Arabada ikinci el piyasası durdu: Alan yok, satan yok, fiyat yok

uçanteneke

New member
TL geçtiğimiz salı günü piyasalarda sert kıymet kaybı yaşadı. Döviz kurları o kadar oynaktı ki Kapalıçarşı’daki ‘Ayaklı Borsa’ tahta kapattı, kimi bankalar döviz alım satımını süreksiz olarak durdurdu. Piyasalardaki bu belirsizlik sürerken 2. el otomotiv bölümünde de sakinlik tavan yaptı.

Bağcılar’da bulunan Oto Center bir fazlaca galericiye mesken sahipliği yapıyor. Uzaktan bakınca galericilerin dükkanlarının önünde sıra sıra araçlar her şey yolundaymış izlenimi veriyor. Fakat kimi galericiler 2 aydır satış yapamıyor. Kimileri ise batmamak için kendi ortalarında alım-satım yapıyor.

Galerilerde 2017 ve yakın üretim tarihindeki olup 190 bin TL’nin altında araç bulmak sıkıntı. Lakin fiyatlar aracın hasar kaydına ve ne kadar yol yaptığına bağlı olarak değişiyor. Daha yaşlı araçlar için ise en düşük fiyat 110 bin TL.

Oto Center’da bir de sahibini bekleyen bir emektar var, Tofaş… Fiyatı ise 43 bin TL. Aracı satan galerici bu fiyat için “Eskiden 10-15 bin TL’ye bu aracı almayanı döverlerdi. Nasıl bu iş buraya geldi, anlayamadık..” yorumunu yapıyor.

Tofaş, 43 bin TL’den alıcı arıyor.

Talep var fakat yerine koyamıyoruz

Sohbet ettiğimiz çabucak her galerici ‘İşler nasıl?’ sorusuna ‘Çok kötü’ yanıtını vermekten geri kalmadı. Biraz daha sohbeti ilerletince 2. el araçlara talebin olduğunu lakin kendilerinin çabucak her satıştan ziyan ettiklerini tabir etti.

Her gün fiyat değiştirmek zorunda kaldıklarıı söyleyen galericilerden biri, kelam konusu zararın sebebini oynak kur meblağları ve enflasyona bağlayarak ‘Zamanında 100 bine aldığım arabayı bugün 150 bine satsam yarın gidip 155-160 bin bandından alacağım. Herkes çakallık yaptığımızı zannediyor lakin ziyan ediyoruz. Sattığımız aracın yerine koyacak araç bulamıyoruz’ biçiminde konuştu. Ayrıyeten, halkın alım gücünün düşmesinin de piyasada sakinlik yarattığını söz etti.

Dalda tam bir sakinlik olduğundan ve bir daha sattıkları aracın yerine yenisini koyamadıklarından kaygı yanan öbür bir galerici ise, “Ben bütün ilanlarımı internetten çektim. Zira piyasa muhakkak değil, her gün fiyat güncelliyoruz. Bir aracın pahası muhakkaktır, 3-5 bin aşağı üst oynar yahut oynamaz. Lakin şu an önümüzü nazaranmiyoruz” dedi.

Bunun yanı sıra, müşterinin dolardaki oynaklık yüzünden 2. el araca yatırım yapmak istediğini lakin üretim düşüncesi ve fiyat oynaklığı yüzünden piyasada 2. el aracın zaman daiminin tıkandığını aktardı.

Oto Center’ın sokakları bomboş

Sohbet ettiğimiz bir başka galerici ise müşteri talebinin az olduğunu, aslına bakarsanız araçları satsalar da yerine yenisini koyamadıklarını aktararak, “Şu an piyasada kimse araç satamıyor, satılan araçlar da esnaf içinde satılıyor” diyerek durumun vahim olduğunu ve piyasanın durma noktasına geldiğini belirtti.

Galericiler ayrıyeten satacak araç bulamadıklarını, kara kara düşündüklerini aktararak, araç üretiminin ve yurt haricinden Türkiye’ye gelen araç sevkiyatının da düştüğünü lisana getirdi.

halktv.com.tr olarak Oto Center’da bulunduğumuz müddet boyunca hiç bir satışa, pazarlığa, hatta araç alımı için dolaşan müşteriye denk gelmedik.

En epeyce istek nazarann araçlar

Kesimin daha canlı olduğu sıralarda müşterinin en hayli istek gösterdiği araçları da sıralayan galericilerin genelde listesi şu biçimde:

1- Renault Kümesi ( Fluence-Megane-Clio)
2- Volkswagen Kümesi (Passat-Polo-Jetta)
3- BMW Kümesi
4- Ford Kümesi (Fiesta-Focus)
5- Toyota Kümesi