ABD’den Çin’e Rus markajı: Takipteyiz el uzatmasına müsaade vermeyeceğiz

uçanteneke

New member
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Çin’in Dış Siyasetlerindeki en yetkili ismi Yang Jiechi ile Roma’da bir görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşme öncesinde ABD’li yetkililer isim vermeden Financial Times ve Washington Post üzere Batılı basın kuruluşlarına “Rusya’nın Çin’den askeri ekipman yardımı istediğini ve Çin’in ekonomik yaptırımlara karşı Rusya iktisadını destekleyecek adımlar atılmasını talep ettiğini” aktardı.

Beyaz Saray danışmanı Sullivan, Roma’daki kritik görüşme öncesinde basına yaptığı açıklamada, “Çin’in Moskova’nın yaptırımlardan kaçınmasına yardım etmesi halinde bunun Pekin için mutlaka sonuçları olacağını” söylemiş oldu. Sullivan, “Washingon’un Pekin’in Rusya’ya ne ölçüde ekonomik dayanak ve materyal takviyesi sağladığını yakından izlediğini ve şayet takviye verdiyse bunun sonuçları olacağını” söz etti ve “Rusya’ya uygulanan ekonomik yaptırımların akabinde dünya üzerinde hiç bir ülkenin Rusya’ya yardım eli uzatmasına müsaade vermeyeceğiz” dedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian ise, “ABD’nin makûs niyetlerle Ukrayna konusunda Çin’i gaye alan bir dezenformasyon kampanyası yürüttüğünü” söylemiş oldu. Çin merkezli fikir kuruluşu Taihe Institute’ten Einar Tangen, Al-Jazeera’ya yaptığı açıklamada Çin’in Batı’nın Ukrayna’ya silah göndermesini yangına akaryakıt dökmek olarak gördüğünü hatırlatarak, “Rusya’ya askeri yardım yapmaya başlaması ikiyüzlülük olurdu” değerlendirmesini yapıyor.

Öte yandan, Çin geçtiğimiz günlerde yuan-ruble süreçlerinde sert kayıplar veren rublenin süreç aralığını yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkarmıştı. Ayrıyeten Çinli güç devlerinin Batılı şirketlerin çıktığı güç piyasasıyla ilgilendiği de biliniyor. Türkiye’nin de ortalarında olduğu, Çin ve Hindistan üzere, yaptırımlara katılmayan ve Rusya’yla ticaretin aksamaması için alternatif sistemler üzerinde çalışan ülkelere yönelik bir baskının resmiyete nasıl döküleceği merak konusu. Hindistan’da hükümet yetkililerine dayandırılan haberde Rusya ile rupi-ruble ticaret sisteminde Çin yuanının referans para ünitesi olarak kullanılması mümkünlüğünün araştırıldığı aktarılıyor.