Bakan Alım: Minimum fiyatta uzlaşma noktasına gerçek gidiyoruz

uçanteneke

New member
Bakan Alım, dün yapılan Kabine Toplantısı’nın akabinde gazetecilere açıklamalarda bulundu. Alım, minimum fiyatın tespitine ait aralık ayının sonunu bekleme niyetinde olmadıklarını belirterek, “Aralık ayının başında başlarız, 1-2 hafta ortasında bitiririz. Bu sefer erken bitirme eğilimindeyiz. Zira taraflarla, toplumsal ortaklarımızla görüşüyoruz. Onlarla bir uzlaşma noktasına yanlışsız gidiyoruz. Araştırmamızın birinci bilgileri de onlarla uzlaşabileceğimiz yönünde” diye konuştu.

‘Anket sonuçları cuma günü sonlanacak’

Bakan Alım, taban fiyatta patrona sağlanan 75 liralık takviye anımsatılarak, bu vakitte nasıl bir yol izleneceğinin sorulması üzerine de “O daha evvel Cumhurbaşkanımızın söz ettiği bir karardı. Uygulandı ve bitti. Patrona dayanak vermeyeceğiz, çalışanlarımıza takviye vereceğiz” dedi.

Alım, emekçiye verilecek takviyenin nereden karşılanacağına ait soruya da “Onu bilmiyorum, nereden verirsek. Direkt doğruya belirleyeceğimiz sayının düzeyine göre, ölçüsüne bakılırsa. Bütçeden aktarılan yahut öteki bir biçimde” diye karşılık verdi.

Ayrıyeten taban fiyatın tespiti için yapılan anket sonuçlarının çarşamba günü sonuçlanacağını belirten Alım, “Önce Cumhurbaşkanı’mızla paylaşacağım. Muhtemelen bir daha sonraki kabinede araştırmanın sonuçlarını takdim ederim” diye konuştu.

Bakan Alım, Türk-İş Genel Lideri Ergün Atalay’ın birinci 10-15 günde görüşmeleri sonlandırma ve 1 ay beklememe davetinin sorulması üzerine, “Ben de birinci haftada bitirme sonucundayım. Ben olur görüyorum. Birinci toplantıda değil de bir hafta ortasında; haftanın başında ve sonunda görüşürüz” dedi.

Birinci resmi görüşmenin 1 Aralık’ta yapılacağını belirten Bakan Alım, bir soru üzerine, “Yasalarımıza nazaran kademeli minimum fiyat olmaz, bölgesel minimum fiyat olmaz. İşletme büyüklüğüne göre taban fiyat olmaz” diye konuştu.

Bakan Alım, minimum fiyattan gelir vergisinin alınmaması üzere bir formülün masada olup olmadığının sorulması üzerine de “Onu artık açıklamıyorum. Olağan biz çalışıyoruz, her ihtimali alternatifleri çalışıyoruz” dedi.