Bakan Dönmez’den elektrik fiyatlarına cevap

uçanteneke

New member
Güç ve Olağan Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik dağıtım şirketlerinin fahiş oranda kar elde ettiğine yönelik argümanlarına yönelik açıklamada bulundu. Dönmez, “Elektrik dağıtım şirketi ve vazifeli tedarikçi şirketi ekstra bir kar marjı koyamazlar. Zira onların hepsinin ne kadar bir bedel alacağı bu düzenlemelerle ortaya konmuş. Aksi bir davranış var ise aslına bakarsan kontrol sisteminde bunlar çıkar” dedi.

Bakan Dönmez, elektrik fiyatlarıyla ilgili açıklama yaptı.

“(Elektrik dağıtım şirketlerinin fahiş oranda kar elde etme iddiası) Elektrik dağıtım şirketi ve nazaranvli tedarikçi şirketi ekstra bir kar marjı koyamazlar. Zira onların hepsinin ne kadar bir bedel alacağı bu düzenlemelerle ortaya konmuş. Aksi bir davranış var ise aslına bakarsan kontrol sisteminde bunlar çıkar” diyen Dönmez, şöyleki devam etti:

“tutarları vatandaşlarımıza daha düşük bir biçimde yansıtabilmek için EÜAŞ, ürettiği enerjiyi daha düşük bir fiyatla satarak son tüketiciye ulaşan ünite fiyatını aşağı çekmiş oluyor. Fakat bunu maalesef suiistimal ettiler. Konuşanların ya bilgisizliğinden ya da bilgi gizlemesiyle ilgili bir şey. Burada güya diğerlerine kaynak aktarılıyormuş üzere bir yorum yapıldı. Mutlaka o denli bir durum kelam konusu değil.

Ocak ayı prestijiyle birinci indirimli tarife diliminde kalan abone sayısı toplam faturalanan abone sayısının yüzde 64’ü çıktı. Vatandaşlarımızın neredeyse 3’te 2’si hiç 210 kilovatsaati aşmadan indirimli tarafta kalmış oldu.

(Küçük işletmelere yönelik üzerinde çalışılan yeni tarife) Aylık ne kadar kilovatsaat bulunmasına ait dataları topluyoruz. Meskende yüzde 64-65’ini kapsıyoruz indirimli tarife kümesinde. (Ticarethaneler) Burada da maksadımız, yüzde 65’ini indirimli tarife kümesinde karşılayacak bir çalışmadır. ötürüsıyla bu küçük işletmeler, o kadarlık tüketimden dolayı bir indirimden yararlanmış olacaklar. Meskende olduğu üzere ticarethanelerde de iki kademeli bir tarife olacak. Ticarethane kümesinde yer edinen esnaf ve zanaatkarlar için de konuttakine benzeri bir indirimli tarife üstünde çalışmaya başladık. Bu konuda emek verme sürüyor. Hem ticarethane tıpkı vakitte konutlarda yeni tarife için gayemiz emek vermeyi 1 Mart’a kadar bitirmek. Esnafın satmaca fiyatından muhakkak bir kademede muhtemelen yüzde 25 indirim olacak.

Türkiye’de neredeyse 130 bin civarında dernek ve vakıf var. Onları ticarethane kümesinden mesken tarife kümesine almış oluyoruz. Neredeyse yarı yarıya yakın indirim kelam konusu olacak. Cemevleri de bu uygulamayla birlikte bu ucuz tarife dilimden yararlanmış olacaklar. Mesken kümesinde ibadethaneler vardı. Artık dernek, vakıf ve cemevleri üzere sivil toplum kuruluşları da bu kümeye dahil edilmiş oldu. (Kademeli elektrik tarifesi) Biz bu ayarlamanın vatandaşlarımız üzerinde bir sıkıntı-zorluk oluşturduğunun farkındayız. Onun için de deva arıyoruz.

Kılıçdaroğlu’na karşılık

CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Zamlar geri alınana kadar elektrik faturalarını ödemeyeceğim” kelamlarına Güç ve Alışılmış Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez cevap verdi. Dönmez, “Bu işle alakalı düzenlenmiş kurallar var. Ben de elektrik faturamı ödemesem, elektrik şirketi hiç gözümün yaşına bakmaz ve elektrik hizmetini keser. Yani siz markete girdiniz, alışveriş yaptınız ancak parayı ödemeden çıkacağım diyorsunuz. Bunun bir siyaset aracı olarak kullanılmasını gerçek bulmam.” dedi.