarda besin israfına da niye olacaktır. Bütün bu ziyanların ve israfların önlenmesi için doğalgaz ve elektrik kısıtlamalarından besin kesimi kesinlikle muaf tutulmalıdır” diyerek kelamlarını tamamladı.