DunyaVatandasi
New member
Başarılı kurtarma operasyonlarından sonra, “Okyanus Vikingi” uzak bir limana gitmek zorundadır – bu, İtalyan hükümeti tarafından kullanılan taktiktir.
Yardım kuruluşları Sınır Tanımayan Doktorlar ve SOS Méditerranée, Libya kıyılarında tehlikede olan 110 kişiyi kurtardı. Her iki kuruluş da Cumartesi günü Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, göçmenlerin orta Akdeniz’in uluslararası sularında aşırı kalabalık şişme botlarda olduğunu söyledi.
SOS Méditerranée mürettebatı, Ocean Viking’e 37 kişiyi aldı ve bazılarının yakıt yandığını bildirdi. MSF ekibi Cumartesi öğleden sonra Geo Barents’te 73 kişiyi kurtardı ve tedavi etti.
Konuşlandırmadan kısa bir süre sonra İtalya, “Okyanus Vikingini” Adriyatik Denizi’ndeki Ancona’ya, insanların orada karaya çıkabilmesi için bir liman olarak tahsis etti. SOS Méditerranée, oraya yolculuğun yaklaşık dört gün süreceğini tahmin ediyordu.
İtalya hükümeti denizde kurtarmayı kısıtlıyor
Tahsis edilen limanlar genellikle yardım kuruluşlarının gemilerinin bulunduğu yerlerden nispeten uzaktadır. İtalya’nın güney kıyısı ile Afrika kıtasının kuzey kıyısı arasındaki göçmenler denizde sıkıntıdan kurtarılırken, örneğin “Okyanus Vikingi” şimdi Adriyatik kıyısının üçte ikisini geçmek zorunda. Ancona. Aralık ayında da yetkililer ülkenin batı ve doğu kıyılarındaki limanları yardım kuruluşlarına tahsis etti. Yardım kuruluşlarına göre bu, başka hiç kimsenin boğulmaktan kurtarılamayacağı bir zamana mal oluyor.
Ocean Viking’deki 37 kişi, AB’ye ulaşmak için Kuzey Afrika kıyılarından ayrıldı. Geçiş hayati tehlike arz ediyor ve kullanılan tekneler genellikle denize açılmaya elverişsiz. Basında çıkan haberlere göre, içinde yaklaşık üç düzine insan bulunan böyle bir tekne Cuma günü Tunus kıyısı ile İtalya’nın Lampedusa adası arasında battı. Bir yürümeye başlayan çocuk da dahil olmak üzere üç kişi öldü. Balıkçılar önce insanları gemiye çıkardı. Ansa haber ajansının bildirdiğine göre, İtalya sahil güvenliği daha sonra onları aldı ve Lampedusa’ya getirdi.