Bergdorf Blaten gömülü kaya düşmesi kendi altına – kayıp kişi

DunyaVatandasi

New member

Bir kişi özlüyor

Buzul Kök İsviçre Köyü'nün parçalarını gömüyor

28 Mayıs 2025 – 19:18 tarihinde güncellendiOkuma Süresi: 2 dakika.

Kayıtlar, taş kütlenin dağdan nasıl düştüğünü gösterir. (Kaynak: T-online)

İsviçre'deki Blatten dağ köyü şiddetli bir kaya düşüşüyle vuruldu. Bir kişi kayıp. Ordu uyarıldı, federal başkan sarsıldı.

İsviçre dağ köyü Blatten, Çarşamba öğleden sonra şiddetli bir kaya düşüşüyle vuruldu. Bölgesel yönetim personeline göre, köyün bir kısmı buzul kazasıyla gömüldü. SRF bölgesel yönetim ekibinde bilgi başkanı Matthias Ebener, bir kişinin kayıp olduğunu söyledi.

Alman Basın Ajansı için bir sözcü, Blatten köyündeki evlerin Valais kantonuna gömüldüğü İsviçre'deki buzulun sona ermesi hakkında “günlerce beklenen büyük etkinlikti” dedi. Resimler ve videolar yüz metre yüksekliğinde toz ve çığır açan bulut gösterir.

Bir fotoğrafçı vadiye giren devasa moloz kitleleri bildirdi. “Eğim Kahl” SRF muhabirini bildirdi. Çok sayıda ev yok edildi. Yayıncı devam ederken, kaya komşu bir kasabaya düştükten sonra, elektrik kısa bir süre başarısız oldu.

Akşam bir basın toplantısında, topluluk ve federal hükümet boyutları netleştirdi: “Köyü kaybettik, ama kalbimizi değil,” dedi Blaten Belediye Başkanı Matthias Bellwald. Sözlerine göre, dağ köyü yeniden inşa edilecek. Federal Meclis Üyesi Martin Pfister betonladı: “Bu bizi yıllarca ilgilendirecek.”

“İnanılmaz meydana geldi,” dedi belediye bir uygulama aracılığıyla. Köyün “büyük kısmı” vuruldu. “Size sadece düşüncelerinizde olduğumuzu söyleyebiliriz” dedi. Güvenlik Bakanı Stéphane Ganzer, Clipper'ı “büyük”, “köy neredeyse tamamen molozla kaplı” olarak nitelendirdi. Kilise bile kaybolmuştu, dedi RTS ile yaptığı röportajda.

Valais kantonu, İsviçre ordusundan akşam destek istedi. Bir Ordu sözcüsü SRF'ye, başvurunun kontrol edildiğini söyledi. Ordu sahada yardım etmeye hazır. Hareket halindeyken bir keşif gücü var.

Federal Başkan Karin Keller-Sutter X Platformunda “Evinizi kaybederseniz kötü” olduğunu yazdı. Blatten sakinleriyle birlikte üç ulusal dilde Almanca, Fransızca ve İtalyanca yazdı.

İsviçre'deki çevre politikasından sorumlu federal meclis üyesi Albert Rösti, felaket bölgesine gitti. “Etkinlik beni derinden hareket ettiriyor, düşüncelerim çok fazla güç dilediğim karma sakinleriyle.” Dedi.

Valais Kantonu Devlet Konseyi, kaya düşmesinden kısa bir süre önce “özel konumu” ilan etmişti – mümkün olduğunca çabuk tepki verebilmek ve gerektiğinde kaynakları harekete geçirebilmek için “dedi.

Zaten Salı gecesi, vadiye daha fazla miktarda buz, kaya, kar ve su düştü. Tehlike durumu nedeniyle, Lötschental Tatil bölgesindeki Blatten köyü geçen hafta kısa sürede temizlenmişti. Yaklaşık 300 kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.