Ankaralı yurttaşlardan KDV reaksiyonu: Evvel bindirim daha sonra indirim

uçanteneke

New member
Ankara’da yurttaşlar, temel muhtaçlık mamüllerindeki KDV indiriminin etiketlere yansımadığını söylemiş oldu. Bir yurttaş “30 liraya aldığımız şey KDV indi, 40 lira oldu” dedi. Bir apartman nazaranvlisi ise “Önceden artırımlı fiyat yapıyorlar daha sonradan geri çekiyorlar. O bence palavra. Evvel bindirim daha sonra indirim” diye konuştu. Emekli bir öğretmen ise “hiç bir şeyde değişiklik yok, yükseltip tekrar indiriyorlar. Sanki manda yoğurdu yerken, insanların olağan yoğurt alabildiğini düşünebiliyor mu?” sözlerini kullandı.

Temel gereksinim mamüllerindeki KDV indiriminin, 1 Nisan’dan itibaren yürürlüğe gireceği belirtildi. Buna bakılırsa; sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçete, diş fırçası ve macunu, diş iplikleri ile bebek bezi, hijyenik ped üzere eserlerden alınan KDV’nin oranının yüzde 18’den yüzde 8’e indirileceği belirtilmişti.

Alışveriş yapan Ankaralılar, KDV oranlarında yapılan indirimin etiket meblağlarına yansımadığını aktardı.

‘KDV indirimi falan diyorsunuz fakat hakikaten hiç bir değişiklik yok’

Bir yurttaş, “Görmedim, bir sabun olmuş dörtlü; 30-32 lira. Gidiyoruz geliyoruz ‘düşecek’ diyorlar. Bir su 3 liradan olmuş 5 buçuk lira” dedi.

Öbür bir Ankaralı ise “KDV indirimi falan diyorsunuz lakin hakikaten hiç bir değişiklik yok. Her şey hala bir daha epeyce değerli, evvelki aylarda ne kadar sarf ediyorsam artık de o kadar sarf ettim, hiç bir fark yok, olağandışı bir pahalılık var. Ben bu kadarlık yaşantımda Türkiye’de bu biçimde bir pahalılık görmedim her gün her şeye artırım geliyor. Söyleyecek şey bulamıyorum” cevabını verdi.

Bir yurttaş, “Diğerleri de yüzde 8’de 1’e indi, 30 liraya aldığımız şey KDV indi, 40 lira oldu, biber aldım söylemesi ayıp, sivri biber; kilosu 48 lira. KDV indi kime yaradı stokçulara yaradı. 80 yaşındayım bugünkü üzere zaman üzere hiç bir devre rastlamadım” diye konuştu.

‘Önce bindirim daha sonra indirim’

Bir apartman nazaranvlisi ise, “Ben genelde alışveriş yapıyorum, kapıcıyım. Evvel bindirim yapıyorlar daha sonra indirim yapıyorlar. Evvelce artırımlı fiyat yapıyorlar daha sonradan geri çekiyorlar. O bence palavra. Şayet indirimi olmasını istiyorlarsa kontrol olacak, stokçulara. Bütün rafları tek tek gezecekler bu da imkansız. Evvel bindirim daha sonra indirim” dedi.

KDV indirimlerini raflarda bakılırsamediğini belirten öbür bir yurttaş, “Alakası yok, artık marketleri dolaştım daha fazla artmış hiç alakası yok. Bugün doğal gaza yüzde 30 geldi. Ne olacak bu halimiz? Yarın bak Ramazan, bakıyorum şöyleki dünkü 50 liraya satılan peynir 75 lira. Bu beşerler nasıl Ramazanı bitirecekler Allah aşkına” diye konuştu.

Ankaralı bir diğer yurttaş ise bebek bezlerindeki KDV oranlarına dikkat çekerek, “Bu düşmelerle bir şey olacak hali yok. Buradan yetkililere sesleneyim; çocuk bezini yüzde 0’a indirin. Günahtır o çocuklara konuşurken, diğer bir yurttaş ise hijyenik pedlere ulaşımın sıkıntı olduğunu belirterek, “70-80 bin bayan bayanların özel günlerinde kullanmaya gereksinimi olan şeylere ulaşamıyor” dedi.

‘Buradaki insanların olağan yoğurt alabildiğini düşünebiliyor mu?’

Emekli öğretmen olduğunu ve insanların artık mutsuz olduğunu lisana getiren bir diğer yurttaş şunları söylemiş oldu:

Artık kiminle hengame edeceğimizi bilemiyoruz. hiç bir şeyde değişiklik yok, yükseltip yine indiriyorlar. Üsttekilere sormak lazım sanki manda yoğurdu yerken buradaki insanların olağan yoğurt alabildiğini düşünebiliyor mu? Türkiye’de ne kadar manda var ki? Adam oturup da mandadan bahsediyor. Haydi bizler muhakkak yaşlara geldik, çoluğu çocuğu olan beşerler ne yapacak? Bu ülke nasıl bir hale geldi, 20 sene bu ülke nasıl hale geldi. Emekli öğretmenim girip de şuradan bir şey alabiliyor musun? Beşerler seyrediyor, bir bakın keyifli bir insan var mı şurada? Emeklisi dertli, çalışanı zahmetli, genç dertli.

Valla kelamda yansıttılar lakin hiç bir şey yok ortada. 50 kuruş, 1 lira fark ediyor bir şey, aslına bakarsanız 30 lira, 40 lira her şeyin tanesi, kilosu epey kıymetli, felaket değerli. Bir patlıcan 40 lira, domates 30 lira, almadım hiç bir şey, almadan çıktım. Yetiştiremiyoruz, emekli maaşıyla ne olacak ki?

‘İndirim ne olacak ki yani, 15-20 liraya inmiyor’

Bir yurttaş ise KDV indiriminin raflara yansıyıp yansımadığını görmek için geldiği alışveriş daha sonrası, “Şimdi tuvalet kağıtlarına baktık esasen en uygunları 31 liradan başlıyor. Yani kıymetli. İndirim ne olacak ki yani, 15-20 liraya inmiyor, KDV yüzde 8’e iniyor düşürüyorsunuz 4-5 lira bir şey yapıyor. O aslına bakarsanız işin aldatmacası hiç bir şeye inanmıyoruz biz” dedi.